ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγωγή Βαξεβάνη κατά Μητσοτάκη και Ελληνικού Δημοσίου

Σε αγωγή κατά του πρωθυπουργού, προχωρά ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, όπου περιέγραψε τους δημοσιογράφους που έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη για την έρευνα τους σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, ως «συμμορία και υπόκοσμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης την Κυριακή στη Βουλή και λίγες μέρες πριν ο δημοσιογράφος καταθέσει στον Ανακριτή, είπε χαρακτηριστικά.



« Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψή τους, προσέξτε, όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά».

Σημειώνεται ότι από το 2019 η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία (2026/343 ΕΕ) περί τεκμηρίου της αθωότητας, η οποία προβλέπει πως «Ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών (σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 4596/2019)».

Όπως αναφέρει το documento, o κ. Μητσοτάκης όχι μόνο υιοθέτησε τις κατηγορίες που αποδόθηκαν σε βάρος του Βαξεβάνη τις οποίες εξάλλου ο ίδιος με την ΝΔ προκάλεσε, αλλά παράλληλα τον συκοφάντησε και τον εξύβρισε, παραβιάζοντας ευθέως το τεκμήριο αθωότητάς του και προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς την Δικαιοσύνη να στραφεί περαιτέρω εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον ως υπόκοσμο και συμμορία.




Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπόλογο για τις  δηλώσεις του Πρωθυπουργού και γι’αυτό θα κατατεθεί αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά προσωπικά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης και γι αυτό  θα κατατεθεί αγωγή εναντίον του ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.


Επίσης για σωρεία παραβιάσεων που έλαβαν χώρα σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη θα ασκηθεί προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για βαρύ ατόπημα του πρωθυπουργού και ωμή παρέμβασή του στο έργο της δικαιοσύνης, κάνει λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του Κ.Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης.

Συγκεκριμένα μιλώντας το Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο δικηγόρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για βαρύ ατόπημα του πρωθυπουργού και ωμή παρέμβασή του στο έργο της δικαιοσύνης, το γεγονός ότι αποκάλεσε συμμορία και υπόκοσμο τους δυο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, τους τρείς δημοσιογράφους και τον έναν εκδότη που βρίσκονται κατηγορούμενοι μετά από πόρισμα και απόφαση της Βουλής. Με τη φράση του αυτή αμφισβήτησε ευθέως το θεσπισμένο από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή έννομη τάξη, τεκμήριο αθωότητας τους και είναι σίγουρο ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καταδικάσει την Ελλάδα».

«Κύριε Μητσοτάκη έως πού έχετε φτάσει για να ξεμπερδεύετε μαζί μου;» είναι το ρητορικό ερώτημα του ίδιου του δημοσιογράφου και εκδότη. Ο Κώστας Βαξεβάνης σε άρθρο του στο documento, γράφει μεταξύ άλλων:
«Ο πρωθυπουργός έχει διαπράξει από το βήμα της Βουλής, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού, το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας. Κάθε πολίτης ή δημοσιογράφος μπορεί να κάνει κρίσεις για την αθωότητα ή την ενοχή κάποιου, αλλά οι κρατικοί λειτουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύεται να καταλύουν το τεκμήριο της αθωότητας και να χειραγωγούν έμμεσα τις Αρχές παίρνοντας θέση.

Η απόφαση του Μητσοτάκη να προχωρήσει στη θεσμική εκτροπή, δείχνει το μέγεθος της ασέβειάς του στη Δημοκρατία και το μένος του σε εμένα. Δεν είναι μόνο προσωπική έχθρα, αλλά μίσος που απευθύνεται στην ερευνητική δημοσιογραφία ή οποία τον έχει εκθέσει».

 

Απάντηση Παπαδάκου σε Μητσοτάκη

«Βρίσκονται σε πανικό και προσφεύγουν σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις» απαντά η Γιάννα Παπαδάκου.

Με ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η δημοσιογράφος που επίσης διώκεται γράφει χαρακτησριτικά: «Πού να ξέρουν αυτοί από ελευθεροτυπία , από ελευθερία της έκφρασης ! Από δημοσιογραφική έρευνα! Βρίσκονται σε πανικό για τις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες αντιδράσεις για τις διώξεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και στην προσπάθειά τους να σωθούν προσφεύγουν σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις ακόμα και στη Δικαιοσύνη!».

