ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εφιαλτική κατάσταση: "Πεθαίνουν ασθενείς πριν μπουν σε ΜΕΘ" – "Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι, πάμε για 2.500 νεκρούς"

«Πολεμικές» χαρακτηρίζει τις εικόνες που παρατηρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» αναφέρει ότι «έχουμε φτάσει σε καταστάσεις περυσινές» σημειώνοντας ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες. 
«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισημαίνει. Μάλιστα, επισημαίνει ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, ο κ. Τουχτίδης είπε ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, αναφέρει ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα», καταλήγει. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει ότι προστίθενται διαρκώς νέοι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά σχετίζεται με την εμπειρία και τις ειδικότητες των γιατρών. «Για παράδειγμα ξεκίνησε νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο «Άγιο Παύλος», η οποία στελεχώνεται μόνο με ανθρώπους που προσήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό αυτό από το να βρεθούν πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», τονίζει. 

Προσθέτει δε ότι οι εντατικολόγοι της χώρας βρίσκονται υπό τρομακτική πίεση είτε εργάζονται ιδιωτικά είτε στο δημόσιο σύστημα, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας εδώ και μέρες παίρνει περιστατικά non Covid από τον δημόσιο τομέα. 

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, εκτιμά ότι «είμαστε στην κορυφή του βουνού», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αργότερα.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά, επισημαίνει ότι «δε λαμβάνονται για να πείσουμε του ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, αλλά για να τους προστατεύσουμε» τονίζοντας ότι «δεν τους πείθουμε εμείς οι γιατροί, αλλά τους πείθει ο θάνατος».

Για τον περιορισμό της διασποράς πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό κυρίως με αγνώστους.

 

Καπραβέλος: Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι

“Η πανδημία των ανεμβολίαστων πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων». Αυτό είπε ο Νίκος Καπραβέλος , Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, και μάλιστα τύπου Αυστρίας.

Η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου» ο Νίκος Καπραβέλος και τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι το 95% των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και μάλιστα νέοι μάλιστα.

«Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο. Είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν. Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσου, είναι κάτι το μοναδικό, εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς. Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων. Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε lockdown τους ανεμβολίαστους. Τα tests, τόνισε, δεν σε προφυλάσσουν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός πάνω από κάποια ηλικία.

«Εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν έξω με τεστ, στην Αυστρία δεν βγαίνουν. Όχι γιατί θέλω να περιορίσω τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θανάτους σε ανθρώπους που έχουν την αφέλεια ότι δεν κινδυνεύουν».

Μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται κυρίως σε σχολεία, συναθροίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων: εκείνοι που φοβούνται λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κι εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα έφταναν ποτέ στο σημείο να νοσήσουν ή και να διασωληνωθούν.

«Με τη μετάλλαξη Delta ο εμβολιασμένος πλέον δεν προστατεύεται από την ελαφρά νόσο. Ας μη θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, αλλά αυτοί δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», είπε.

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσουν με κορoνοϊό πριν την τρίτη δόση, θα πρέπει να τη λάβουν μετά από ένα 6μηνο. «Αυτός που νοσεί έχει ήδη ισχυρή προστασία, άρα δεν χρειάζεται να το κάνει αμέσως», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Ως προς το μονοδοσικό εμβόλιο, είπε πως με μία δόση δεν σωζόμαστε, επομένως είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση, η οποία μπορεί να γίνει με το εμβόλιο της Pfizer.

«Πάμε για ένα μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς. Δεν κοπάζει η πανδημία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο. 40 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, αλλά το σύστημα υγείας έχει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών πως θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί. Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα» για να καταλήξει:

«Αν δω να ηρεμεί η κατάσταση, δεν έχω λόγο να βγαίνω και να λέω στους ανθρώπους «προσέξτε, εδώ παραμονεύει ο θάνατος». Δεν είναι μία απλή αρρώστια, είναι ο θάνατος».

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Θρίλερ με τον θάνατο 44χρονης στην Καστοριά - Ιατροδικαστής θα ρίξει φως στις συνθήκες του θανάτου τηςΕλλάδα

Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε, χθες το βράδυ, 44χρονη γυναίκα στη Μεσοποταμία Καστοριάς. Τη γυναίκα βρήκε ο σύζυγός της στην αυλή του σπιτιού τους και την ίδια στιγμή ενημερώ...

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα φετινά Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας - Πίεση στους ανεμβολίαστους, "φρένο" στα μέτραΕλλάδα

Δεν μένουν παρά μερικές εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα, με την Ευρώπη να «βράζει» από τον κορωνοϊό και την πανδημία να «απειλεί» την περίοδο των εορτών, η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζ...

Τεράστια δυναμική στις νησιωτικές περιοχές θα προσδώσει η «γαλάζια ανάπτυξη»Ελλάδα

Στην δυναμική που μπορεί να προσδώσει η «γαλάζια ανάπτυξη» στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής για την επιχειρηματική δραστηριότητα κ...

Λάρισα: Θρίλερ με αγνοούμενο πιλότο – Ώρες αγωνίας για την οικογένειά τουΕλλάδα

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Λάρισα καθώς έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί το μονοκινητήριο αεροσκάφος με τον 62χρονο πιλότο, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας.     ...

Σπίρτζης: Πυροβολισμοί, νεκροί, τραυματίες: Ακόμη μία «φυσιολογική ημέρα» για το επιτελικό κράτος ΜητσοτάκηΕλλάδα

«Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έχει παταγωδώς αποτύχει και στην πάταξη της εγκληματικότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, σχολιά...

Χαιρετισμός Κυρ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom»Ελλάδα

«Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο ...

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συνεδριακές εκδηλώσεις του ΕΟΑΕΝ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Ελλάδα

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 13/11/21 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ...

48η Επέτειος του Πολυτεχνείου: Aγωνίστριες θυμούνται τη βραδιά της 17ης ΝοεμβρίουΕλλάδα

 Μικρός Τύμβος (17 Νοεμβρίου 1973) Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το Ποίημα. Απλώνοντας το χέρι μου δε φτάνει ως εκεί που ω...