ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοροναϊός: Πολλαπλασιάστηκαν τα ραντεβού μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

Ραγδαία είναι η αύξηση των ραντεβού μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Φαίνεται πως το lockdown που επιβλήθηκε σε όσους δεν έχουν σπεύσει ακόμη στα εμβολιαστικά κέντρα είναι δυσβάσταχτο, καθώς οι ανεμβολίαστοι από το Σάββατο ουσιαστικά δεν θα μπορούν να γίνουν πουθενά δεκτοί χωρίς rapid test εκτός από τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τις εκκλησίες.

Εκτός λοιπόν από τα γεμάτα κομμωτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να γεμίζουν ξανά και τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η διαφορά με τα ραντεβού που κλείστηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι εντυπωσιακή.

Συγκεκριμένα, ενώ κατά μέσο όρο όλο τον Οκτώβριο κλείνονταν περίπου 5.500 ραντεβού ημερησίως και την περασμένη εβδομάδα 7.000-8.000 χιλιάδες, η εικόνα αυτή την εβδομάδα είναι εντελώς διαφορετική.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα κλείστηκαν 15.000 νέα ραντεβού, την Τρίτη 20.000 και την Τετάρτη 27.000.

Σε ότι αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, τις τελευταίες μέρες κλείνονται σταθερά περίπου 30.000 νέα ραντεβού ημερησίως, ενώ μέχρι πρόσφατα ο μέσος όρος βρισκόταν στα 14.000 ραντεβού ανά ημέρα.

Μητσοτάκης – 60.000 ραντεβού σε τρεις ημέρες

Για την αύξηση των ραντεβού μίλησε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίουκαι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πριν ξεκινήσουμε, μία παρατήρηση σχετικά με την πανδημία και ενόψει της εφαρμογής και των νέων μέτρων από το Σάββατο. Όπως έχουμε πει πολλές φορές υπάρχει όντως μία σημαντική έξαρση κρουσμάτων, η οποία είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων. Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πραγματικότητας: ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς και η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα» τόνισε για να προσθέσει.

Προτροπή Ιεράς Συνόδου για rapid test στους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα σύσταση για rapid test κάνει και η Ιερά Σύνοδος στους πιστούς, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού.

Ειδικότερα σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr). Προτρέπει παράλληλα εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρεωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την  Ιεραρχία της Εκκλησίας και η ΔΙΣ ανταποκρίθηκε αμέσως κι έστειλε τη σχετική εγκύκλιο για τη διενέργεια τεστ.

Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων θα είναι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Lockdown από το Σάββατο για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Υπενθυμίζονται πως τα νέα μέτρα βασίζονται στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Το μηνιαίο κόστος λοιπόν των ανεμβολίαστων από το Σάββατο θα ξεκινά από τα 80 ευρώ, τα οποία ουσιαστικά θα καλύπτουν τις δραστηριότητες τεσσάρων ημερών.

Αν όμως κάποιος θελήσει να καθίσει σε ένα μαγαζί ή να πάει για ψώνια τις υπόλοιπες τρεις ημέρες της εβδομάδας, τότε θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε νέο έλεγχο.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσειΕλλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όπως ση...

Παπαευαγγέλου: 35% αύξηση στις εισαγωγές - Γκάγκα: Κανείς διασωληνωμένος σε ράντζοΕλλάδα

Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής...

Θεοδωρικάκος: Πραγματικότητα η δέσμευση για επιπλέον περιπολικά κι αστυνομικούςΕλλάδα

Στους δρόμους της Αττικής βγήκαν τις νύχτες, από την 1η Νοεμβρίου, τα επιπλέον εκατό (100) νέα πλήρως επανδρωμένα περιπολικά που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη...

Γραβάνης -κοροναϊός – Στο επόμενο 20ήμερο θα έχουμε μέχρι και 10.000 κρούσματαΕλλάδα

Για πάρα πολύ δύσκολους επόμενους μήνες προειδοποιεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης σε σχέση με τη διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας, κατεξοχ...

Κοροναϊός – Νέα ψυχρολουσία με 7.000 κρούσματα σήμερα – Στο κόκκινο Δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και ΡοδόπηΕλλάδα

Σε βαθύ κόκκινο μπαίνουν ακόμη τέσσερις περιφέρειες, με το σύνολο να φτάνει τις 17 περιφέρειες στον επιδημιολογικό χάρτητης Ελλάδας. Την ίδια ώρα το μαύρο ρεκόρ στα κρούσματα κορον...

 Τσιάρας – Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις γυναικτονίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίαςΕλλάδα

«Τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιστημονικής επιτροπής που θα μελετήσει και θα προτείνει τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, και ιδιαίτερ...

 Μητσοτάκης – Θα απαγορευθεί από το 2030 η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσηςΕλλάδα

Στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον και τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκ...