ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Covid19: Πότε θα έρθει το χάπι της Merck στην Ελλάδα - Σε ποιους θα χορηγείται

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφερόμενος στο χάπι θεραπείας κατά κοροναϊού της Merck, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βρετανία και τον ΕΜΑ, τόνισε ότι το χάπι της Merck, «είναι το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ιού και έχει ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».


Όπως τόνισε το χάπι είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα.

Παράλληλα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό τα είναι εμβόλια και δεν πρέπει αυτή η «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

 

Όσον αφορά τη δράση του φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά την διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στην φάση της υπέρμετρης φλεγμονής σημειώνοντας πως «το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού».

Το συγκεκριμένο χάπι, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση, όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία συννοσηρότητες, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Το θέμα αναφέρθηκε και κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, με την Βάνα Παπαευαγγέλου να κάνει λόγο για «πολύ ευχάριστα νέα» σχολιάζοντας το “πράσινο φως” που έδωσε η Βρετανία για το χάπι της Merck.

Ωστόσο τόσο η κ. Γκάγκα όσο και η κ. Παπαευαγγέλου, υπογράμμισαν κατά την τοποθέτησή τους ότι το χάπι αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο, που παραμένει το κύριο και πιο σημαντικό όπλο στη μάχη για την πανδημία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεννόηση με την εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να εισάγει τα χάπια. Τόνισε, όμως, ότι δεν θα τα πάρουν όλοι οι ασθενείς.

«Να σας θυμίσω ότι έχουμε 6.800 κρούσματα την ημέρα και τα φάρμακα που θα έχουμε είναι από 2 έως 10.000, και όχι 100.000. Δεν θα τα πάρουν όλοι. Είναι πολύ πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί, να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα παρά να θεραπεύσουμε».

«Θα φέρουμε τα φάρμακα” ακόμη και με διμερείς συμφωνίες», τόνισε η Μίνα Γκάγκα για να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή που να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επανέλαβε ότι η χώρα μας αναμένει την έγκριση και για τα μονοκλωνικά φάρμακα, τονίζοντας πως θα τα έχουμε πολύ γρήγορα “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για πολύ ευχάριστα νέα και υπογράμμισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε και άλλες θεραπείες στα χέρια μας. “Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε είναι η πρωτογενής πρόληψη για να μην κολλήσουμε. Είναι το εμβόλιο. Έχεις ένα φάρμακο που μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να χάσεις τη ζωή σου από κορονοϊό, όμως είσαι άρρωστος, έχεις κολλήσει, έχεις αγωνία, πονάς. Δεν μπορεί να συγκριθεί το ένα με το άλλο”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει: “Είναι πολύ ευχάριστο ότι θα έχουμε φάρμακα, αλλά μην ξεχνάμε την ουσία του θέματος”.

  • Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εγκρίνει ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι κατά της covid-19», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σαζίντ Τζαβίντ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους, που θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν μια επαναστατική θεραπεία», πρόσθεσε.

Η μολνοπιραβίρη εγκρίθηκε από την MHRA για να χορηγείται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα covid-19, οι οποίοι πάσχουν από τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (παχυσαρκία, ηλικία άνω των 60 ετών, διαβήτης, καρδιακά νοσήματα).

Τα αντιιικά, όπως η μολνουπιραβίρη, δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται, σταματώντας την εξέλιξη της νόσου.

Το όφελός τους είναι διπλό: προστατεύουν όσους έχουν μολυνθεί από μια ασθένεια ώστε να μην εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά παράλληλα και όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με αυτούς να μην ασθενήσουν.

Όταν το χάπι της Merck χορηγείται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ κορονοϊού, μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος νοσηλείας των ασθενών, σύμφωνα με κλινική έρευνα που πραγματοποίησε η φαρμακοβιομηχανία.

Η βρετανική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι έχει παραγγείλει 480.000 θεραπείες μολνουπιραβίρης. Επίσης έχει υπογράψει συμβόλαιο για την απόκτηση 250.000 θεραπειών με ριτοναβίρη, ένα άλλο αντιιικό φάρμακο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer το οποίο ήδη χρησιμοποιείται κατά του HIV και για το οποίο διεξάγονται κλινικές δοκιμές.

Η θεραπεία με το χάπι της Merck απευθύνεται στους πιο υψηλού κινδύνου ασθενείς, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, με περισσότερους από 140.000 νεκρούς, η Βρετανία βλέπει την πίεση στα νοσοκομεία της να αυξάνεται με σχεδόν 9.000 ασθενείς με covid-19 να νοσηλεύονται αυτή την περίοδο. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με προηγούμενα κύματα της επιδημίας.

  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά της Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε νωρίτερα σήμερα έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο EMA προσπαθεί επίσης να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.

ΕΜΑ

«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσειες έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή με έδρα της το Άμστερνταμ δεν έχει την εξουσία να λάβει μια κεντρική απόφαση σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως εκ τούτου, μπορεί να συστήσει μόνο κράτη μεμονωμένα, εξήγησε.

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Αυτά είναι τα πρώτα δισκία κατά της Covid που διατίθονται στην αγορά.

Η θεραπεία αυτή μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή της Merck.

Ο EMA προέτρεψε για ακόμη μια φορά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον ενός «τέταρτου κύματος» της πανδημίας που πλήττει την ήπειρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε νωρίτερα σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τον «πολύ ανησυχητικό» ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους στην ήπειρο από τώρα μέχρι το Φεβρουάριο. Αυτό το «μαζικό» τέταρτο κύμα πλήττει ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία έσπασε σήμερα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που χρονολογούνταν από το Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας 33.949 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία επί του παρόντος», δήλωσε ο Φέργκους Σουίνι, επικεφαλής του τμήματος κλινικών δοκιμών στον EMA.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι γιατί δεν είμαστε όλοι προστατευμένοι μέχρι να προστατευτούν όλοι», πρόσθεσε.

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

Στην Εύβοια ο Αλέξης ΤσίπραςΕλλάδα

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Εύβοια, σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει ...

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος μαστού για τις τρίτεκνες γυναίκες από την Περιφέρεια ΑττικήςΕλλάδα

  Γ. Πατούλης: « Κάνουμε πράξη την πρόληψη-Στηρίζουμε τις τρίτεκνες οικογένειες, συμβάλλουμε στην προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών»   Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που ...

Ηλιόπουλος: Η πρόταση της Ιεράς Συνόδου απλά εκθέτει ακόμα περισσότερο τον κ. ΜητσοτάκηΕλλάδα

«Σήμερα μάθαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταξύ άλλων και την ικανότητα να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο», σχολιάζει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, απ...

Εργατικό συλλαλητήριο-Δ. Κουτσούμπας: Πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα βρίσκονται στους δρόμους του αγώναΕλλάδα

«Πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, συντονίζουν τη δράση τους, κλιμακώνουν την πάλη τους για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής κα...

Βίντεο σοκ: Ο γυναικοκτόνος της Ιεράπετρας κυνηγάει με το μαχαίρι την Νεκταρία Ελλάδα

Με 16 μαχαιριές σκότωσε την 48χρονη Νεκταρία, στην Ιεράπετρα, ο 54χρονος, ο οποίος προχώρησε σε μια από τις πιο στυγερές συζυγοκτονίες που συγκλονίζουν, το τελευταίο διάστημα, το π...

Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσειΕλλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όπως ση...

Παπαευαγγέλου: 35% αύξηση στις εισαγωγές - Γκάγκα: Κανείς διασωληνωμένος σε ράντζοΕλλάδα

Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής...