«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κοροναϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.

 


Η τρίτη δόση, σημείωσε, είναι ένα πιθανό να οδηγήσει σε σχήμα εμβολιαμού με δύο συν μία δόση και μία ετησίως. «Αναφερόμαστε στην τρίτη δόση, αλλά θα πρέπει να τονίζουμε ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση», σημείωσε.

 

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι απλές, όπως κόπωση, κεφαλαλγία, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό.

 

Παράλληλα, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι σε έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους, όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει αντισώματα.

 

Πάνω από 6,8 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. περισσότερα από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών.

 

“Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού. Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα για αναμνηστική δόση” σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, που μπορεί ακόμη και να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο για τον κοροναϊό και κατέληξε ότι η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.