ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαμός με την ανάρτηση του Μόσιαλου: Τα πυρά, η υποστήριξη και το πάρτι στο Twitter

Πολιτικό θέμα δημιουργεί εμμέσως η χιουμοριστική ανάρτηση του καθηγητή του LSE και συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα δημόσιας Υγείας (έχει οριστεί εκπρόσωπος της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς από τον πρωθυπουργό), μετά την οργισμένη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου και τις δηλώσεις μητροπολιτών.

 


Μέχρις ώρας η κυβέρνηση δεν έχει υπερασπιστεί τον καθηγητή, τουναντίον αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ με αναρτήσεις τους στα social media και δηλώσεις τους καταφέρονται εναντίον του και δημιουργούν εκ των πραγμάτων πολιτικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν αιτήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει επίσημα καταδίκη της παρέμβασης του κ. Μόσιαλου, ακόμα και να ανακοινωθεί πως παύει η εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

Η αντιπαράθεση αποκαλύπτει και την πολύ ισχυρή τάση υπέρ της Εκκλησίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αλλά και την απροθυμία του ΚΙΝΑΛ να διατυπώσει υποστηρικτικό λόγο για τον καθηγητή που προέρχεται από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.


Ο Ηλίας Μόσιαλος προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου και μητροπολιτών, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος για την χριστουγεννιάτικη ανάρτησή του.

 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως επισήμως η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί, προφανώς για να μην δυσαρεστήσει την Ιεραρχία της Εκκλησίας, ενώ ούτε το Κίνημα Αλλαγής (πολιτικό χώρο στον οποίο ανηκει ο καθηγητής) εξέδωσε κάποια ανακοίνωση υποστήριξης.

 

Κεραμέως και Γεωργιάδης κατά Μόσιαλου
Για ανάρτηση που προσβάλλει τους πιστούς έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας το επίμαχο post του Ηλία Μόσιαλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η υπουργός Παιδείας και αναφερόμενη, σχετικά ερωτηθείσα στο σκίτσο (meme) που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη ανάρτηση, την χαρακτήρισε «λυπηρή» καθώς, όπως είπε, προσβάλλει τους πιστούς.

 

Την ανάρτηση Μόσιαλου έσπευσε να εκμεταλευτεί πολιτικά ο προσφάτως αποπεμφθείς από την Κ.Ο της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εκπροσωπώντας το ακραία δεξιό τμήμα της παράταξης. Tον τόνο, βεβαίως, τον εδωσε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης:

«Το πρόβλημα με τον κο Μόσιαλο δεν είναι η απόφασή του να προσβάλει την πίστη μας στη γέννηση του Χριστού, παραμονή του εορτασμού της. Αυτό δείχνει απλά τον χαρακτήρα του. Το πρόβλημα είναι ότι παρότι επιστήμονας, δεν αντιλαμβάνεται ότι όσοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει covid λόγω θρησκείας είναι λιγότεροι κι από αυτούς που ψήφισαν Παπανδρέου για πρόεδρο ΚΙΝΑΛ. Ως πρώην Υπουργός του και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας οφείλει να αντιληφθεί και τα δυο», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης. Κριτική στον Ηλία Μόσιαλο διατυπώνει και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Κ. Μόσιαλε, με την ειρωνεία σας απέναντι στην Ορθοδοξία δεν θα πείσετε κανέναν για την ύπαρξη του κορονοϊού, αντίθετως, προσβάλετε και διχάζετε. Λόγω της επικείμενης ελεύσεως του Θεανθρώπου αύριο αποτελεί ντροπή και όνειδος να στηλιτεύετε την Ορθοδοξία. Τι πρεσβεύετε;», ανάρτησε από τη μεριά του ο, επίσης βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος.

Τη σκυτάλη πήρε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος εμφανίστηκε λάβρος κατά του καθηγητή κατά το κήρυγμά του στη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία. «Είναι σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για τη ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως» τόνισε ο κ. Σεραφείμ.

 

 

 

Στο πλευρό του Μόσιαλου Φίλης και Παπαδημούλης

«Να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στην πανδημία», καλεί την Ιερά Σύνοδο, ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, μετά την κόντρα που δημιουργήθηκε με αφορμή ένα σκίτσο που δημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος.
«Να ασχοληθεί με «τα του οίκου της» όπως ήδη κάνουν συγκεκριμένοι Μητροπολίτες και άλλοι φωτισμένοι εκκλησιαστικοί παράγοντες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει πως η Ιερά Σύνοδος ενώ δεν ανέχεται μια χιουμοριστική νότα, τη στιγμή που «καλύπτει πλήθος Ιεραρχών, απλών κληρικών και λογής-λογής «πνευματικών», οι οποίοι καθημερινά παίρνουν στο λαιμό τους αθώους πιστούς επειδή αυτοί εμπιστεύονται τα αντιεπιστημονικά κηρύγματα ή τις «θεόπνευστες» συμβουλές τους».

 

Στο ίδιο πνεύμα κινείται με ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημ. Παπαδημούλης:

 

Τι απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος


«Τα δύο τελευταία χρόνια και πολύ πριν πολλές κυβερνήσεις συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο κίνδυνο της πανδημίας στον πλανήτη μας ξεκίνησα μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να ανακόψουμε το καταστροφικό κύμα της πανδημίας, το οποίο στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές σε άλλες χώρες του εξωτερικού τους πρώτους μήνες του 2020, και καταφέραμε να τα αποφύγουμε» είπε αρχικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Συνέχισα να κάνω τις καθημερινές μου παρεμβάσεις με συστηματικό τρόπο, όχι μόνο με γρήγορες τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά με αναλυτική και επίμονη δουλειά καταγραφής και ανάλυσης των επιδημιολογικών και φαρμακολογικών στατιστικών δεδομένων και παρουσίασής τους με κατανοητό τρόπο στον ελληνικό λαό» συμπλήρωσε.

«Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο στόχος των παρεμβάσεών μου. Δηλαδή η ανάδειξη της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της αναγκαιότητας της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αποκλειστικός μου στόχος ήταν η συμβολή μου στην τεράστια προσπάθεια της χώρας για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αλλά ταυτόχρονα και στη συστηματική ενημέρωση των πολιτών για να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας και προστασίας της ζωής τους» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Μάλιστα, μιλώντας για την θρησκευτική πίστη είπε πως «θα ήθελα να πω ότι τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων και των γιορτών έχουμε την ευκαιρία να στοχαστούμε και να θυμηθούμε τις βασικές μας αξίες. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης».

 

Χαμός στο twitter

H επίθεση που δέχθηκε ο καθηγητής Μόσιαλος από την Ιερά Σύνοδο για την ανάρτησή του, προκαλεί πάντως κύμα υποστήριξής του στα social media αλλά και σφοδρή κριτική ακόμα και με χυδαία σχόλια από υπερδεξιά και ακροδεξιά τρολ.

Διαβάστε επίσης

Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του τηλεπαρουσιαστή Στάθη ΠαναγιωτόπουλουΕλλάδα

 Νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορά τη σεξουαλική ζωή προσώπων κατ' εξακολούθηση άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του τηλ...

Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία του Κάρολου Παπούλια - Τριήμερο δημόσιο πένθοςΕλλάδα

Δημοσία δαπάνη θα τελεσθεί η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια που πέθανε χθες 26/12 σε ηλικία 92 ετών. Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης στην οποία γίνετα...

Εστίαση, νυχτερινά κέντρα και γήπεδα στην ατζέντα της επιτροπής εμπειρογνώμων - Ελλάδα

Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων 24ωρων ήταν ανησυχητική για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον με το δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 5%. Ο κύβος ερρίφθη ήδη από τ...

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών για την πανδημία - Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτωνΕλλάδα

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδεί...

Απεβίωσε ο καθηγητής Νομικής Κωνσταντίνος Κεραμεύς- Πατέρας της Υπουργού ΠαιδείαςΕλλάδα

Απεβίωσε, σήμερα, ο διακεκριμένος νομικός, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Κεραμεύς. Ο εκλιπών, πατέρας της υπουργού Π...

Μητσοτάκης για τον θάνατο του Κ. Παπούλια: «Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα»Ελλάδα

«Υπεύθυνο Πρόεδρο, οραματιστή υπουργό, ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη» χαρακτηρίζει στην δήλωσή του τον Καρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και εκφράζει τη...