ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ραγδαίες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι κρύβεται πίσω από την… επανεμφάνιση “αυτόνομων” τομεαρχών στην Κουμουνδούρου

 

Ο Ανδρέας Ξανθός ξαφνικά υπογράφει ερώτηση με άλλους 27 βουλευτές του κόμματος για την πανδημία και ο Νίκος Φίλης σπεύδει στην Κουμουνδούρου για μια δήλωση στην κάμερα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «στροφή» των δυο στελεχών του κόμματος οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν επιλέξει και πιο αυτονομημένη πορεία σε σχέση με το χαρτοφυλάκιό τους ή η εκλογική χρονιά που μόλις μπήκε επιτάσσει μια πιο συλλογική δουλειά για το καλό του κόμματος;

Του Σωτήρη Μπολάκη/libre.gr

Αναμφίβολα οι δυο αυτές κινήσεις μαρτυρούν ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζει η ώρα του Συνεδρίου, αλλά κατά βάση η ώρα των εκλογών.

 

Το στοίχημα της ανανέωσης που έχει σαλπίσει από την εποχή της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει θορυβήσει αρκετά στελέχη πρώτης γραμμής οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν επιλέξει είτε να διαφοροποιούνται ανοιχτά από την κεντρική γραμμή είτε ακόμη και να λειτουργούν κατά σύστημα αυτόνομα σε σχέση με την κεντρική επικοινωνιακή γραμμή του κόμματος στον τομέα ευθύνης τους.

Ο Ξανθός…

Ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε προκαλέσει σχεδόν ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος με αφορμή την υπόθεση των VIP ΜΕΘ για τις οποίες η Κουμουνδούρου είχε σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους ενώ εκείνος από την πρώτη στιγμή εξαιτίας της παλιάς κόντρας του με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για τη χολέρα στον Ευαγγελισμό επί της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας επέλεξε να απαξιώσει αμέσως τις νέες καταγγελίες του για τα κρατημένα κρεβάτια στις εντατικές covid των μεγάλων νοσοκομείων για τους επώνυμους ασθενείς.

  • Μάλιστα τον περασμένο μήνα είχε φτάσει μετά την αναδίπλωσή του και το τηλεφώνημα που φαίνεται ότι του έγινε για να του μεταφερθεί η δυσαρέσκεια της ηγεσίας για την κίνησή του αυτή προχώρησε τότε σε τρεις διαδοχικές κινήσεις προκειμένου να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του στο κόμμα. Εξέδωσε μέσω του γραφείου Τύπου τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις. Οι δυο από αυτές αποτελούσαν ουσιαστικά απάντηση στην κυβέρνηση αλλά και διαβεβαίωση για την ορθή γραμμή του κόμματος στο θέμα της έξαρσης της πανδημίας.

Η τρίτη ανακοίνωση όμως αφορούσε σε μια επίκαιρη ερώτηση την οποία υπέγραφε μόνος του προς τον Υπουργό υγείας με το βασικό ερώτημα πόσοι ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ και πόσοι είχαν χάσει μέχρι εκείνη την ώρα τη ζωή τους διασωληνωμένοι σε απλά κρεβάτια. Είχε έρθει όμως δεύτερος γιατί ήδη είχε κατατεθεί η ίδια ερώτηση συλλογικά από 31 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Μόνιμη επωδός τότε και από τα κεντρικά ήταν ότι ο κ. Ξανθός ως αρμόδιος τομεάρχη υπογράφει και καταθέτει μόνος του τις ερωτήσεις στη Βουλή.

Την Παρασκευή όμως εν μέσω δελτίου θυέλλης για την εξέλιξη της διασποράς της όμικρον στα νοσοκομεία και με αφορμή τους νέους περιορισμούς στη διασκέδαση και τις επιπτώσεις στον πολιτισμό υπέγραψε μαζί με ακόμη 25 συναδέλφους του αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής για σύγκληση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανάγκη διακομματικής στήριξης των ανθρώπων του Πολιτισμού εν μέσω νέων περιορισμών στην δραστηριότητα του συγκεκριμένου κλάδου.

