ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκίνησαν σήμερα για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Πού πρέπει να επιδεικνύουν τεστ -Τα 5 «SOS»

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6:00 το πρωί τα νέα μέτρα αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία εστιάζουν στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Το βράδυ της Παρασκευής εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ, στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι αλλαγές στους κανονισμούς. Το βασικότερο νέο στοιχεία είναι ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει, από σήμερα, να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ ή rapid τεστ προκειμένου να μπουν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.


Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι κ.ό.κ.), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες, για τις οποίες, όμως, εξέδωσε εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος καλώντας τους πιστούς να κάνουν τεστ.

Για την τήρηση των μέτρων θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι από χιλιάδες αστυνομικούς.

1) Τι ισχύει για τις μάσκες και τους εργαζόμενους στον ιδιωιτικό και δημόιο τομέα
Στην ΚΥΑ επαναλαμβάνεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις άτομα που έχουν κάποιον ιατρικό λόγο και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.

Αντίστοιχα, επιβάλλεται η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν παρατηρείται συνωστισμός.

Στη συνέχεια καθορίζεται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων (πλην λιανεμπορίου και καταστημάτων εστίασης), όπου τονίζεται πως ισχύουν όλες οι κατευθυντήριες αναφορικά με τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.

Για τις δικαστικές αίθουσες ορίζεται πως επιτρέπεται ανώτατος αριθμός 15 ατόμων στην αίθουσα, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η έδρα.


Επίσης, στα νοσοκομεία επιτρέπεται ένας συνοδός ή επισκέπτης ανά ασθενή, με τους μη εμβολιασμένους ωστόσο να υποχρεούνται σε μοριακό ή rapid test 48 ώρες πριν από την επίσκεψη στην ιατρική δομή. Εξαίρεση αποτελούν οι συνοδοί ασθενών στα Επείγοντα.


2) Τέχνες και πολιτισμός με 50% πληρότητα και υποχρεωτικό τεστ
Σε ό, τι αφορά τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις και άλλα ζωντανά θεάματα προβλέπεται πως όπου οι χώροι είναι μικτοί, πέραν της υποχρέωσης πιστοποιητικού (εμβολιασμό ή τεστ) η λειτουργία τους θα γίνεται μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50% ή ως 10.000 άτομα.

Αντίθετα, σε χώρους όπου επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι, η πληρότητα μπορεί να είναι στο 100%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο.


Επιπλέον, σε ανοιχτούς χώρους, όπως γήπεδα προβλέπεται πληρότητα ως 75% για χωρητικότητα ως 1.000 άτομα, 70% σε χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.000 άτομα και 65% για στάδια ως 15.000 θέσεων. Για χώρους που ξεπερνούν τις 15.000 ορίζεται ανώτερος αριθμός καθήμενων οι 10.000.

Ωστόσο, υπάρχει και εδώ η επιλογή να μετατραπεί ο ανοιχτός χώρος σε αμιγής, με πληρότητα 100%, χωρίς την υποχρέωση για αποκλειστικά καθήμενους και με τη συνακόλουθη τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Αντίστοιχα υποχρεωτική είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ σε κινηματογράφους, όπου η πληρότητα σε περίπτωση μικτών χώρων, περιορίζεται στο 50%, την ώρα που για αμιγείς χώρους (μόνο για εμβολιασμένους) δύναται να αυξηθεί στο 100%.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης σε κλειστούς χώρους λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και την υποχρέωση τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας και πληρότητα 100%.


Αντίστοιχα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για εστιατόρια και μπαρ σε εσωτερικούς χώρους απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο.

 

3) Μόνο με μοριακό ή rapid test και σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων
Στους ανοιχτούς χώρους, που αντιμετωπίζονται ως μικτοί, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid), ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι οι 10 πελάτες και τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.


4) Τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους
Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.

Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.
Επίσης, με self test θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

5) Πού δεν χρειάζονται rapid test οι ανεμβολίαστοι
Σημειώνεται ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται rapid test σε σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας, στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Βόλος: Μαχαιρωμένη βρέθηκε 75χρονη αγνοούμενη - Στον 39χρονο βαφτισιμιό της στρέφονται οι έρευνες Ελλάδα

Τραγική εξέλιξη είχε η αναζήτηση 75χρονης, αφού αργά το απόγευμα βρέθηκε νεκρή σε υπόγειο της πολυκατοικίας όπου και κατοικούσε στη Νέα Ιωνία, Βόλου. Τα ίχνη της άτυχης γυναίκας εί...

Έρευνα για τους τραυματισμούς στη διαδήλωση με τους εποχικούς πυροσβέστες – Θύελλα και πολιτικές αντιδράσειςΕλλάδα

Μετά το σάλο και τους τραυματισμούς διαδηλωτή και φωτορεπόρτερ από την αστυνομική βία, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί η διοικητική διερεύνηση π...

Σαρωτικοί έλεγχοι από το πρωί για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με click away οι αγορές για όσους δεν διαθέτουν testΕλλάδα

Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα -Ο οδικός χάρτης των νέων μέτρων: εμπόδια για ανεμβολίαστους, έλεγχοι και πρόστιμα - Όλα όσα ισχύουν για πιστοποιητικά, μάσκες και εστίασ...