ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικό νομοσχέδιο: Στην Ολομέλεια της Βουλής οι διατάξεις για την οπαδική βία

Αυστηρότερη αντιμετώπιση μεμονωμένων ή οργανωμένων πράξεων οπαδικής βίας, εισάγει το νομοσχέδιο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις», που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα εισάγει και ρυθμιστικό πλαίσιο με στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση και σε πεδία που διαφέρουν από τις κλασσικές μορφές αθλητισμού.

Σήμερα, σαράντα ημέρες μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να τοποθετηθεί για μία σειρά διατάξεων που καθιερώνουν αυστηρότερη αντιμετώπιση μεμονωμένων ή οργανωμένων πράξεων οπαδικής βίας και επιδιώκουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, την κάθαρση του αθλητικού χώρου από τα κακοποιά στοιχεία που καπηλεύονται το όνομα, την ιστορία και το έμβλημα της κάθε ομάδας.

«Θεσπίζουμε ένα σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, που αποσκοπεί αφενός στην πιο αποτελεσματική εποπτεία τους και αφετέρου στην πρόληψη τέλεσης αδικημάτων αθλητικής βίας μέσω της αυστηροποίησης των ποινών. Παρέχουμε τα θεσμικά εργαλεία για την πιο αυστηρή και πιο αποτελεσματική εφαρμογή προγενέστερων ρυθμίσεων για τις λέσχες φιλάθλων, το πλαίσιο ποινών και τα διοικητικά μέτρα κατά της βίας, ώστε να θωρακιστεί το θεσμικό οπλοστάσιο απέναντι σε πράξεις οπαδικής βίας»,  δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξήγησε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να εναρμονιστούν με τις νέες ρυθμίσεις. «Είμαστε υπέρ της ύπαρξης και νόμιμης λειτουργίας λεσχών φιλάθλων. Άλλο λέσχες φιλάθλων και άλλο ομάδες χούλιγκαν, τραμπούκων ή υποψηφίων δολοφόνων. Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση», είπε ο υφυπουργός και κάλεσε τα κόμματα να πουν ξεκάθαρα εάν στηρίζουν την προσπάθεια να αποδοθεί μερίδιο ευθύνης και στις ομάδες και στις διοικήσεις ΠΑΕ, ΚΑΕ ή Ερασιτεχνικών Σωματείων. «Σας ζητώ, με το χέρι στην καρδιά, να μιλήσουμε με πράξεις και όχι με γενικόλογες ευχές, πιστεύοντας ότι θα έχετε πολιτικά ή κομματικά οφέλη απ’ αυτήν σας τη στάση», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Πνευματικός αθλητισμός

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα πνευματικού αθλητισμού και ορίζεται ως «πνευματικός αθλητισμός» η κάθε μορφή αναμέτρησης μεταξύ αθλητών ή ομάδων, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα, με σκοπό την επίτευξη νίκης, τον πνευματικό ανταγωνισμό και τη βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής υγείας. Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τα πνευματικά αθλήματα, γίνεται η διάκριση σε επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι, και αθλήματα με παιχνίδια καρτών, όπως το μπριτζ.

Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν πνευματικά αθλήματα εγγράφονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και λαμβάνουν ειδική αθλητική αναγνώριση.

Ηλεκτρονικά αθλήματα

Με τις προωθούμενες διατάξεις ορίζεται ως «ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports)» η μορφή αγωνιστικού (ερασιτεχνικού) αθλητισμού στο διαδίκτυο, που οι παίκτες, ατομικά ή ομαδικά, προπονούνται και αγωνίζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ως ηλεκτρονικά αθλήματα νοούνται αυτά που έχουν αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο, δηλαδή όσα αποτελούν ψηφιακή αναπαράσταση γνωστού αθλήματος, ατομικού ή ομαδικού, που καλλιεργείται από τις ήδη αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες, και διακρίνονται σε e-sports με αθλητικό χαρακτήρα, σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, με τη χρήση ειδικής μάσκας, και σε παιχνίδια προστιθέμενης πραγματικότητας (Augmented Reality). Ιδίως το κεφάλαιο για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό συναντά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης που προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι σπεύδει να εντάξει στο εθνικό δίκαιο τον ηλεκτρονικό αθλητισμό, την ίδια ώρα που ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αθλητικός εθελοντισμός

