ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ΕΣΥ οχυρώνεται λόγω Όμικρον για να μην καταρρεύσει – Τα δύο μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις γιορτες

Δύο νέες συμφωνίες φαίνεται πως κλειδώνουν μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικάρχων και οι οποίες θα ισχύσουν μετά τις γιορτές και απώτερο στόχο θα έχουν να ενισχύσουν επιπλέον το ΕΣΥ, την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών συμφωνήθηκε να διατεθούν από 3 Ιανουαρίου επιπλέον 300 κλίνες για Covid περιστατικά προκειμένου να είναι έτοιμο το σύστημα σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη πίεση μετά τις γιορτές.
Σχέδιο να διατεθούν και γιατροί από ιδιωτικές κλινικές

Εκτός από τις επιπλέον κλίνες covid, στη συνάντηση συζητήθηκε και η επιπλέον συνδρομή ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, το ΕΣΥ πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο και γι΄αυτό υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να χρειαστεί η ένταξη επιπλέον πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων.

Στο δεύτερο μέτρο δεν προσδιορίστηκε ο αριθμός των γιατρών που θα χρειαστεί να συνδράμουν, ωστόσο οι κλινικάρχες ανταποκρίθηκαν θετικά και στα δύο αιτήματα.

Εκτός ΕΣΥ όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί μέχρι 31 Μαρτίου

Την ίδια ώρα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει έως και έξοδο από το ΕΣΥ για υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, έως τις 31 Μαρτίου, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο OPEN:

«Είμαστε κοντά στο να αποφασίσουμε να γίνει μόνιμη διαδικασία ο εμβολιασμός για κοροναϊό στους υγειονομικούς. Αν υπάρξει αυτό το πρωτόκολλο αυτό σημαίνει ότι για να μείνεις σε αυτή την υπηρεσία πρέπει να είσαι εμβολιασμένος».

«Καλώ όσους είναι σε αναστολή έως τις 31 Μαρτίου να εμβολιαστούν καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να πούμε ή μένετε στο σύστημα υγείας εμβολιασμένοι ή βρίσκεστε εκτός ΕΣΥ» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης αυτό θα γίνει «με νομοθετική ρύθμιση» προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μας συνοδεύει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό οπότε οι θέσεις που είναι σε αναστολή δεν μπορεί να παραμένουν κενές επ’ αόριστον. Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές θα υπάρξουν προκηρύξεις για την κάλυψή τους».
Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών λέγοντας ότι «συνδέεται με την πορεία των εμβολιασμών».

«Αν εξεταστεί περαιτέρω δεν θα έχει χαρακτηριστικά κατηγοριών αλλά ποιοι επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας αλλά θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί γιατί κινούμαστε με ρυθμούς άνοιξης όσον αφορά τους εμβολιασμούς», ανέφερε.
«Μαύρη» πρόβλεψη Μαγιορκίνη – Πιθανόν να φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα τη μέρα μετά τις γιορτές

Έκκληση στους ανεμβολίαστους, ειδικά τους ηλικιωμένους, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, γιατί η Όμικρον «δεν θα είναι ήπια για αυτούς», απηύθυνε ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας ότι επίκειται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε στον Σκάι, ο καθηγητής και εξήγησε, για το Όμικρον, ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους

Χτύπησε δε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

Ο ίδιος, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.
Για τα επιπρόσθετα μέτρα

Παράλληλα για την επιπρόσθετη λήψη μέτρων, εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου:

«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα. Την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».

Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ. Επεσήμανε ο ίδιος ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.

Διαβάστε επίσης

 Σκυλακάκης – Τι απάντησε στο αν θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίαςΕλλάδα

Με μία άκρως χιουμοριστική διάθεση απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ερώτηση δημοσιογράφων της τηλεόρασης του Σκάι για το αν θα δοθεί φέτος παράτα...

 Θεσσαλονίκη – Αστυνομικός χωρίς μάσκα κόβει πρόστιμο σε πολίτη επειδή δεν… φορά μάσκαΕλλάδα

Καρέ καρέ κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ έναν αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη να κόβει πρόστιμο σε πολίτη επειδή δεν φορούσε μάσκα. Ωστόσο όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο, ούτε ο ...

 Στο αρχείο οι καταγγελίες για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων στον ΕΟΔΥΕλλάδα

Στο αρχείο τέθηκε και με τη σφραγίδα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών υπόθεση που αφορούσε στο ημερήσιο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ, για την οποία είχε ξεκινήσει ...

Παραλλαγή Όμικρον – Έχει μεγάλη ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα, επιβεβαιώνουν νέες μελέτεςΕλλάδα

Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού μπορεί να διαφύγει σε σημαντικό βαθμό από την ανοσιακή προστασία που προσφέρουν είτε τα εμβόλια, είτε η προηγούμενη νόσηση είτε τα μονοκλωνικά αντ...

 Ποινική δίωξη για συμμετοχή στο ISIS και ανθρωποκτονίες στον τζιχαντιστή που συνελήφθη στην ΑθήναΕλλάδα

Με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκε σε εισαγγελέα και ανακρίτρια ο 40χρονος που συνελήφθη για συμμετοχή στον ΙSIS. Ο εισαγγελέας του άσκησε ποινική δίωξη για συμμε...

Σέρρες: Δήθεν υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ απέσπασε 7.500 ευρώ από 5 γυναίκες- Δικογραφία σε βάρος τουΕλλάδα

Προσποιούμενος τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ προσέγγισε τα σπίτια πέντε ηλικιωμένων γυναικών και με το πρόσχημα δήθεν ηλεκτρολογικής βλάβης κατάφερε να αφαιρέσει πάνω από 7.500 ευρώ σε χ...

Απεγκλωβισμός 90 μεταναστών από βραχονησίδα βόρεια των Αντικυθήρων – Τουλάχιστον 7 σοροί περισυνελέγησανΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός 90 ατόμων(52 άνδρες 11 γυναίκες και 27 παιδιά) από τη βραχονησίδα Πρασονήσι, βόρεια των Αντικυθήρων, μετά την προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστε...