ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κέρκυρα: Επικίνδυνη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τους εγκλωβισμένους στο πλοίο που φλέγεται

 

Δύο άνδρες της ΕΜΑΚ στο Euroferry Olympia, αναζητούν τρόπο να προσεγγίσουν τους δύο άνδρες που βρίσκονται στο γκαράζ - Στο σημείο και η ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού - Συνολικά 11 οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΜΑΚ η οποία μετέβη από την Αθήνα στο φλεγόμενο πλοίο στην Κέρκυρα για τον απεγκλωβισμό των δύο οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται ήδη στο Euroferry Olympia και αναζητούν τρόπους προκειμένου να προσεγγίσουν τους οδηγούς οι οποίοι βρίσκονται στο γκαράζ του πλοίου. Στη συνέχεια -και όταν η πρώτη φάση ολοκληρωθεί- θα επιχειρηθεί να κατέβουν στο γκαράζ μαζί με ακόμη 6 άνδρες της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων που είναι σε αναμονή. Επιπλέον, έτοιμο να επέμβει είναι και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με περίπου 20 άνδρες, ενώ μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση.

 
 
Στο σημείο βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

 
Η επιχείρηση, όμως, είναι δύσκολο να γίνει, αφού όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το πλοίο καίγεται ολοσχερώς και οι καπνοί είναι πάρα πολύ πυκνοί. Σε εξέλιξη εκτός από την επιχείρηση κατάσβεσης είναι και οι έρευνες στη θάλασσα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει στο νερό κάποιοι από τους αγνοούμενους.
 
 



 
Η φωτιά στο Euroferry Olympia, που είχε αναχωρήσει από την Ηγουμενίτσα στη 01:30 τα ξημερώματα με προορισμό το Μπρίντεζι, ξέσπασε περίπου στις 04:18 (σ.σ. τότε ενημέρωσε για πρώτη φορά ο πλοίαρχος) και άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση, η οποία ξεκίνησε στις 05:14.

 
 
 


Με τους διασωθέντες να ανέρχονται σε 278 , τα περιθώρια στενεύουν καθώς σε λίγες ώρες δεν θα υπάρχει το φως της ημέρας. Μεταξύ των 14 αγνοούμενων είναι 3 Έλληνες.  Οι υπόλοιποι σύμφωνα με πληροφορίες είναι Βούλγαροι, ένας Τούρκος κι ένας Λιθουανός. Η αγωνία μεγαλώνει για τους δύο εγκλωβισμένους στο γκαράζ του φλεγόμενου «Euroferry Olympia».

Δυο άτομα, που έχουν δώσει σημεία ζωής, βρίσκονται εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου.  Ένας από τα δύο εγκλωβισμένα άτομα, είναι οδηγός, έχει επικοινωνήσει με τις αρχές ζητώντας βοήθεια, και λέει «ότι ένα άτομο ακόμα είναι εδώ μαζί μου το βλέπω» σύμφωνα πάντα με την πηγή του λιμενικού.  


Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών. Ο καπνός από το σκάφος φαίνεται από τη βόρεια Κέρκυρα, ενώ κάτοικοι του νησιού έκαναν λόγο και για ήχους εκρήξεων από το σκάφος.

 

 
 
 
Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, το Euroferry Olympia, ανοικτά της Κέρκυρας, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

 
 
 
 
Η ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλιας

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ''EUROFERRY OLYMPIA'' σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης».


 
 
Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Γλυκά Νερά: «Η δολοφονία που κορόιδεψε τον κόσμο» – Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 5Ελλάδα

«Παρακολουθώντας μια φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή και έναν τραγικό φόνο μιας γυναίκας που ζει στην Ελλάδα». Αυτή είναι είναι η περιγραφή στην ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού Chann...

Μητσοτάκης: Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα, πλέον είμαστε ισχυρότεροι πολιτικά, θεσμικά και οικονομικάΕλλάδα

«Πριν από 11 χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλη οικονομική κρίση, μεγάλη λιτότητα και κοινωνική δυσαρέσκεια. Μετά το 2015 είχαμε μία κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε ένα κόμμα της...

Οικονόμου: Η Ελλάδα ταυτίζεται με ΕΕ – ΝΑΤΟ, αλλά είναι και συνομιλητής της ΡωσίαςΕλλάδα

«Η Ελλάδα ταυτίζεται με τους συμμάχους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ένας αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής με τη Ρωσία», δήλω...

Euroferry Olympia: Η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει πλοίο για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάςΕλλάδα

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι αποστέλλει το σκάφος Diciotti, από την Κατάνη της Σικελίας, για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πλοίο της ...

Φόβοι για "κανόνι" δύο εταιρειών παρόχων ρεύματος- Στα 100 εκατ. οι οφειλές στους δήμουςΕλλάδα

Αυστηρό μήνυμα προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους δήμους και τους διαχειριστές ενέργειας έστειλαν ο υπουργός Περιβάλλ...

Εντοπίστηκαν ζωντανοί πέντε από τους αγνοούμενους - Απεγκλωβίστηκαν οι δύο από το γκαράζ του πλοίουΕλλάδα

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia» ανοιχτά της Κέρκυρας.   Οι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήν...

Συγκλονίζει η 70χρονη: "Ζητώ συγνώμη από την εταιρεία – Έχω δυο μήνες να φάω κρέας"Ελλάδα

Συγκλονίζουν τα όσα λέει η 70χρονη που έκλεψε το κρέας και το τυρί από τα Lidl. Η γυναίκα, που μετά την κατακραυγή αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου ανάπτυξης αφέθηκε ελεύθερη ...