ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοντά στα 20.000 τα κρούσματα σήμερα - Για πριν την Πρωτοχρονιά πάνε τα μέτρα

Κοντά στα 20.000 αναμένεται να είναι τα κρούσματα σήμερα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Λόγω των εξελίξεων, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδρίαζε αύριο, συνέρχεται αυτή την ώρα. 


Με αυτά τα δεδομένα αλλά και σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά. 

 

 

 


«Επικρατεί η Omicron γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα ήδη στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Πρόσθεσε δε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».

Μάλιστα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση με βάση τα νέα νούμερα που καταγράφονται. «Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα».

«Έχουμε δύο στοχεύσεις: εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο Τετάρτη στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε.

«Η μετάλλαξη Omicron είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες», είπε και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στους νέους που βγαίνουν να διασκεδάσουν λόγω των ημερών. Για τη διασπορά είπε πως στην Αττική πλέον μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%», είπε.

«Όταν ξεκινάμε με 15.000 κρούσματα έως τώρα, με αρκετά τεστ, στα 550.000 τεστ, την ώρα που τα χθεσινά κρούσματα ήταν τόσα με 100.000 τεστ, άρα είναι λελογισμένη η αναλογία, όμως είναι κάτι που το εκτιμούμε με προσοχή», τόνισε.

Σχολιάζοντας το γιατί πρέπει να πάμε σε μέτρα νωρίτερα εφόσον η Omicron δεν έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα, διευκρίνισε πως δεν είχε αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ από το τέταρτο πανδημικό κύμα. «Ξεκινάμε από ένα υψηλό επίπεδο στις νοσηλείες που μας έχει αφήσει η Δέλτα, κάτι που μας υποχρεώνει να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μην φτάσει στα όριά του» είπε και τόνισε για την κατάσταση στις ΜΕΘ ότι κατά βάση ο κόσμος που βρίσκεται εκεί δεν είναι με την Omicron.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο για ένα γενικευμένο lockdown απάντησε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα μπορούμε να έχουμε έλεγχο της πίεσης στο σύστημα. «Αν δούμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν θα υπάρχει και μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, αποκλείοντας όμως γενικευμένες καταστάσεις όπως είχαμε στο παρελθόν» σημείωσε.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, όχι απλά εξετάζεται αλλά σίγουρα στην πορεία θα εφαρμοστεί η επέκταση του μέτρου για την αναμνηστική δόση και συγκεκριμένα θα λογίζονται όλοι, και όχι μόνο οι άνω των 60, ως ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση στο 7μηνο. «Ο προβληματισμός μας σχετίζεται με την αναμνηστική δόση και πώς αυτή θα καταστεί έμμεσα υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αυτός που δεν θα την έχει κάνει μετά το πέρας του 7μηνου, δεν θα έχει τα προνόμια και πλεονεκτήματα που έχουν οι εμβολιασμένοι» είπε.

 

Σχεδόν το 70% των κρουσμάτων της Αττικής είναι Omicron


Χθες είχαμε 9.284 κρούσματα. Τα διαθεσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ενδεχομένως αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αττική ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά οι νέοι οδηγούν την επιδημία κορωνοϊού, όπως είχε γίνει και το περασμένο καλοκαιρι με τη διαφορά, εκτός της εποχής, και της παραλλαγής που κυριαρχεί, καθώς τοτε ήταν η Δέλτα και τώρα η Omicron. Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) αφορούν α?τομα ηλικίας 18-59 χρόνων, ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών. Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.

«Οι γιορτινές ημέρες περνούν με τη σκιά της νέας μετάλλαξης, Όμικρον, και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και που έχουν διαπιστωθεί δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού» επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότιο Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με την παραλλαγή Όμικρον είναι μεν μικρότερος σε σύγκριση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι επίσης κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα της θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση, ενώ ο κίνδυνος από τις επαναλοιμώξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος και από τον αναφερόμενο έως τριπλάσιο.

«Η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» συμπλήρωσε η ειδικός.

Αν υποτεθεί ότι το νήμα των νέων μολύνσεων κορωνοϊού θα αρχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες, πράγμα που όλοι θεωρούν βέβαιο, οι ειδικοί θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στους σκληρούς επιδημιολογικους δείκτες, δηλαδή σε εισαγωγές ασθενών, διασωληνώσεις και θανάτους. 


Αν και οι εισαγωγές νέων ασθενών το περασμένο 24ωρο ήταν κάτω από 400 και η κυριαρχία της Omicron εκτιμάται ότι θα σημάνει ηπιότερη νόσο COVID-19, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 4.365.000 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση (75,6% επί των δικαιούχων), ενώ από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερίας» έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 με πρώτη δόση (70,6%) και 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (66,4%).

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον περίπου 3.700 ασθενείς. Ένας στους 3 με λοίμωξη covid νοσηλεύεται στην Αττική. Σημαντικός αριθμός ασθενών βρίσκεται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, περίπου 1.300 ασθενείς. Άλλοι 800 ασθενείς βρίσκονται στην Κρήτη.

 

Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)

ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για τη διασκέδαση και εστίαση, χωρίς όρθιους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής που επί του παρόντος επιτρέπεται

χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.

υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων

αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες

τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας

 

protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Παραλλαγή Όμικρον – Από δέκα σε πέντε ημέρες η καραντίνα – Αναμένονται ανακοινώσειςΕλλάδα

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τις νέες οδηγίες του CDC πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr αρμόδια μέλη του υπουργείου Υγείας και ειδικοί συμφ...

Παναγιωτόπουλος – Αυτά είναι τα προφίλ και οι νέες «ένοχες» αναρτήσεις του πρώην παρουσιαστή των «Αρβύλα»Ελλάδα

Δύο προφίλ με το όνομα Ολλανδού τραγουδιστή και τους αριθμούς «63»  (αριθμητικό τμήμα της χρονολογίας γέννησης του)  και «75» -από τα οποία το δεύτερο είχε ενεργοποιηθεί τον Οκτώβρ...

Οικονόμου – Περιμένουμε την εισήγηση επιτροπής για χρονική μετάθεση των μέτρωνΕλλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζον...

Light – Συνελήφθη ο τράπερ, οδηγείται στον εισαγγελέα – Τι έδειξε η έρευνα στο σπίτι τουΕλλάδα

Σε σύλληψη μετατράπηκε, πριν από λίγο, η προσαγωγή στη Δίωξη Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας του 26χρονου τράπερ Light , που απεικονίζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διασκε...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κύβερνηση «οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Υγεία, στην οικονομία, στο εισόδημα»Ελλάδα

«Πριν από μια εβδομάδα στη συζήτηση στη Βουλή για την τραγική διαχείριση του 4ου κύματος, η κυβέρνηση μέσω του κ. Γεραπετρίτη αναρωτιόταν ποιος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υπάρξε...

Εντοπίστηκε η σορός ακόμη ενός μετανάστη από το ναυάγιο της Πάρου - Στους 17 οι νεκροίΕλλάδα

 H σορός ακόμη ενός μετανάστη, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο ιστιοφόρο που ανετράπη την παραμονή των Χριστουγέννων ανοιχτά της Πάρου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16...