  • Μέχρι πρόσφατα ο κ. Ξανθός ήταν βασικός συνομιλητής του προέδρου για τα θέματα της πανδημίας ωστόσο από τότε που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συστήσει το think tank των τεχνοκρατών και επιστημόνων που θα συμβουλεύεται ανα κλάδο και έχοντας προσεγγίσει με το επιτελείο του σημαντικούς καθηγητές και γιατρούς που εργάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό τα πράγματα άλλαξαν ριζικά.

Ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του πλέον συμβούλους με εγνωσμένο κύρος στον τομέα τους και όπως έχει διαμηνύσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν στον εκλογικό χρόνο να ενταχθούν ακόμη ακόμη και στα ψηφοδέλτια αν το θελήσουν και οι ίδιοι.

… και ο Φίλης

Και ξαφνικά χθες το απόγευμα στην Κουμουνδούρου εμφανίστηκε ο Νίκος Φίλης. Το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα με τα ίδια ουσιαστικά πρωτόκολλα και με τα νοσοκομεία να δέχονται σφυροκόπημα από την όμικρον καθώς οι εισαγωγές για νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέρνοντας και πάλι στα όριά του το σύστημα υγείας και τους εναπομείναντες γιατρούς και νοσηλευτές και πάλι πολύ κοντά στο burn out, ήταν και η αφορμή για το ποδαρικό Φίλη στα γραφεία του κόμματος.

Ήταν η πρώτη δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην κάμερα του κόμματος για το νέο έτος, πριν ακόμη δηλαδή και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ή τον εκπρόσωπο του Τύπου του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο. Ο τομεάρχης Παιδείας επέλεξε την ασφαλή οδό του γραφείου Τύπου του κόμματος που έχει και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να μοιράσει μια δήλωση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης – είχε ήδη επιχειρήσει να επικοινωνήσει μόνος του με τα κανάλια για τη δήλωση…

  • Ο κ. Φίλης δεν έχει συνηθίσει τους συντρόφους του σε τέτοιου είδους κινήσεις και όπως παρατηρούν πολλοί τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει και εκείνος τη συμπεριφορά του σε σχέση με το κόμμα. Εξάλλου δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι για τις επικρίσεις που δέχτηκε από την Αυγή για τις δηλώσεις του στο podcast της Καθημερινής όταν δήλωνε και πάλι για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, ότι «δεν γίνεται αντιπολίτευση με θανάτους».

Σε μια ακόμη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας στρίμωχνε και πάλι τον αντίπαλό του στα σχοινιά ο Νίκος Φίλης έβαζε νάρκες και συντασσόταν με τη ρητορική της κυβέρνηση.

«Αυτά ο κόσμος μας δεν τα συγχωρεί εύκολα» παραδέχονται στο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του κόμματος γιατί η στάση αυτή ουσιαστικά βάλλει και πλήττει πρώτα και κύρια τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση άνθρωποι που «ζουν» στην Κουμουνδούρου και γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις παρατηρούν μια αλλαγή στάσης και από την πλευρά του κ. Φίλη στην κατεύθυνση της συλλογικής δουλειάς που πρέπει να γίνεται για την ενίσχυση της εικόνας ενότητας προς τα έξω. Εξάλλου και στην περίπτωσή του η εξίσωση θα είναι δύσκολη όσο πλησιάζουν οι εκλογές καθώς ήδη στις προηγούμενες εκλογές πλασαρίστηκε τρίτος στην Α΄ Αθήνας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο σε σταυρούς Δημήτρη Τζανακόπουλο νιώθοντας την ανάσα του Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Καραμπόλες

Τα νέα πρόσωπα που φαίνεται να μπαίνουν στο παιχνίδι της εκλογικής μάχης, οι επιλογές του ίδιου του κ. Τσίπρα για την ανανέωση και η απλή αναλογική ανατρέπουν τα δεδομένα και ήδη πολλοί πρωτοκλασάτοι και «σοφοί» της Αριστεράς έχουν αρχίσει να στριμώχνονται στις εκλογικές τους περιφέρειες.

