ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Πατούλης: Πάνω από 1.6 δις ευρώ το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027»

 

 Ημερίδα για το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή Υπουργών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γ. Πατούλης: Πάνω από 1.6 δις ευρώ το νέο ΠΕΠ «Αττική 2021-2027»

 Πράσινη διαχείριση απορριμμάτων, ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης και επέκταση των κοινωνικών δομών στην Αττική οι 3 προτεραιότητες της Περιφέρειας

 

 

Τους βασικούς στόχους πολιτικής του νέου Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική 2021-2027» με προϋπολογισμό άνω των 1.6 δις ευρώ και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η διοίκηση της Περιφέρειας για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας ενημέρωσης και συζήτησης επί του νέου ΠΕΠ «Αττική 2021-2027», στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην κατακόρυφη αύξηση της απορροφητικότητας του ΠΕΠ Αττικής από το 24,4% στο 68,4% τα τελευταία 2 χρόνια αλλά και στην αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

 

Στην Ημερίδα πραγματοποιήθηκε ανοικτός διάλογος με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των βασικών στόχων πολιτικής του νέου Περιφερειακού Προγράμματος, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για μία Αττική βιώσιμη.

 

Κατά την έναρξη της Ημερίδας χαιρετισμούς απεύθυναν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, οι οποίοι εξήραν την εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

 

«Στην Αττική, την τρέχουσα περίοδο 2014-2020 έχουμε περισσότερες από 50 πράξεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται με περισσότερα από 66 εκατ. ευρώ. Όλο το φάσμα του πολιτισμού χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κυρίως από το ΠΕΠ Αττικής» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη ενώ από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο η στόχευση θα είναι σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον, βελτίωσης της ζωής των πολιτών, σε υποδομές με αναπτυξιακό πρόσημο αλλά και σε έργα που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της Αττικής.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος.

 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις ανά θεματική ενότητα (στόχο πολιτικής) από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και εκπροσώπους Υπουργείων, της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών φορέων αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τις θεματικές συζητήσεις συντόνισε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.  Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Β. Κορκίδης, Πρόεδρος Περιφερειακού Επιµελητηριακού Συµβουλίου Αττικής, ο Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής ?ιευθύνων Σύµβουλος ΕΥ?ΑΠ Α.Ε, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ο Ιωάννης Ψυχάρης, Καθηγητής Τµ. Οικονοµικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών, ο  Βασίλης Κούτσιανος, Γενικός Γραµµατέας της Ε.Σ.Α.µεΑ.  

 

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Μ. Νικόλτσιου.

 

Γ. Πατούλης: Αυξημένος κατά 54% ο προυπολογισμός του νέου ΠΕΠ Αττικής»

 

Τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης μέσω του νέου ΠΕΠ Αττική 2021-2027 περιέγραψε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης.  Στη σχετική θεματική συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Patrik Paquet, Προϊστάµενος Γενικής ?ιεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελλάδα – Κύπρος, ο  Παναγιώτης Πανταζάτος, Αναπληρωτής Προϊστάµενος Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ελλάδα – Κύπρος και ο Ιωάννης Φίρµπας, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισµού ΕΣΠΑ, Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές του νέου έτους, περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θέλουμε να υλοποιήσουμε την προσεχή 8ετία και θα έχει  προϋπολογισμό άνω των 1.6 δις ευρώ, αυξημένο κατά 54% σε σύγκριση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες χρηματοδότησης του προσδιόρισε στους εξής:

  • 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
  • 350 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
  • 150 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • 600 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
  • 300 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

 

Οι βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης της Περιφέρειας

Την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, προσδιόρισε ως βασικό στόχο τη Περιφέρειας ο κ. Πατούλης και αναφέρθηκε στις 4 προτεραιότητες της διοίκησης για το νέο ΕΣΠΑ.

 

  1. Τη δημιουργία υποδομών και την υλοποίηση έργων και δράσεων για μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, με προώθηση της ανακύκλωσης και υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
  2. Την ενίσχυση της αντιπλημυρικής θωράκισης της Αττικής, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους.
  3. Τη διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών, αφού δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάδειξη της αξίας της αλληλεγγύης.
  4. Τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος

«Στόχος μας να μετατρέψουμε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής, σε μοχλό ανάπτυξης και μετασχηματισμού της Αττικής. Γιατί το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής δεν αφορά μόνον τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τα στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων, κάποιους αναδόχους ή μελετητές ή κάποιους ευρωπαίους τεχνοκράτες. Μας αφορά όλους, γιατί αφορά πρώτα από όλα εμάς, αφορά τον πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε 2 χρόνια αυξήσαμε την απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής από το 24,4% στο 68,4%

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Διοίκηση της Περιφέρειας τα τελευταία 2 χρόνια με συγκεκριμένο σχέδιο κατάφερε να αυξήσει κατακόρυφα την απορρόφηση του του ΠΕΠ Αττικής από το 24,4%, στο 68,4%.

Πριν από το 2019 τα ενταγμένα έργα ήταν 550.Η δημόσια δαπάνη που είχε αποδοθεί στους δικαιούχους , έφτανε στα 288 εκ. ευρώ,. Σήμερα, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της κοινωνίας, με την αμέριστη στήριξη των στελεχών της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας μας τους οποίους θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω, τα ενταγμένα έργα είναι 10.994.

Και η δημόσια δαπάνη που έχει αποδοθεί στους δικαιούχους,  φτάνει στα 718 εκ. ευρώ  εκ. ευρώ» υπογράμμισε.

 

Μεγιστοποιήσαμε την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου

Ειδικότερα αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπου η Περιφέρεια μας βίωσε πολλά και σημαντικά αρνητικά γεγονότα, σημείωσε πως οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτέλεσαν ένα σημαντικό στήριγμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Αττικής .

