ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής και ελληνικών μαχητικών στην Ουκρανία;- Τι είπε ο Οικονόμου- "Πυρετός" διαβουλεύσεων στην Ε.Ε

Ανοιχτό άφησε ο Γιάννης Οικονόμου να στείλει η Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη και πιλότους για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.


Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη συνεδρίαση σήμερα των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και την πληροφορία ότι θα ζητηθεί από όλα τα κράτη μέλη να μετασταθμεύσουν μαχητικά και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

«Η χώρα μας πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.


Το ερώτημα που προκύπτει και θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και στην αυριανή ενημέρωση της Ολομέλειας της Βουλής από τον πρωθυπουργό είναι μέχρι που θα φτάσει η εμπλοκή της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση.

 

Οι σκέψεις των Ευρωπαίων εταίρων
Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν αυτή την ώρα με τηλεδιάσκεψη για το θέμα της Ουκρανίας, ενώ στις 18:30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία «Quint elargi», στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ.

Η τηλεδιάσκεψη κορυφής αυτή έχει ως στόχο το συντονισμό των ενεργειών ΝΑΤΟ – ΕΕ, καθώς η Συμμαχία (δηλαδή βασικά οι ΗΠΑ) φαίνεται να θέλει πιο δυναμική δράση, ενώ οι Βρυξέλλες είναι πιο επιφυλακτικές.

Σημειωτέον ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ενδέχεται να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εν τω μεταξύ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν την υποστήριξη στο Κίεβο με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πάντως σήμερα στο BBC Radio 4 ότι η ΕΕ δεν θα συνεχίσει την κλιμάκωση με τη Ρωσία, μετά την απόφαση Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.

 

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου, είναι αποφασισμένη να κινηθεί σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και των εταίρων.

Επικαλείται, δε, πως ήδη 16 χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια, μεταξύ των οποίων, όπως λέει, και κράτη με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ αποστέλλεται και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Μία τέτοια επιλογή, ωστόσο, θα έχει αναμφίβολα και κόστος. Ο τουρισμός θα πληγεί σημαντικά καθώς, τόσο λόγω των κυρώσεων που επιβάλλει η Ελλάδα (πτήσεις, golden visa κ.ά), όσο και επειδή Ρώσοι τουρίστες θα επιλέξουν πιθανότατα άλλους προορισμούς εφόσον ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

 

Ενημέρωση και αντιπαράθεση στη Βουλή
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση, στη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες για τις εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

“Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση”, δήλωσε σχετικά ο κ.Οικονόμου.

“Ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα, είναι δομικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό παρελθόν, πόνου και στερήσεων. Σε ένα παρελθόν βίας και πολέμου, σε ένα παρελθόν εθνικισμού. Η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Τα ιστορικά μαθήματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεχαστούν σε έναν κόσμο ο οποίος σήμερα, στο παρόν, μοιάζει όλο και περισσότερο με το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν και με κανένα τρόπο να θίξει τα δίκαια και τα συμφέροντά της.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης: “Είμαστε και θα παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων.”

Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- που έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλώς αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα.”

Ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι: “Όπως και στην αρχή της πανδημίας -έτσι και τώρα- η κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν: Δηλαδή σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Τώρα ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη.”

Και κατέληξε:

“Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά αυτοσκοπός. Ήταν και είναι όρος ύπαρξης της Πατρίδας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του ελληνισμού. Το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Για αυτό και διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια, σε κάθε επίπεδο, είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα. Και ούτως ή άλλως, η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.”

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Αττική Οδός: Ξεκινάει τις διαδικασίες καταβολής των 2.000 εντός των προσεχών ημερώνΕλλάδα

Η Αττική Οδός ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι ξεκινά εντός των επόμενων ημερών τις διαδικασίες καταβολής του ποσού των 2.000 ευρώ σε αυτούς που αποκλείστηκαν στον αυτοκινητόδρομο ...

Τη Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα ενημερώνει αύριο ο πρωθυπουργόςΕλλάδα

  Για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα θα μιλήσει στις 11:00 αύριο το πρωί στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με ...

ΚΚΕ: "Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή" - Σχετικά με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην ΟυκρανίαΕλλάδα

            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ                       ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ                                  ...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 5.599 νέα κρούσματα - Όλη η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική τα 5.599 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   Νήσων 142 Νότιος Τομέας Αθήνας 674 Πειραιάς 670   Ανατολική Αττική 673 Βόρειο...

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμεναΕλλάδα

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρούεξέδωσε η ΕΜΥ καθώς αναμένονται από αύριο βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε ...

Τρίκαλα: Σε κρίσιμη κατάσταση 12χρονος που τραυματίστηκε σε κυνήγι αγριογούρουνουΕλλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το 12χρονο αγόρι που τραυματίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Ελάφι και Καστανιά, στην Καλαμπάκα, όπου είχε πάει μαζ...