ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Παγώνουν" οι μονιμοποιήσεις 4.000 ιερέων - Δήλωση Οικονόμου μετά τις αντιδράσεις

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες της “Καθημερινής” που ήθελαν προσλήψεις ιερέων τις οποίες μάλιστα, «πάγωσε» το Μαξίμου και τις παραπέμπει για αργότερα. Για το θέμα, τοποθετήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος με δήλωσή του, επιχείρησε να “ξεκαθαρίσει” τις κυβερνητικές προθέσεις.

 


Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημείωσε σε δήλωσή του ότι οι προσλήψεις ιερέων είναι “εκτός της κυβερνητικής ατζέντας”, ενώ χαρακτηρίζει παράλληλα “εκτός πραγματικότητας” αυτά τα δημοσιεύματα.

«Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών, εχει ηδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται», αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Οικόνομου.


Προσθέτει δε, αιχμηρά: «Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας»

Νωρίτερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Kαθημερινής”, στην κυβέρνηση δεν ήταν αρνητικοί επί της αρχής στο εκκλησιαστικό αίτημα, αλλά, παράλληλα, θεωρούσαν πως δεν είναι της παρούσης το συγκεκριμένο θέμα και πως θα μπορούσε να συζητηθεί σε επόμενη φάση.

Το κυριότερο κριτήριο που το αίτημα μπαίνει στο συρτάρι είναι η πανδημία, που αποτελεί –αυτή τη στιγμή– την πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί την Δευτέρα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

 

Τι προηγήθηκε
Η αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών στις 10.000, από περίπου 6.000 που είναι σήμερα, και η έναρξη, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της συζήτησης-διαδικασίας για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα που προκρίνονται από την πλευρά της Εκκλησίας ενόψει της συμμετοχής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα. Οπως επισημαίνουν εκκλησιαστικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ, η οποία συγκαλείται εκτάκτως γι’ αυτόν τον λόγο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από μόνη της η κίνηση του πρωθυπουργού έχει βαρύνουσα σημειολογία και καταδεικνύει την έμφαση από πλευράς Πολιτείας για σύσφιγξη των σχέσεων με την Εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα, ερμηνεύεται και ως αναγνώριση της συμβολής της Εκκλησίας και της προσφοράς της για την υπέρβαση των διαδοχικών κρίσεων, της οικονομικής και της πανδημίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πρόκειται να επιδώσει στον πρωθυπουργό υπόμνημα, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, όπως αυτά αναδεικνύονται και από την Επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, την οποία, όπως επισημαίνεται με νόημα, ο κ. Μητσοτάκης επανενεργοποίησε. Η εν λόγω επιτροπή είχε θεσμοθετηθεί επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου από την τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά ουσιαστικά κατέστη ανενεργή την περίοδο των κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Από την Εκκλησία αναφέρεται ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η διαδικασία για την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κεντρικό ζήτημα που έχει απασχολήσει την επιτροπή και έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητα, με σχετικές αναφορές και από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είναι αυτό της θεσμοθέτησης οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από το 1945. Περίπου 10.000 κληρικοί μισθοδοτούνται σήμερα και η αναγνώριση των επιπλέον οργανικών θέσεων σημαίνει και την τύποις εξασφάλισή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρει η kathimerini.gr, σε σχετική συζήτηση το 2019 ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, είχε αναφέρει ότι εάν το Ελεγκτικό Συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι πέραν των οργανικών θέσεων ιερωμένοι, μπορεί να βρεθούν στον αέρα. Η διευθέτηση του ζητήματος, λοιπόν, αποτελεί πάγιο αίτημα της Εκκλησίας, η ικανοποίηση του οποίου φαίνεται ότι έχει ωριμάσει. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων, να σημειωθεί, αφορά τις θέσεις όλων των κληρικών στην Ελλάδα, δηλαδή της Εκκλησίας της Ελλάδος, των μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Η “ωρίμανση”, ωστόσο, του αιτήματος εν μέσω πανδημίας και με τους ιερείς να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αρκετοί εξ αυτών να επηρεάζουν αρνητικά τους πιστούς είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της Εκκλησίας αναφέρεται –και όπως όλα δείχνουν έχουν υπάρξει κάποιες συζητήσεις επ’ αυτού– ότι θα πρέπει, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να δρομολογηθεί η διαδικασία για την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν. 590/77). Θεωρείται ότι στα 44 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη θεσμοθέτησή του έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές, που επιβάλλουν μια διαδικασία επικαιροποίησης. Ενα άλλο ζήτημα το οποίο έχει τεθεί από την πλευρά της Εκκλησίας είναι αυτό μιας διαδικασίας «εκκλησιαστικού ΑΣΕΠ». Της θεσμοθέτησης, δηλαδή, κάποιων επιπλέον κριτηρίων για προσλήψεις που αφορούν την προκήρυξη θέσεων από μητροπόλεις, όπου η Εκκλησία θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες επιπλέον για το προσωπικό που επιλέγεται.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι υψηλότερος από το στέλεχος «Δέλτα»Ελλάδα

    Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι η επίδραση των εμβολίων της Biontech και της Astrazeneca έναντι της παραλλαγής «Όμικρον» είναι ασθενέστερη σε σχέση με τη «Δέλτα». «Ένας...

Καιρός – Λαμία: Πλημμύρισε το χωριό Κόμμα – Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των κατοίκωνΕλλάδα

Δύσκολες είναι οι ώρες που περνούν οι κάτοικοι στο Κόμμα  Λαμίας , καθώς εξαιτίας της  κακοκαιρίας  έσπασε η η Γερμανική Τάφρος στον Σπερχειό ποταμό και όλο το νερό κατευθύνθηκε μέ...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας - Στοίχημα η συμμετοχή - Πότε βγαίνει το αποτέλεσμαΕλλάδα

Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και την προεδρία. Κρίσιμο στοίχημα και του...

Κακοκαιρία: Κινδύνευσαν ζωές από την κακοκαιρία - Μεγάλες καταστροφές στη Δυτική ΕλλάδαΕλλάδα

  Κινδύνευσαν επιβάτες ΙΧ στη Θεσσαλονίκη - Ξεχείλισε ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα, εκκενώσεις με βάρκες σε χωριά - Καταστροφές σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο - Αποκλείστηκαν κάτοικοι σε χω...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που εγκλωβίστηκε σε συρόμενη πόρταΕλλάδα

Μία ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, το απόγευμα του Σαββάτου.   Ένας άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο, όταν εγκλωβίστηκε σε μεταλλική συρόμενη πόρτα, στην ε...

Πλεύρης για τις ΜΕΘ: Δεν θα επιτρέψω να προσβάλλουν γιατρούς και νοσηλευτέςΕλλάδα

«Όποιος μιλάει και λέει ότι υπάρχει επιλεκτική αναφορά στις κλίνες ΜΕΘ, προσβάλλει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και αυτό ως υπουργός δεν θα το επιτρέψω» τόνισε από την Πάτρα ο...

Ποιοι είναι οι "Θεματοφύλακες του Συντάγματος" και πώς έφθασαν να περάσουν χειροπέδες στον διευθυντή σχολείουΕλλάδα

Oι αυτοαποκαλούμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», που πέρασαν χειροπέδες σε διευθυντή σχολείου στην Πιερία, ξεκίνησαν να απασχολούν τις Αρχές και να στρατολογούν μέλη τον περασ...