  • Οι καραμπόλες θα είναι πολλές και στην Α΄ Αθήνας και στη Β΄ Αθήνας αλλά και στην Αττική με δεδομένο μάλιστα ότι η απλή αναλογική θα βοηθήσει το ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει σε κάποιες από αυτές περισσότερους Βουλευτές αν τα ποσοστά του κινηθούν στα επίπεδα του 2019.

Χώρο φαίνεται να κερδίζουν οι νεότεροι του κόμματος και δεν αποκλείεται όπως φημολογείται κάποιοι από τους παλαιότερους να κάνουν και πίσω στην επόμενη εκλογική μάχη χάριν της ανανέωσης. 

Διαβάστε επίσης

Πυροβολισμοί στην Κυψέλη: Δεν έχει βρεθεί το πιστόλι του 30χρονου – Οδηγήθηκε στο Αστυνομικό ΤμήμαΕλλάδα

Μετά από επέμβαση της αστυνομίας έληξε ο συναγερμός που προκλήθηκε με τους πυροβολισμός από έναν άνδρα έξω από το σπίτι του στην οδό Εφέσου, στην πλατεία Αμερικής στην  Κυψέλη.   Ό...

«Ξαναχτύπησε» ο Αμβρόσιος: «Αφόρισε» Μόσιαλο και Χωμενίδη μπροστά στην εικόνα της ΠαναγίαςΕλλάδα

Ο πρώην μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων  Αμβρόσιος  αφόρισε κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Φανερωμένης Αιγίου, τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη κ...

Συναγερμός στην Κυψέλη: Συνελήφθη ο άνδρας που βγήκε από το διαμέρισμά του και άρχισε να πυροβολείΕλλάδα

  . Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - Ο δράστης αλβανικής καταγωγής είχε ταμπουρωθεί στο διαμέρισμά του Μεγάλη κινητοποίηση της  Ελληνικής Αστυνομιας  στην  Κυψέλη...

Οριστικό: Ανεμβολίαστοι στους 7 μήνες όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση -Από 1η Φεβρουαρίου ο νέος κανονισμόςΕλλάδα

Στους επτά μήνες θα λήγει από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για όσους δεν κάνουν τρίτη δόση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης μίλησε μίλησε στον...

Χειμερινές εκπτώσεις 2022: Ξεκινούν τη Δευτέρα, ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματαΕλλάδα

Με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας Οι  χειμερινές εκπτώσεις  ξεκινούν παραδοσιακά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου. ...

ΕΝΦΙΑ: Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος – Διευρύνονται τα κριτήρια για τις εκπτώσειςΕλλάδα

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο νέος  ΕΝΦΙΑ  που θα φέρει, εκτός των άλλων, και μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 3% έως 4% για το 2022.   Αυτό το διάστημα διαμορφώνονται οι τελευτ...

Δεκαήμερο πίεσης και αποκλιμάκωση της Omicron ακόμη και στα τέλη του Γενάρη βλέπουν οι επιστήμονεςΕλλάδα

  Θετικό το γεγονός πως δεν υπάρχουν σοβαρές νοσηλείες με την μετάλλαξη -Όσοι εμβολιασμένοι και ειδικά και με την τρίτη δόση πλήττονται πολύ ελαφρά - Δεν έχει καταγραφεί θάνατος εξ...

Άνοιξαν οι ουρανοί τη νύχτα στην Αττική – Νέο κύμα ισχυρής κακοκαιρίας με βοριάδες και πτώση θερμοκρασίαςΕλλάδα

  Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ιδιαιτέρως έντονα κατά τόπους στην Αττική - ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ - με δυνατή βροχόπτωση όπως επίσης στα βόρεια και δυτικά, όπου επικρατ...