Παράλληλα, εισάγεται κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του αθλητικού εθελοντισμού. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι αυτό το πλαίσιο αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, για την προώθηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό. Με τις προωθούμενες διατάξεις συστήνεται και λειτουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού», στην οποία εγγράφονται οι αθλητικοί εθελοντές και οι εθελοντικές αθλητικές οργανώσεις, που επιθυμούν να προσφέρουν, χωρίς σκοπό οικονομικού κέρδους, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων. Εισάγεται, επίσης, σύστημα αξιολόγησης των εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων. Ορίζονται, εξάλλου, τα δικαιώματα του αθλητικού εθελοντή, όπως το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης για τα έξοδα που προκύπτουν από την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών, καθώς και οι υποχρεώσεις του.

Τέλος, θεσπίζονται μέτρα για την αναγνώριση και προώθηση του εργασιακού αθλητισμού και ορίζεται ως «εργασιακός αθλητισμός», το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, που διοργανώνονται εντός ή εκτός του εργασιακού χώρου, με πρωτοβουλία του εργοδότη ή σωματείου εργαζομένων του ιδίου κλάδου ή χώρου εργασίας.

Η θέση των κομμάτων

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, «ναι» στο νομοσχέδιο δήλωσε η ΝΔ. «Όχι» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την τελική στάση τους στην Ολομέλεια δήλωσαν Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, θα ψηφίσει τελικά «Ναι» επί της αρχής, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο ειδικός αγορητής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

«Το Κίνημα Αλλαγής, στο πνεύμα της γόνιμης προγραμματικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και φυσικά με σεβασμό στις ανθρώπινες απώλειες, που όλους μάς αγγίζουν και στις οποίες οδήγησε η οπαδική βία και ο χουλιγκανισμός, και σημειώνοντας ότι πρωτίστως πιστεύουμε στην πρόληψη και στη συνέχεια στην καταστολή της οπαδικής βίας, λέμε ναι επί της αρχής», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής λέει «ναι», με ενσυναίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί, ως κόμμα με γόνιμο προγραμματικό λόγο και όχι κόμμα με κορώνες στο πουθενά.

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να μελετήσει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, προς όφελος του αθλητικού ιδεώδους, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. «Για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας χρειάζεται να προταχθεί η αποτροπή της διά της παιδείας και μέσα στο σχολείο», σημείωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος τόνισε, πάντως, ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβληματικές διατάξεις, που το κόμμα του δεν θα ψηφίσει.

