ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάστηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μέτρα αποκλειστικά για ανεμβολίαστουςεπεξεργάζεται η κυβέρνηση, την ώρα που όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Υγείας, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το lockdownγια όσους δεν έχουν «τσιμπηθεί» σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως η κυβέρνηση προτιμά να εξετάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες και τα νέα μέτρα κάθε εβδομάδα καθώς πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Η Δευτέρα ξεκίνησε με την καθιερωμένη σύσκεψη για τον κοροναϊό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέα μέτρα και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «Η πίεση κάποιων ειδικών για νέα μέτρα υπάρχει, η κυβέρνηση αναμένει και τις εισηγήσεις της τακτικής Σύσκεψης των ειδικών, όμως μέτρα όπως η διπλή μάσκα και ανάλογα μέτρα δεν είναι στο τραπέζι».

Το μόνο που είναι προς συζήτηση αφορά στην εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου στο δημόσιο.

Επίσης, δεν εξετάζεται να είναι η υποχρεωτική η τρίτη δόση.

Αυτό που εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το πιστοποιητικό να εκπνέει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφότου οι πολίτες έχουν κάνει την δεύτερη και όχι την τρίτη.
Δεν παύουν να λογίζονται ως εμβολιασμένοι φυσικά, απλά χωρίς την τρίτη δεν μπορούν να έχουν την ίδια ελευθερία κινήσεων που θα απολαμβάνουν όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συσκεφτεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο (και όχι την Τετάρτη λόγω της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου).

Μάσκα παντού, ζητούν οι ειδικοί

Κατά την σύσκεψη θα αξιολογηθεί ξανά η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα ή παρεμβάσεις και από τις δύο πλευρές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι ειδικοί από την πλευρά τους έχουν εστιάσει περισσότερο στο… «μάσκα παντού», δηλαδή στην πιο αυστηρή χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αυτό πάντως συζητιέται και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μερίδα ειδικών τονίζει πως η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι απαραίτητη.

Βεβαίως είναι ένα μέτρο που προς το παρόν η κυβέρνηση το αποκλείει.

Στο τραπέζι κυλιόμενο ωράριο και περισσότερα τεστ στους ανεμβολίαστους

Ακόμη ένα μέτρο που βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα (και δίπλα από αυτό του κυλιόμενου ωραρίου) είναι η αύξηση της τηλεργασίας.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι να δοκιμαστεί πρώτα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους.

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε αναμένεται να αποσυμφορηθούν, κάπως, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής.

Την ίδια ώρα αρμόδιοι της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως υπάρχουν κι άλλα μέτρα στο τραπέζι.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι είναι πιθανόνα απαιτούνται περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους για να κινηθούν.

Δεν αποκλείουμε το lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν απέκλεισε ένα lockdown μόνο για ανεμβολίαστους.

«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς, τονίζοντας πως «σήμερα, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και στη συνέχεια θα πάμε με την επίταξη υπηρεσιών».

O υπουργός τόνισε πως δίνονται ακόμη ονόματα ιδιωτών γιατρών που εθελοντικά έρχονται στη μάχη του ΕΣΥ.

«Μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφτούν τα κενά, θα γίνει επίταξη των υπηρεσιών, ωστόσο οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και καθημερινά έχουμε ονόματα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά στο σύστημα».

Χαράλαμπος Γώγος – Aκόμη και αυστηρά μέτρα σαν της Ολλανδίας εάν χρειαστεί

Από την πλευρά του, δεν θα ήταν αρνητικός στην λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας -η οποία τέθηκε σε καθεστώς μερικού lockdown-, εφόσον κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμός της πανδημίας κοροναϊού, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε.

«Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο. 

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά»

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κοροναϊού» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος το δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».

«Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας.

«Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν» σχολίασε. 

Θωμαΐδης: Mείωση των κρουσμάτων έως και 25% αν λειτουργήσουν τα μέτρα και αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτή τη φάση φαίνεται να λειτουργούν, ενώ έχουν ενεργοποιήσει ένα μέρος του πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο.

«Αν λειτουργήσουν τα μέτρα, πράγμα το οποίο θα φανεί αυτή την εβδομάδα και αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα αν επιταχυνθεί η τρίτη δόση, σε μια δύο εβδομάδες θα δούμε μια μείωση των κρουσμάτων της τάξεως του 20-25%. Αυτό είναι σημαντικό να επιτευχθεί ώστε να υπάρχει ένα τείχος ανάσχεσης στην πίεση στο σύστημα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

245.000 νέα ραντεβού

Στο μεταξύ, παρότι η ενίσχυση της εμβολιαστικής ροής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επιτρέψει μερικώς στα κυβερνητικά στελέχη να αναθαρρήσουν -μετά τα 245.000 νέα ραντεβού μέσα σε 11 ημέρες για εμβολιασμό- υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και σίγουρα αυτή δεν αναμένεται εντός Νοεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, ως εξαιρετικά πιθανό φαντάζει τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Γαλλία.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης, εκτιμώντας παράλληλα πως «σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή».

Παράθυρο για την εξασφάλιση της εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο μετά την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65 ετών άνοιξε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, υπολογίζοντας ότι «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».

Διαβάστε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας 2022 – Ανοίγει η πλατφόρμα – Ολες οι αλλαγές στη διαδικασία πληρωμήςΕλλάδα

Πιθανότατα εντός της ημέρας θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022. Υπογραμμίζεται ότι φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα ειδοποιητήρ...

Θεσσαλονίκη – Πήγαν Γερμανία με rapid test και γύρισαν «εμβολιασμένες» με πλαστά πιστοποιητικάΕλλάδα

Στο αεροπλάνο με προορισμό τη Γερμανία για ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού έχουν αρχίσει να επιβιβάζονται Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι στην «καρδιά» της Ευρώπ...

Μητσοτάκης: Υβριδική απειλή η εργαλειοποίηση των μεταναστών - Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωσηΕλλάδα

"Υβριδική απειλή για την Ευρώπη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εργαλειοποίηση των μεταναστών ως μέσω άσκησης πολιτικής πίεσης, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερί...

Αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου η απεργία της εστίασης - Τα αιτήματα του κλάδου Ελλάδα

Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης αύριο 16 Νοεμβρίου καλούν τους επαγγελματίες οι φορείς του κλάδου. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συ...

Λαμία: Ασθενής με κορωνοϊό βγήκε γυμνή στους διαδρόμους και επιτέθηκε σε γιατρούςΕλλάδα

Απίστευτο περιστατικό με ασθενή covid το βράδυ της Κυριακής (14/11) στο Νοσοκομείο Λαμίας, με το επεισόδιο να εξελίσσεται σε βάρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με το ρ...

Περιφέρεια Αττικής: Διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε 5.691 ωφελούμενουςΕλλάδα

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ως Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης 40, θα πραγματοποιήσει από τις 15 έως τις 19 Νοεμβρίου 2021 διανομή προϊόντων στα πλαί...

Πλεύρης: Δεν αποκλείεται lockdown τύπου Αυστρίας – Mέσα στην εβδομάδα η επίταξη των γιατρών Ελλάδα

Δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας για νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν και lockdown σε μη εμβολιασμένους σημειώνοντας...