ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Έρχονται πολικές θερμοκρασίες - Πρόβλεψη για χιόνια και στην Αττική

Για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παντού και χιόνια ακόμα και στην Αττική προειδοποίησε ο Λαγουβάρδος στο protothema.gr - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Οδηγίες προφύλαξης από την Πολιτική Προστασία 

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» η οποία από χθες το βράδυ έχει αρχίσει να σαρώνει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.

 
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη.

 
Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ενώ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχουν δοθεί οδηγίες προς τους Δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

 
Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι έχουν εφοδιαστεί οι δήμοι, ενώ έτοιμοι εμφανίζονται και οι αρμόδιοι ώστε να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο.

 
Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema, εστίασε στην κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ωρών - ημερών και ανάλυσε την εξέλιξη του διπλού «κύματος» κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τη χώρα. Το ψυχρό μέτωπο σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο ξεκίνησε από χθες με κατεύθυνση από βορρά προς νότο. «Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες σήμερα χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς». Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο το πρώτο κύμα της «Ελπίδας» θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται ακόμη πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά αναμένεται να χιονίσει μέχρι και τα νότια προάστια της Αττικής.


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, Δευτέρα και Τρίτη η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με έναν «βαρύ» χιονιά που ενδεχομένως να προκαλέσει και έντονα φαινόμενα. «Θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παντού. Θα έχουμε πολύ ισχυρό παγετό στα βόρεια, αλλά και στην Αττική οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο χαμηλές που οτιδήποτε πέφτει θα είναι υπό τη μορφή χιονιού, μέχρι και τις πεδινές περιοχές», επισήμανε στο protothema ο Κώστας Λαγουβάρδος.
 

«Μία δευτερεύουσα διαταραχή που δείχνει να δημιουργείται μέσα στο Αιγαίο, θα φέρει φαινόμενα κεντρικά και νότια, δηλαδή Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία, Σκύρο, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και πάλι Κυκλάδες και Κρήτη».

Για σήμερα αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Πελοποννήσου πάνω από τα ~200 μέτρα. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα ~300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Με ανακοίνωσή της χθες η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από σήμερα αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) Σήμερα θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
 
protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Ο Τσιόδρας συνυπογράφει μελέτη για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια- Γιατί δεν τίθεται πλέον θέμα συλλογικής ανοσίας Ελλάδα

Σαν ουτοπία μοιάζει η συλλογική ανοσία («ανοσία αγέλης») που θα έκανε την πανδημία να κοπάσει. Τα ποσοστά των ατόμων που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού φαίνεται πως πρέ...

Ανατροπή στην υπόθεση ξυλοδαρμού γυναίκας από αστυνομικό στον Νέο Κόσμο: Με χτύπησαν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.Ελλάδα

Άλλαξε τους ισχυρισμούς της η 20χρονη που αρχικά φερόταν να έχει καταγγείλει για ξυλοδαρμό τον αστυνομικό σύντροφό της μέσα σε διαμέρισμα στο Νέο Κόσμο. Ύστερα από σήμα που έλαβε η...

Δράμα: Χολιγουντιανή παραγωγή «προσγειώνεται» στην πόλη - Φήμες ότι θα πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο!Ελλάδα

Πρόκειται για ταινία δράσης, που θα σχετίζεται με έναν πρώην κατάδικο - Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και οι τοπικές αρχές λένε ότι θα συμμετάσχει και πασίγνω...

Φρίκη: Ο 37χρονος ιερέας ελέγχεται και για δεύτερο βιασμό ανήλικης στο κατηχητικό – Βανδαλισμός της εκκλησίαςΕλλάδα

Το ενδεχόμενο ο ιερέας που συνελήφθη για τον βιασμό ενός ανήλικου κοριτσιού που ήταν μαθήτρια του στο κατηχητικό της ενορίας στα Κάτω Πατήσια, να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά και άλ...

Μετάλλαξη Όμικρον - Μαγιορκίνης: Σταδιακά εκτοπίζει τη Δέλτα, αλλά δεν είναι αθώα - Το σενάριο για την πανδημίαΕλλάδα

Η υπερμεταδοτική  μετάλλαξη Όμικρον  του  κορονοϊού  που σήμερα ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι μεν ηπιότερη από τη  μετάλλαξη Δέλτα , αλλά δεν είνα...

Υποπαραλλαγή Όμικρον 2: Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα και τα εμβόλιαΕλλάδα

Η  υποπαραλλαγή Όμικρον 2  με το όνομα ΒΑ.2, η οποία αναφέρεται συχνά και ως “stealth” Όμικρον, φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε κάποιες περιοχές, όπως τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλε...

Συνελήφθησαν η γιαγιά και η μητέρα βρέφους για ανθρωποκτονία από αμέλειαΕλλάδα

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια συνελήφθησαν η γιαγιά και η μητέρα ενός έτους βρέφους το οποίο μεταφέρθηκε νεκρό πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο Παίδων. Σύμφωνα με αστυνομικές π...