Αναλυτικά οι διαταξεις για την οπαδική βία

Το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια έχει βασικό κορμό τις διατάξεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Κάθε αθλητικό σωματείο, τμήμα αμειβομένων αθλητών ή αθλητική ανώνυμη εταιρεία μπορεί να έχει μόνο μία λέσχη και με προϋποθέσεις παραρτήματα. Έδρα της λέσχης θα είναι η έδρα του αθλητικού σωματείου, του τμήματος αμειβομένων αθλητών ή της αθλητικής ανώνυμης εταιρείας, το οποίο θα αναρτά υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της λέσχης για λόγους διαφάνειας και νόμιμης δράσης της. Σε περίπτωση παραβίασης οποιασδήποτε υποχρέωσης που προβλέπεται στον ν. 2725/1999 για τις λέσχες, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να ανακαλεί την ειδική αθλητική αναγνώριση, να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
  • Για τη δημιουργία παραρτήματος λέσχης. Απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών και τουλάχιστον 50 υποψήφια μέλη μόνιμοι κάτοικοι του δήμου όπου ιδρύεται η λέσχη. Αναστέλλεται ή και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας λέσχης ή παραρτήματος εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε μέλος λέσχης ή παραρτήματος για συγκεκριμένα εγκλήματα αθλητικής βίας.
  • Αυξάνονται τα κατώτατα και ανώτατα όρια των προβλεπόμενων ποινών για τα αδικήματα της ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο ή εναντίον άλλου, για τα αδικήματα της εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της αθλητικής συνάντησης.
  • Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όλους όσοι κατά τη διάρκεια των αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, δυσχεραίνοντας την ανίχνευση και καταγραφή τους από τις συσκευές καταγραφής εικόνας που λειτουργούν εντός των αγωνιστικών χώρων, καθώς και την ταυτοποίησή τους.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων στο δράστη εγκλημάτων αθλητικής βίας, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο στην αυτόφωρη ή την τακτική διαδικασία.
  • Καταργείται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα του δικαστηρίου να διατάξει την αναστολή εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής στον δράστη των πράξεων αθλητικής βίας. Πλέον, οι δράστες τέτοιων πράξεων θα εκτίουν άμεσα και υποχρεωτικά την ποινή. Προβλέπεται η απαγόρευση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε και η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.
  • Συστήνεται, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ψηφιακό Μητρώο Μελών των λεσχών φιλάθλων, με στόχο την πιο αποτελεσματική εποπτεία των αθλητικών σωματείων, των τμημάτων αμειβομένων αθλητών και των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, επί των αναγνωρισμένων λεσχών τους και των οργανωμένων φιλάθλων μελών τους αλλά και τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο εν λόγω μητρώο από την Αστυνομική Διεύθυνση Πρόληψης Αθλητικής Βίας.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να επιβάλει περαιτέρω διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Επίσης, η Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για επεισόδια εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, μη παροχή στοιχείων από τα αθλητικά σωματεία, τα τμήματα αμειβομένων αθλητών, τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών, και εν γένει, φαινομένων βίας από τον έντυπο, ηλεκτρονικό Τύπο και από το διαδίκτυο.
  • Προβλέπεται πως λύεται άμεσα και αυτοδίκαια η σύμβαση μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης ακινήτου για τη στέγαση λέσχες, αν μέσα σε τρεις μήνες από τη σύναψη της σύμβασης μίσθωσης δεν χορηγηθεί στη λέσχη η απαιτούμενη άδεια της αστυνομικής Αρχής. Αναλόγως, επιβάλλεται πρόστιμο και στον εκμισθωτή που μισθώνει ή ανέχεται τη συνέχιση της μίσθωσης χωρίς την απαιτούμενη άδεια της αστυνομικής Αρχής.
  • Αναστέλλεται από την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι 31 Ιουλίου 2022 η λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, των παραρτημάτων τους, των γραφείων και εντευκτηρίων τους για λόγους δημόσιας τάξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης για κορωνοϊό – Η κατάσταση θα βελτιώνεται καθώς βαίνουμε προς την άνοιξηΕλλάδα

Να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό κάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε κατά διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, «θα...

Κακοκαιρία Φίλιππος: Χτυπά με χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα, ισχυρές βροχές και βοριάδεςΕλλάδα

Κακοκαιρία επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2022. O «Φίλιππος», χτυπά, με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική και Βόρεια ...

Στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ο «τελευταίος αποχαιρετισμός» στον Κώστα ΠαπαϊωάννουΕλλάδα

Τον Κώστα Παπαϊωάννου, δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας Το Ποντίκι, και φανατικό Πανιώνιο αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, συγγενείς και φίλοι του στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας τ...

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων, νοικοκυριών, αγροτώνΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην εισαγωγική τοποθέτηση του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: Καλημέρα...

Ελεύθεροι άνευ όρων οι κατηγορούμενοι για τα 100 κιλά κοκαΐνης στις μπανάνεςΕλλάδα

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι οκτώ συλληφθέντες για το φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης που δεσμεύθηκε στη Bόρεια Ελλάδα. Ύστερα από μαραθώνια διαδικασία, η οποία ξεκίν...

"Στα 2,5 ευρώ η τιμή της βενζίνης" – Κλιμακωτές αυξήσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα- Eπισιτιστική κρίσηΕλλάδα

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα πλέον έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, το diesel ήδη κατά μ.ο. βρίσκεται στο 1,8 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης από σήμε...

Πρόταση Μητσοτάκη στην Κομισιόν - Σχέδιο έξι σημείων για αντιμετώπιση της κλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίουΕλλάδα

Σχέδιο έξι σημείων προτείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αντιμετώπιση της κλιμά...

Η κακοκαιρία "Φίλιππος" πλήττει τη χώρα – Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμη και στην ΑθήναΕλλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήμ...

Με κορονοϊό Μιχαλολιάκος και Παπάς – Ειδική μεταγωγή στον Κορυδαλλό για τον Μιχαλολιάκο Ελλάδα

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος. Σύμφωνα με το LamiaReport στις φυλακέ...