ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι είναι το panic button που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποια χώρα το χρησιμοποιεί

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που η Ινδία ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία για την προστασία των γυναικών από την σεξουαλική κακοποίηση αλλά και την ενδοοικογενειακή βία.

Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε σήμερα και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο οποίος τόνισε πως θα δημιουργηθεί εφαρμογή που θα επιτρέπει στην γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα για την Ινδία στην εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών καθώς η κυβέρνηση της υποχρέωσε την εγκατάσταση του punic button σε όλα τα κινητά που πωλούνται ώστε να προστατεύονται οι γυναίκες από παρενοχλήσεις και επιθέσεις.

Οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ τελικά το 2019 απαιτώντας από όλα τα τηλέφωνα να διαθέτουν λειτουργία κλήσης έκτακτης ανάγκης καθώς και ενσωματωμένη πλοήγηση GPS.

Όπως είχε αναφέρει το 2016 ο ινδός υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Ravi Shankar Prasad, το νέο σύστημα GPS θα βοηθήσει στον «ακριβή εντοπισμό της θέσης σε περίπτωση παρενόχλησης ή κινδύνου».

Τι κάνει το panic button

Το κουμπί του πανικού στην Ινδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας καθώς με το πάτημά του, ειδοποιείται η αστυνομία.

Πλέον έχει ξεκινήσει σε 14 πολιτείες και έχει προϋπολογισμό 321,69 εκατ. ρουπίες που διατίθενται από το κρατικό ταμείο, Nirbhaya Fund.

Για να λειτουργήσει το punic button στην Ινδία έπρεπε όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung, να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Οι οδηγίες που δόθηκαν στις γυναίκες

Για όσες γυναίκες, λοιπόν, έχουν κινητά παλαιότερης τεχνολογίας θα πρέπει να πληκτρολογούν τον αριθμό 59 για να πραγματοποιούν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ τα smartphones διαθέτουν ένα νέο κουμπί ή λειτουργία για την αποστολή ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης.

Όποια γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί επίσης να πατήσει το κουμπί on-and-off τρεις φορές για να κάνει μια κλήση έκτακτης ανάγκης.

Η Uber India ήταν η πρώτη που εφάρμοσε ένα κουμπί πανικού στην εφαρμογή της τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον ενός οδηγού της Uber.

Όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιο κράτος εξέδωσε εντολή για όλη τη χώρα.

Η Μανέκα Γκάντι, υπουργός Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιών της Ινδίας, βοήθησε στην ανάπτυξη του εθνικού κουμπιού πανικού μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι σε διάστημα δύο ετών.

Η Γκάντι σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει ένα άλλο gudget που θα ειδοποιεί αμέσως τους 10 πλησιέστερους ανθρώπους κάθε φορά που πατιέται το κουμπί.

Διαβάστε επίσης

Η κακοκαιρία "Φίλιππος" πλήττει τη χώρα – Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμη και στην ΑθήναΕλλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήμ...

Με κορονοϊό Μιχαλολιάκος και Παπάς – Ειδική μεταγωγή στον Κορυδαλλό για τον Μιχαλολιάκο Ελλάδα

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος. Σύμφωνα με το LamiaReport στις φυλακέ...

Κεραμέως: Πρωτοβουλία για τη σύσταση ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της ΟυκρανίαςΕλλάδα

Tη δημιουργία μηχανισμού “άμεσης αντιμετώπισης εκπαιδευτικών ζητημάτων μέσω της σύστασης Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης (Task Force) για τη διατήρηση της πρόσβασης στη γνώση, την επικοιν...

Συρροή κρουσμάτων στις φυλακές Δομοκού – Στα επείγοντα στελέχη της Χρυσής ΑυγήςΕλλάδα

Δεκάδες είναι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κορονοϊού στις Φυλακές Δομοκού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, μεταξύ των ασθενών με covid-19 είναι και κρατούμενοι από τη...

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Φίλιππος»Ελλάδα

  Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομέν...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική 7.561 νέα κρούσματα - Η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική τα 7.561 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   Νήσων             164 Νότιος Τομέας Αθήνας      943 Πειραιάς          881  ...