Ενδεικτικά μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020,

  • Χρηματοδοτούνται «πράσινα έργα» όπως η δημιουργία Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής, έργα με τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της Περιφέρειας μας.
  • Κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας που ήταν μια από τις αιτίες των πλημμυρών του 2017,
  • Δόθηκαν 100 ε. ευρώ για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που στελέχωσε τις δημόσιες μονάδες υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
  • Δόθηκαν 64 εκ. ευρώ για αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και μηχανημάτων των νοσοκομείων της Αττικής, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον covid.
  • Πάνω από 159 εκ. ευρώ δόθηκαν για να στηριχθεί η λειτουργία 300 κοινωνικών δομών, που παρέχουν καθημερινή στήριξη σε περισσότερους από 220 χιλιάδες συνανθρώπους μας.

 

  • Δημιουργήθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής, ύψους 250 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου περίπου 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από τον Covid 19, λαμβάνουν ενίσχυση με παροχή κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 40.000 ευρώ.

 

  • Πάνω από 100 εκ. ευρώ θα δοθούν μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στην προβλήτα του Πειραιά.

 

  • Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από το ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση χώρων Πολιτισμού, όπως είναι ο χώρος της Εθνικής Πινακοθήκης που μας φιλοξενεί σήμερα.

 

  • Όπως επίσης είναι δεκάδες τα έργα σε Δήμους της Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, είτε μέσω των ΟΧΕ είτε μεμονωμένα .

 

 

Πάνω από 1 δις για εμβληματικές δράσεις

 

Το σύνολο των παραπάνω εμβληματικών δράσεων και ένας ακόμα μεγάλος αριθμός 730 συνολικά παρεμβάσεων, χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

 

Να μην χάσουμε άλλες ευκαιρίες - Θέλουμε την Περιφέρεια Αττικής πρώτη

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στο όραμά του για την Αττική τα επόμενα χρόνια ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα και μια από τις πρώτες Περιφέρειες της Ευρώπης».

Όπως επισήμανε, τα προηγούμενα χρόνια ενώ πέρασαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Αττική, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί μεγάλα προβλήματα όπως η διαχείριση των σκουπιδιών με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η αποτελεσματική οχύρωση απέναντι σε φυσικές καταστροφές, η άρση των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων.

«Αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε» τόνισε και πρόσθεσε:

«Γι αυτό  κάνουμε ήδη μια νέα αρχή και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με συγκεκριμένη στόχευση και όραμα , ανταποκρινόμενοι στους στόχους που θέτει η χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους Δήμους της Αττικής, που τους θεωρούμε στενούς μας συνεργάτες και μαζί τους, συν-διαμορφώνουμε το σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ταυτόχρονα, είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και τους θεσμικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να συμμετέχουν κι αυτοί με τις προτάσεις, στη διαμόρφωση του κοινού μας σχεδίου.

 

Τα έργα της κυβέρνησης λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Αττική

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η Διοίκηση της Περιφέρειας με το βλέμμα στραμμένο στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ, προς όφελος των πολιτών. 

«Ταυτόχρονα, θα συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση που θα χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ μεγάλα έργα και παρεμβάσεις στην Αττική, όπως είναι η επέκταση του Μετρό, του Τραμ, η δημιουργία νέων οδικών κόμβων, που κι αυτά θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, προς όφελος της Περιφέρειας μας», ανέφερε.   

 

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Αντιπεριφερειάρχες Λ. Κεφαλογιάννη, Λ. Κοσμόπουλος, Δ. Νάννου, Μ. Κουρή, Γ. Βλάχος, Γ. Δημόπουλος, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, οι Δήμαρχοι Λυκόβρυσης-Πεύκης Τ. Μαυρίδης, Αχαρνών Σ. Βρεττός, Παλλήνης  Αθ. Ζούτσος, Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Παιανίας Ι. Μάδης, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, επιχρηματικών φορέων και στελέχη Υπουργείων.    

 

Διαβάστε επίσης

Χαλάνδρι – Προφυλακίστηκε η 49χρονη εικαστικός που πυροβόλησε τον οφθαλμίατρο Ελλάδα

  Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε η 49χρονη εικαστικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον οφθαλμίατρο στο Χαλάνδρι μπροστά στα μάτια της ανήλικης κόρης τους. Σύμφωνα με πληροφορ...

ΣΤΑΣΥ: Θα αναζητηθούν ευθύνες στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου για το τραγικό δυστύχημα στον ΗλεκτρικόΕλλάδα

  Σε διευκρινίσεις για το τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε το πρωί στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 41χρονος εργαζόμενος τ...

Μητσοτάκης: Ζήτημα αξιακό και πολιτικό η επανένωση των Γλυπτών του ΠαρθενώναΕλλάδα

  «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά τ...

Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της ΕλλάδαςΕλλάδα

  1 ο Ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο Eurogas:   Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας      Με τη στήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας διεξήχθη σήμερα το ...

Επιστολή του Ανδρέα Ξανθού στον υπ. Υγείας για την ενημέρωση των εκπροσώπων υγείας των κοινοβουλευτικών ομάδωνΕλλάδα

  Επιστολή στον υπουργό Υγείας με την οποία επισημαίνεται η ανάγκη ενημέρωσης των εκπροσώπων υγείας των κοινοβουλευτικών ομάδων, απέστειλε ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ...

Ανησυχία από την άνοδο των δεικτών: 8.129 κρούσματα -  547 σε ΜΕΘ, 80 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.129, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγ...

Κλειστοί σταθμοί του μετρό και τροποποιήσεις σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλει, την ΤετάρτηΕλλάδα

  Μεταβολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς θα επέλθουν αύριο, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου...