ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καιρός – Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Έρχονται επικίνδυνα φαινόμενα

Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ ανακοίνωσε ότι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (09/12) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11/12) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα, όπως τονίζει η ΕΜΥ, στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Η κακοκαιρία θα φέρει επίσης ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία και πόσο θα διαρκέσει

Σύμφωνα με το meteo το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη νύχτα της Παρασκευής 10/12 προς Σάββατο 11/12 έως την Κυριακή 12/12 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας

Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι τα πολύ έντονα κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και ο υψηλός κυματισμός στα πελάγη.

Οι περιοχές που χτυπήσει

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την νύχτα της Παρασκευής 10/12 προς Σάββατο 11/12 στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 θα επεκταθούν στο σύνολο των ηπειρωτικών, το Ιόνιο, το Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Από το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ από τις πρώτες ώρες της Κυριακής 12/12 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής 12/12. Στον Χάρτη 1 φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 11/12.

Εως και 9 μποφόρ

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση το Σάββατο 11/12 και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ.

Την Κυριακή 12/12 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς.

Οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα επικρατήσουν το Σάββατο 11/12 θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό.

Σύμφωνα με μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού του ΕΑΑ / meteo.gr, υψηλός κυματισμός αναμένεται στο Ιόνιο, στις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, στον Σαρωνικό και στο Βόρειο Αιγαίο.

Που ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ

Στον Χάρτη 2 φαίνονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ το Σάββατο 11/12 καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση του ενώ στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται το σημαντικό ύψος κύματος που αναμένεται τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/12.

Έκτακτη σύσκεψη από την Πολιτική Προστασία

Σημειώνεται πως σήμερα αναμένεται νέα έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με αφορμή το νέο κύμα κακοκαιρίας που χτυπάει από τα ξημερώματα τη χώρα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία των φαινομένων, ενώ στη σύσκεψη θα μετάσχει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας.

Δείτε live

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

  • Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την
  • Πελοπόννησο, καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.
  • Επίσης, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα περάσει και από την ανατολική Στερεά, και πιο συγκεκριμένα την Εύβοια και την Αττική, κατά τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται πάντως ιδαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: 5.087 νέα κρούσματα - 702 σε ΜΕΘ, 103 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:   Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.087 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπι...

Εμβολιασμός σε παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς, από την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμώνΕλλάδα

Δεκαεννέα συνήθεις ερωτήσεις - απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο και τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-Cov-2 παιδιών και εφήβων, έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή εμβολ...

 Πιερία – Οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» είχαν «προαναγγείλει» την επίθεση – «Από τα τέλη Νοεμβρίου δεχόμασταν απειλές»Ελλάδα

Στο στόχαστρο της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ήταν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Αιγινίου Πιερίας, σύμφωνα ...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο νέος της ρόλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη ΒουλήΕλλάδα

Στο νέο της στρατηγείο, το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, βρίσκεται από την Τρίτη η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε νέο ρόλο καθώς ο Κυριάκος Μητ...

 ΥΠΑ – Στους 3 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης – Τι ισχύει για τις πτήσεις από το εξωτερικόΕλλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την αλλαγή στο χρονικό όριο ισχύος της βεβαίωσης νόσησης που θα ισχύει από τώρα και στο εξής για τις αεροπορικ...

 Εμβόλιο – Ρεκόρ ραντεβού μέσα σε μία εβδομάδα – Επτά περιοχές με ικανοποιητικά ποσοστά στην πρώτη δόση Ελλάδα

Περισσότεροι ήταν οι πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα, παρά ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους ενώ την ίδια στιγμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται ...

 Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη – Αυτή είναι η 29χρονη Τζεβριέ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό τηςΕλλάδα

Θλίψη και οργή στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η νέα γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη. Το θύμα είναι η 29χρονη Τζεβριέ Εδινερλί, που έφτασε βαριά τραυματισμένη στο Γενικό Νοσοκομεί...

Ενημέρωση Εντατικολόγων για την πανδημία και τα νοσοκομεία στις 5 το απόγευμαΕλλάδα

Στις 5 το απόγευμα οι εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ άλλων και η κυρία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, θα πα...

 Το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων παρουσίασε ο Μητσοτάκης – Θα αντιμετωπίσει παθογένειες όπως η βία κατά των γυναικώνΕλλάδα

Τη μεγάλη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση...