ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προβλήματα σε παραγωγή και ανεφοδιασμό της αγοράς προκάλεσε η «Ελπίδα»

Εντείνει την πληθωριστική πίεση η κακοκαιρία «Ελπίδα», η οποία όσο αποκλιμακώνεται μετατρέπει σταδιακά το χιόνι σε πάγο, ο οποίος αποτελεί ευθεία απειλή για την ασυγκόμιστη παραγωγή και προκαλεί νέα προβλήματα εφοδιασμού και αποθεματοποίησης σε μεταποίηση και λιανική.

Μολονότι είναι ακόμα νωρίς για τον συνολικό απολογισμό της ζημιάς σε φυτικό και ζωικό τομέα, δεδομένου ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι κάνουν ήδη λόγο για σημαντικές καταστροφές. Οι καλλιέργειες σε εσπεριδοειδή, τα ελαιόδεντρα, τα αμπέλια, τα οπωροκηπευτικά έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, ενώ η κτηνοτροφία βρίσκεται αντιμέτωπη, πέραν όλων των επιβαρύνσεων στο κόστος παραγωγής, και με το ενδεχόμενο απώλειας ζωικού κεφαλαίου.


Οι αγρότες της Πελοποννήσου υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με πλήρη οικονομική καταστροφή και ζητούν άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την απογραφή της ζημιάς και καταβολή αποζημιώσεων, καθώς και τον συντονισμό όλων των φορέων ώστε να δοθεί στήριξη στον κλάδο. Οι υπαίθριες καλλιέργειες σε Αττική και Εύβοια έχουν υποστεί εξίσου σημαντικές ζημιές, ενώ ζημιές καταγράφονται και στις νησιωτικές περιοχές που δέχτηκαν τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και αρκετές θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε απελπισία, καθώς πέρα από το αυξημένο κόστος που περιλαμβάνει αύξηση πάνω από 40% στις ζωοτροφές, το ράλι στην τιμή της ενέργειας και άλλων εισροών όπως φάρμακα, ο παγετός επηρεάζει σημαντικά τις όψιμες γέννες με πρόωρους τοκετούς ή αυξημένη θνησιμότητα, που μεταξύ άλλων έχουν σημαντική επίπτωση στη γαλακτοπαραγωγή. Ήδη εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων υπολογίζουν ότι η μείωση της γαλακτοπαραγωγής θα είναι δραματική, της τάξεως του 20%-30%.

Ακόμα και το «χρηματιστήριο του οβελία» επηρεάζεται από την κακοκαιρία που χτύπησε στα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς από τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες με τους εμπόρους εν όψει του Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 17 Απριλίου για τους Καθολικούς και μια βδομάδα μετά, στις 24/4, για τους Ορθόδοξους.

Στον δεύτερο κρίκο της αλυσίδας, σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, από την αρχή της εβδομάδας έχουν διακοπεί ή εκτελούνται πολύ περιορισμένα οι παραδόσεις στις κεντρικές λαχαναγορές και στα κέντρα παραλαβών των αλυσίδων λιανικής.

Εξάλλου, χθες σε πολλά σούπερ μάρκετ και λοιπά σημεία λιανικής, κυρίως της Αττικής, τα ράφια είχαν τρομερές ελλείψεις, όχι μονάχα σε νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, αλλά και σε συσκευασμένα είδη, καθώς λόγω παγετού δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των καταστημάτων. Στελέχη των αλυσίδων εκτιμούν ότι από σήμερα που αναμένεται σημαντική βελτίωση του καιρού θα επανέλθει η ομαλότητα στον εφοδιασμό στα καταστήματα.

Η αγορά θα επιστρατεύσει όλους τους τρόπους ώστε να μην καταγραφούν σημαντικές ελλείψεις στην τροφοδοσία, ωστόσο οι μικρότερες αποδόσεις σε γάλα αλλά και οι περιορισμένες ποσότητες που θα διατεθούν από τις καλλιέργειες που έκαψε η «Ελπίδα», ανατρέπουν τις υφιστάμενες συμφωνίες με τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο.

Η εξέλιξη αυτή, δεδομένης της υφιστάμενης πληθωριστικής συγκυρίας, αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τελικές τιμές καταναλωτή.

Ήδη, χθες οι τιμές σε πολλά οπωροκηπευτικά ήταν «τσιμπημένες» στη λαϊκή αγορά, με τα κουνουπίδια να πωλούνται από 1 έως 2 ευρώ, 1 ευρώ τα αντίδια, ενάμισι ευρώ η πράσινη σαλάτα και τα καρότα, ενώ «χρυσάφι» πωλούνται ο άνηθος και ο μαϊντανός.

Το κύμα ακρίβειας στα οπωροκηπευτικά αναμένεται ότι θα διατηρηθεί μέχρι την άνοιξη, όσο δηλαδή θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν και να καρποφορήσουν τα εαρινά προϊόντα.

 

Παράταση στο «Εξοικονομώ»

Παρατείνεται έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021». Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Ιανουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η δεκαπενθήμερη παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των έκτακτων συνθηκών στη δημόσια διοίκηση που έχουν προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον της Covid-19 και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Η νέα καταληκτική ημερομηνία αφορά τις αιτήσεις μονοκατοικιών/ μεμονωμένων διαμερισμάτων.

 

 

Πηγή: Έντυπη Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Λουτράκι: Επιτέθηκαν σε παιδίατρο που μετέχει στην καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιώνΕλλάδα

Στόχος φανατικών αντιεμβολιαστών έγινε η παιδίατρος Ζώη Σάκκου στο Λουτράκι. Σύμφωνα με το loutraki365.gr, οι άγνωστοι έγραψαν με γκράφιτι «Πόσα πήρες» στην είσοδο του ιατρείου της...

Γεροτζιάφας: Long Covid και θνητότητα- Γιατί δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία- Το σήμα κινδύνου από τις εισαγωγέςΕλλάδα

Αναλυτικά περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησαν την Ελλάδα σε μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης τη...

 Ένταση στη Βουλή: «'Οχι» Τασούλα σε Ανδρουλάκη για να δοθεί αίθουσα στο ΚΙΝΑΛ για να συνεδριάσει η ΚΟΕλλάδα

  Ένα απροσδόκητο εμπόδιο συνάντησε το ΚΙΝΑΛ στο αίτημα που κατέθεσε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής την Κυριακή για να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος υπό τον Νίκ...

Θρίλερ στην Παραλιακή: Νεκρός σε πολυτελές ξενοδοχείο Άραβας χρηματιστήςΕλλάδα

  Αιγύπτιος χρηματιστής εντοπίστηκε νεκρός σε σουίτα στην Παραλιακή.   Νεκρός βρέθηκε ένας 44χρονος Άραβας χρηματιστής με καταγωγή από το Κάιρο της Αιγύπτου, σε σουΐτα πολυτελούς ξ...

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού από απόψεΕλλάδα

  Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομέν...

Σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλή ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την δημοσκόπηση της "Abacus"Ελλάδα

Σήμερα Παρασκευή 28/1/2022, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε επιστολή προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων και επιστολή για σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφ...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 8.024 νέα κρούσματα - Η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ από τα 22.362 νέα κρούσματα, διαπιστώθηκαν στην Αττική: 8.024 νέα κρούσματα , αναλυτικά:   1.155 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής 1...

Κοζάνη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της εγκύου με το νεκρό έμβρυοΕλλάδα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελέστηκαν αδικήματα στην υπόθεση της 41χρονης εγκύου η...