ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Rafale: Πτήση πάνω από την Αθήνα - Προσγειώθηκαν στην Τανάγρα (βίντεο)

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν ώρα 12:44 τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν  ώρα 09:25 τοπική (ώρα Ελλάδος 10:25) από το Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης.

«Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», είπε πριν λίγο στους Έλληνες πιλότους των έξι Rafale ο υπεύθυνος του πύργου ελέγχου της αεροπορικής βάσης στην Τανάγρα. Πριν προσγειωθούν στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης, οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που εκπαιδεύθηκαν στην πτήση με τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά έκαναν διέλευση με τα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την βάση της Τανάγρας.


Επειτα από απ' ευθείας πτήση δύο ωρών, τα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονται στη βάση τους, στην 114 Πτέρυγα  Μάχης στην Τανάγρα όπου ανήκει η 332 Μοίρα στην οποία εντάσσονται τα Rafale.

 

Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα τα έξι Rafale που πιλοτάρουν εκπαιδευμένοι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου πέρασαν στις 12:22.


Τα τέσσερα από τα έξι Rafale (τα συγκεκριμένα αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία) είναι μονοθέσια και τα άλλα δύο διθέσια. Στα διθέσια Rafale, συγκυβερνήτες στο πιλοτήριο είναι Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

 

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

 

 

Δείτε LIVE

 

 

Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

 Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη – Διερεύνηση για κύκλωμα και στην Κύπρο – «Ξεφεύγει από τα τοπικά σύνορα»Ελλάδα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον απόηχο της υπόθεσης βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκης , καθώς διερευνώνται και στην Κύπρο καταγγελίες που αφορούν κύκλωμα που φαίνεται πως...

 ΚΙΝΑΛ – Στην Κάλυμνο το ακριβότερο ψωμί πανελλαδικά – Ανακοίνωση της τοπικής του κόμματοςΕλλάδα

«Στην Κάλυμνο έχουμε το ακριβότερο ψωμί πανελλαδικώς, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση του Κινήματος Αλλαγής. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τους αναφέρουν μεταξύ άλλων...

 Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Στην Ελβετία τα δείγματα των τοξικολογικών της εξετάσεωνΕλλάδα

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη η 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμ...

Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου: Αφήστε τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσειςΕλλάδα

Σε μια ηχηρή θεσμική παρέμβαση καλώντας όλους να αφήσουν τη δικαιοσύνη έξω από αντιπαραθέσεις και πολιτικές σκοπιμότητες προέβη σήμερα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου. Η...

Κόρινθος: Συνελήφθη 16χρονος κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού 8χρονηςΕλλάδα

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 16χρονου, ο οποίος φέρεται να αποπειράθηκε  να βιάσει  μία 8χρονη στα Ταρσινά Κορινθίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει το korintho...

Σάλος στην Πάτρα: Ντελιβεράς παρέδωσε τον καφέ σε 35χρονη και άρχισε να αυνανίζεται μπροστά τηςΕλλάδα

Μια 35χρονη στην Πάτρα παρήγγειλε τον καφέ της όταν έφτασε στη δουλειά της όπως κάθε πρωί, όμως, δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.   Ο διανομέας της πήγε τον καφέ και στη συνέχ...