ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραμονή Χριστουγέννων με νέα μέτρα - Σε ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί, τι αλλάζει

Παραμονή Χριστουγέννων με νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού θα κάνουν οι πολίτες της χώρας.
Και αυτό διότι από τις 6:00 πρωί σήμερα, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, τα οποία ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.
 
Τα μέτρα, που πάρθηκαν με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών, θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται νέα συνεδρίαση, όπου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας προκειμένου η κυβέρνηση να προβεί στη δεύτερη «δέσμη» μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου.
 
Υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Οπως επισήμανε ο κ. Πλεύρης, η μάσκα δεν θα χρησιμοποιείται μόνο όταν κάποιος καταναλώνει τροφή ή ποτό.
 
Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως στα σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή ενισχυμένης μάσκας ΚΝ-95.
 
Ρεβεγιόν με test
Ισχυρή σύσταση, επίσης, υπάρχει για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, οι νεότεροι να βγουν, αλλά να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.
 
Απαγόρευση δημοσίων ή ιδιωτικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.
 
PCR ή rapid test τη 2η και την 4η μέρα για όσους εισέρχονται στη χώρα
Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν από την είσοδό τους, θα πρέπει -μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.
 
 
Τι οδήγησε στα νέα μέτρα
Κυβέρνηση και επιστήμονες οδηγήθηκαν στη λήψη νέων μέτρων, καθώς η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η... ανεμελιά που φέρνουν οι γιορτινές ημέρες, χτύπησε «καμπανάκι» για επιδείνωση της κατάστασης.
 
Οπως προκύπτει από συζητήσεις με μέλη της Επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη της πανδημίας -και δη η μετάλλαξη Όμικρον-, τα αυξημένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και τα θύματα που αυξάνονται καθημερινά, καθώς περάσαμε τους 20.000 νεκρούς, ήταν τα στοιχεία εκείνα που προβλημάτισαν ιδιαίτερα.
 
Οι ειδικοί βλέπουν ότι πλέον έχει σταματήσει η ύφεση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και προκύπτει ξανά ανοδική πορεία.
 
Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 71 θανάτους και 665 διασωληνωμένους.
 
Μάσκες: «Τσουχτερό» το πρόστιμο για την παράβαση
Το διοικητικό πρόστιμο για τις μάσκες δεν είχε πάψει ποτέ να ισχύει, όπως εξήγησε κατά το briefing ο κ. Πλεύρης. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν πως η μάσκα ήταν υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους.
 
Πλέον, με την αλλαγή των μέτρων, το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
 
Στο τελευταίο ΦΕΚ με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αναφέρονταν τα εξής για τις μάσκες:
 
Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων, καθώς και τους λοιπούς κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
 
Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε μάλιστα για σαρωτικούς ελέγχους στο διάστημα των εορτών. «Οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο συνολικά θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει σε όλο το έτος. Έχουμε μεγάλη πίστη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
 
Ποιες ήταν οι νέες συστάσεις της Επιτροπής για τις γιορτές
Οσοι επιστρέφουν από ταξίδι καλό θα ήταν να αποφύγουν να δουν τους δικούς τους, ή να φορούν μάσκα κατά τη συνάντησή τους και οπωσδήποτε να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες και να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ μετά την άφιξή τους στη χώρα.
Συστήνεται πλέον η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων αλλά και η παραμονή στο σπίτι όσων εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει σε νόσηση από κορωνοϊό.
Ολοι οι εμβολιασμένοι μετά την έκθεσή τους σε κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ τις επόμενες επτά με 10 μέρες από την έκθεση, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για τους εμβολιασμένους την τελευταία περίοδο.
Η επιτροπή κάνει ισχυρή σύσταση προς όλους μας για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από όλες τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους.
Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή των μέτρων
Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων μέτρων, λοιπόν, από σήμερα ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας.
 
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα» επισήμανε ο υπουργός, και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.
 
Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε ημέρα και καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή (24/12), Σάββατο (25/12) και Κυριακή (26/12) κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.
 
 
Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.
 
Στις 27/12 η νέα συνεδρίαση
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.
 
Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο - τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.
 
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Δράμα: Καταδικάστηκε εργοδότρια που πήρε πίσω το Δώρο Χριστουγέννων από εργαζόμενοΕλλάδα

Ποινή δύο χρόνων και τριών μηνών φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε εργοδότρια και υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τη διαδικασία του ...

Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων για τη συναυλία Ρουβά - Μπακογιάννης: "Ας μείνουν μίζερα κάποιοι να φαρμακώνονται…"Ελλάδα

Απάντηση στις καταγγελίες για το κόστος της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης, στην οποία εντάσσεται και η συναυλία του Σάκη Ρουβά (με κόστος 211.000 ευρώ) έδωσε ο Δήμος Αθηναίων, μέσω τη...

Γκάγκα: Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε - Συνολικά 33 κρούσματα Όμικρον στην ΕλλάδαΕλλάδα

  Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε. «Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε», ήταν το μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας...

Περιφέρεια Αττικής: Προϋπολογισμός Ανάπτυξης και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΕλλάδα

  Εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι προτάσεις της Διοίκησης για τον Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα  Εκτελεστέων Έργων του 2022   Γ. Πατούλης: «Οραματιζόμαστε μια ...

Κορωνοϊός: 6.667 νέα κρούσματα - 655 σε ΜΕΘ, 71 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:   Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.667 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν...