ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχολεία – Φήμες ότι θα κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο λόγω κοροναϊού – Τι απαντά η Κεραμέως

Με την πανδημία να επελαύνει, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες κρούσματα και γεμίζοντας μέχρι ασφυξίας τα νοσοκομεία, αναστάτωση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι «το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα σενάριο «βόμβα» για κλείσιμο των σχολείων στις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να ανακοπεί το μεγάλο κύμα διασποράς του κοροναϊού στα παιδιά».

Κάτι που αν και διέψευσε άμεσα το υπουργείο Παιδείας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία με δεδομένο ότι συνέπεσε χρονικά με την περσινή απόφαση για κλείσιμο Γυμνασίων και των Λυκείων, στις 9 Νοεμβρίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί τότε για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σε ό,τι αφορά την διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αποδίδοντάς την αφενός στους πολλούς ελέγχους και αφετέρου στην γενικότερη πορεία της πανδημίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έως τώρα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί πάνω από 44.400 κρούσματα στις νεαρές ηλικίες μέχρι 17 ετών (από 13/9/2021 έως 8/11/2021 καταγράφηκαν 44.427 κρούσματα στις ηλικίες έως 17 ετών).

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την «αδιανόητα αντιπαιδαγωγική και υγειονομικά επικίνδυνη» – όπως χαρακτηρίζεται- απόφαση για τις  συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων, έχει προκαλέσει φόβο και αγωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα, που θέλει και εκείνη, να κερδίσει το στοίχημα «ανοιχτά σχολεία». Αντιδράσεις έχει προκαλέσει εξάλλου και το σύστημα «50+1», η πρόβλεψη δηλαδή να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

Κεραμέως: Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία. Κάτι που επαναλαμβάνει με κατηγορηματικό τρόπο, σε ανάρτησή της, σήμερα στο twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων. Κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25% #MaxFM», αναφέρει η κ. Κεραμέως.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαίωσε μέσω Σκάι, ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά σκέψη για κλείσιμό τους».

Δεν είναι πάντως λίγες οι φωνές που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι εμφανίζει μια πλασματική εικόνα για την κατάσταση στα σχολεία, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι αντί να προχωρήσει στη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, προχωράει εν μέσω πανδημίας, σε συγχωνεύσεις τμημάτων και τάξεων.

«Δύσκολη η κατάσταση – Να «σπάσουν» και όχι να συγχωνεύονται τμήματα»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη», σημείωσε στο in.gr, o Χρήστος Σερμπίνης, πρόεδρος του 1ου συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, «ο Προμηθέας».

Με δεδομένη την μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στην περιοχή, που αντανακλά στα σχολεία, ο κ. Σερμπίνης, υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή, οι εκπαιδευτικοί τόνισαν την ανάγκη «να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών μέσα στις τάξεις. Ζητήσαμε να «σπάσουν» τα τμήματα που αριθμούν τουλάχιστον 25 μαθητές και να γίνουν μικρότερα… Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε, έχει ως συνέπεια όλα τα άλλα μέτρα, να μην είναι αναποτελεσματικά», λέει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, «η κατάσταση αντιμετωπίζεται χάρη στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια εκπαιδευτικών και διευθυντών», σημειώνει.

«Τα πρωτόκολλα τηρούνται, απολυμάνσεις γίνονται, τα σχολεία λειτουργούν» λέει, προσθέτοντας: «Κρούσματα υπάρχουν, τμήματα δεν κλείνουν, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, γίνεται ιχνηλάτηση, αν χρειαστεί μπαίνουμε σε καραντίνα… και έτσι πορευόμαστε», καταλήγει.

Σε ποια σχολεία έκλεισαν τμήματα λόγω κρουσμάτων

 

Διαβάστε επίσης

 Γλυκά Νερά – Τι λέει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για την εξωσυζυγική σχέσηΕλλάδα

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο καθ΄ομολογίαν γυναικοκτόνος της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά μιλά μέσα από τη φυλακή για τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως είχε εξωσυζυγική σχέση. Ο ίδιος σε...

 Δημοσκόπηση – Ποιος έχει το προβάδισμα στην προεκλογική κούρσα του ΚΙΝΑΛ – Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στον δεύτερο γύροΕλλάδα

Νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για tomanifesto, καταγράφει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τους υποψηφίους για την προεδρεία του ΚΙΝΑΛ αλλά και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμο...

 Ζακ Κωστόπουλος – Κόλαφος ο ιατροδικαστής – Ο θάνατος προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο μετά τον ξυλοδαρμόΕλλάδα

Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου ήταν αποτέλεσμα ισχαιμικού επεισοδίου συνέπεια των κακώσεων που δέχθηκε την  ημέρα εκείνη που επεσε θύμα ξυλοδαρμού στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδσ...

Ελληνικό: Αποκαλυπτήρια για τα πρώτα μεγάλα έργα έως το 2025 – Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμαΕλλάδα

Τον συνολικό σχεδιασμό και το όραμα για τη μεγάλη ανάπλαση στο Ελληνικό , αλλά και τα έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2025, παρουσίασε σήμερα η Lamda Development . Πρόκειται για τη...

Βορίδης: "Αν μας πει η Επιτροπή για lockdown θα απαντήσουμε "όχι" γιατί υπάρχει το εμβόλιο"Ελλάδα

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ένα νέο lockdown ο Νίκος Καπραβέλος., αλλά ο Μάκης Βορίδης το απέκλεισε κατηγορηματικά. Ακόμη κι αν η επιτροπή των ειδικών εισηγούνταν γενικό lockdown, η κυ...

Σχεδόν 26.000 επιπλέον τόνοι πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες του πλανήτη, λόγω της πανδημίαςΕλλάδα

Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά, καθώς έξτρα απόβλητα, συνολικού βάρους περίπου 25.900 τόνων, εκτιμάται ότι ήδη έχουν καταλή...