ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δέσμευση Πατούλη για συνεχή χρηματοδότηση των δομών για άτομα με νοητική υστέρηση

Απόλυτος εμφανίστηκε ο Γιώργος Πατούλης αναφορικά με το μέλλον των δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση, δηλώνοντας πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει την χρηματοδότηση τους και θα διεκδικήσει και επιπλέον χρήματα. Σημειωτέον η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 χρηματοδοτεί με 9.318.350 Ευρώ 21 δομές που παρέχουν μόνιμη φροντίδα και διαβίωση σε συνανθρώπους μας με νοητική υστέρηση

Για το σημαντικό έργο που παρέχει η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) «Μαρίσμη» και συνολικά οι 21 αντίστοιχες δομές οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την επίσκεψή του στον χώρο της δομής που λειτουργεί στη Ηλιούπολη.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή και τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, τόσο με το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό της δομής, όσο και με τους ίδιους τους φιλοξενούμενους. Όπως διαπίστωσε, πρόκειται για μια πρότυπη δομή μέσω της οποίας έχει εξασφαλιστεί υποδειγματική φροντίδα και φιλοξενία σε συνανθρώπους μας.

Τον Περιφερειάρχη ενημέρωσαν η υπεύθυνη της Δομής Κ. Γιαννακοπούλου και η Προϊσταμένη Μ. Μπατάγια, ενώ παραβρέθηκαν οι ψυχολόγοι Ε. Δρακοπούλου και Ζ. Γιούμπαση, καθώς και ο Ν. Κουτσούρης Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και στην ανάγκη να διευρυνθεί η χρηματοδότηση τέτοιου είδους δομών καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης, αφού συνεχάρη όλο το στελεχιακό δυναμικό, δεσμεύθηκε ότι η χρηματοδότηση των δομών θα συνεχιστεί και τη νέα προγραμματική περίοδο, ενώ τόνισε ότι θα ενισχυθούν επιπλέον δομές που πληρούν τα κριτήρια. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα διερευνηθεί και η δυνατότητα κατασκευής νέων ΣΥΔ με στόχο να συμβάλουν στην ποιοτικότερη φιλοξενία και να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό αναγκών. Συγκεκριμένα τόνισε: «Η υποδοχή από τους ωφελούμενους, αλλά και από το στελεχιακό δυναμικό ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.

Τις γιορτινές αυτές ημέρες είχα τη χαρά και την τιμή να βρεθώ σε μία από τις 21 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και να διαπιστώσω από κοντά, με ικανοποίηση, το σημαντικό έργο που προσφέρεται από το στελεχιακό δυναμικό. Στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας που φιλοξενούνται εδώ φαίνεται η χαρά και η αίσθηση της ασφάλειας, γεγονός που οφείλεται στην αγάπη και τη φροντίδα του επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού της δομής.

Η υποδειγματική δουλειά που παρέχεται εδώ οφείλουμε να αποτελέσει την βασική πυξίδα για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρότυπων δομών και στο μέλλον. Στην Περιφέρεια Αττικής αποτελεί βασική προτεραιότητά μας η κοινωνική προστασία και υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Για το λόγο αυτό έχω ζητήσει από τον Προϊστάμενο της διαχειριστικής μας Αρχής κ. Δρόση να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί, τη νέα προγραμματική περίοδο, το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων που αφορούν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Δεσμευόμαστε, όχι μόνο ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δομών και όλων όσοι πληρούν τα κριτήρια, αλλά και ότι θα συμβάλουμε προκειμένου τη νέα Προγραμματική Περίοδο να εξασφαλιστούν κονδύλια για την κατασκευή νέων ΣΥΔ».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Περιφερειάρχης έδωσε συμβολικά δώρα στους ωφελούμενους της δομής και ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους.

Οι 21 δομές Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 09 – Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, προσκάλεσε τους δυνητικούς δικαιούχους στην υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την λειτουργία στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Από την αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων, 10 φορείς (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) εντάχθηκαν στον ΕΠ ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020 για την υλοποίηση -λειτουργία 21 ΣΥΔ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ένταξης των ανωτέρω πράξεων ανέρχεται σε 9.318.350 Ευρώ.

Στόχος των ΣΥΔ είναι η παροχή χώρων για τη μόνιμη διαβίωση – κατοικία ατόμων με νοητική αναπηρία (Π.Ν.Ο.Υ) με κατάλληλα οργανωμένη υποστήριξη εκ μέρους φορέα και υπηρεσιών όπως: διαβίωσης και φροντίδας, (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ) υπηρεσίες οι οποίες εστιάζονται σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης των δυνατοτήτων πρόσβασης στην εργασία.

Ωφελούμενοι είναι άτομα με ελαφριά και μέση νοητική υστέρηση και άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες.

πηγη: in.gr

Διαβάστε επίσης

Μόσιαλος – H τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της ΌμικρονΕλλάδα

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον, αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίο...

Νέα Ιωνία Βόλου – Ανοίγουν νέο νεκροταφείο για τις ταφές νεκρών με κοροναϊόΕλλάδα

Οικόπεδο συνολικής έκτασης οκτώ στρεμμάτων , αγόρασε η δημοτική αρχή στο Βόλο, για να ανοίξει νέο νεκροταφείο, εξαιτίας των νεκρών από τον κοροναϊό. Το παραπάνω που πραγματικά δημι...

Μακρή – Καμία σκέψη να κλείσουν νωρίτερα ή να ανοιξούν αργότερα τα σχολείαΕλλάδα

«Δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι θέμα να κλείσουν νωρίτερα ή να ανοίξουν αργότερα τα σχολεία, το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Όπως εξήγησε η υ...

Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και το αδιανόητο casus belliΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ. Στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Πετκόφ για...

Revenge porn: Νέα καταγγελία για τηλεοπτικό δημοσιογράφο για διακίνηση ροζ βίντεο πρώην συντρόφου τουΕλλάδα

Διαστάσεις χιονοστιβάδας φαίνεται ότι παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις για το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn), μετά την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου που είδ...

Κινηματογραφική καταδίωξη από Ελευσίνα έως Ασπρόπυργο 40 χλμ με πυροβολισμούς και έναν τραυματία Ελλάδα

Κινηματογραφική καταδίωξη αυτοκινήτου που μετέφερε ηρωίνη έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας (20.01.2021), με τη Δίωξη Ναρκωτικών και την ΟΠΚΕ να έχουν στήσει μπλόκο στους δράστες στ...