«Η δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου είναι «πολιτική» κι αυτό επιβεβαιώθηκε χτες «από τα πιο επίσημα χείλη, από το βάθρο της Δημοκρατίας, ήτοι της Βουλής» από τα χείλη του πρωθυπουργού, σημειώνουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της δημοσιογράφου Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα.

 


Καταλήγοντας οι πληρεξούσιοι δικηγόροι αναρωτιούνται «Αναμένουμε τις αυτονόητες αντιδράσεις. Από το χώρο της Δικαιοσύνης, της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας. Ή μήπως όχι….;».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Τα καθεστώτα στις δημοκρατικές κοινωνίες συνήθως πέφτουν με πάταγο

«Πρωτοφανή» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «την προκλητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη, με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συμμορίτες για τους δημοσιογράφους που διώκονται γιατί αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, δίωξη που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή».

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Με αυτόν τον τρόπο ο κος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την κριτική ότι το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πίσω από την πρωτοφανή για μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα δίωξη, γεγονός που αποδεικνύεται άλλωστε και από την προαναγγελία της δίωξης από κορυφαίους υπουργούς».

«Μπορεί το καθεστώς Μητσοτάκη να αισθάνεται πανίσχυρο, γιατί ελέγχει μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, που χθες προσπάθησαν να εξαφανίσουν το θέμα Φουρθιώτη, και να μην διστάζει ακόμη και να παρεμβαίνει τόσο απροκάλυπτα στη δικαιοσύνη, βαφτίζοντας το σκάνδαλο σκευωρία και την πραγματική σκευωρία κάθαρση, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζει ότι τα καθεστώτα στις δημοκρατικές κοινωνίες, συνήθως πέφτουν με πάταγο» καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολίασαν αποδοκιμαστικά και οι χρήστες των social media, με τα hashtags #με_τον_Βαξεβάνη, #με_την_Παπαδακου να δέχονται χιλιάδες tweets συμπαράστασης στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης

Χαμός στη Βουλή: Ο αντιπρόεδρος έκλεισε το μικρόφωνο στον Π. Πολάκη - Διακόπηκε η συνεδρίαση Ελλάδα

Χαμός έγινε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας (31.01.2022), με πρωταγωνιστή – σε ακόμα ένα… θερμό επεισόδιο- τον Παύλο Πολάκη.   Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτ...

Βιασμός στην Θεσσαλονίκη: Νέα παράταση στο θρίλερ με τις τοξικολογικές εξετάσειςΕλλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι Ελβετοί επικοινώνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, 31.01.2022, με τους ιατροδικαστές του εργαστηρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκ...

Έκτακτη Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής - Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου: Τα πεπραγμένα στην κακοκαιρία "Ελπίδα"Ελλάδα

  Νέα (Έκτακτη) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022   Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Χρ. Θεοδωρόπουλ...

Αμυράς: Ας περιμένουμε τι θα πουν οι επιστήμονες αν όντως λύκος επιτέθηκε στα σκυλιάΕλλάδα

Στην περιοχή Ραπεντώσα της Πεντέλης βρέθηκε το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μετά το περιστατικό θανάτωσης δύο σκύλων. Συνοδευόμενος από τον προϊστ...

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας αρκεί να τηρείται η Συμφωνία των Πρεσπών»Ελλάδα

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα διαπιστώθηκε στην τηλεφωνική επικοινω...

Ο Μάκης Βορίδης όρκισε Έλληνα πολίτη τον σπουδαίο ιστορικό Μαρκ ΜαζάουερΕλλάδα

Έλληνα πολίτη τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ιστορικό, Μαρκ Μαζάουερ για την εξαιρετική προσφορά του στην πατρίδα μας όρκισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο Μαρκ Μαζάουερ είνα...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 5.748  νέα κρούσματα - Όλη η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Στην Αττική τα 5.748 νέα κρούσματα κατανέμονται:   Νήσων                               104 Νότιος Τομέας Αθήνας      648       Πειραιάς                             935     Ανατολ...