ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζεται το διπλωματικό και ανθρωπιστικό θρίλερ με τους 400 πρόσφυγες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, 400 μετανάστες ζουν έναν εφιάλτη στη θάλασσα περιμένοντας από την Ελλάδα και την Τουρκία να αποφασίσουν για τη διάσωσή τους. Μετά από δύο 24ωρα αγωνίας ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους στην Κω.
Σε εξέλιξη είναι το “θρίλερ” με το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 400 μετανάστες, το οποίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης.

Το πλοίο, που φέρει τουρκική σημαία, βρέθηκε λόγω καιρού ανοιχτά της Καρπάθου το βράδυ της Παρασκευής (29/10), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνεται πλέον προς την Κω.


Η Αθήνα έχει ήδη επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού, ωστόσο, η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στο να επιστρέψει στο λιμάνι της γειτονικής χώρας, από εκεί δηλαδή όπου ξεκίνησε, το πλοίο με τους 400 μετανάστες, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα και ένα δεύτερο αίτημα που έχει σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα ζητά επίμονα από την Τουρκία να πάρει πίσω το φορτηγό πλοίο με τους μετανάστες. Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι και αυτό, όπως απάντησαν χαρακτηριστικά, είναι στην ελληνική επικράτεια.

Προβληματισμό πάντως προκαλεί το πώς κατάφερε το φορτηγό πλοίο να αποπλεύσει από λιμάνι της Τουρκίας και αν έγινε κάτω από τη μύτη της Τουρκίας ή με τη βοήθειά της. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μία δεκαετία.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να θέλει να δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περί τα 400 άτομα τα οποία κατά δήλωσή τους απέπλευσαν από την Τουρκία.

Χωρίς νερό και φαγητό οι 400 μετανάστες
Οι 400 μετανάστες πάντως που πλέουν προς την Κω, μετά από δύο 24ωρα αναμονή.

Σύμφωνα με καταγγελία του “Aegean Boat Report”, οι επιβαίνοντες, που βρίσκονται στο σκάφος εδώ τέσσερις ημέρες, είναι χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη, ενώ χθες σημειώθηκε και ένα λιποθυμικό επεισόδιο.


Η οργάνωση κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Ακόμη, καταγγέλλεται η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς καθώς και η απουσία σχεδίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς όπως αναφέρει η οργάνωση: “Η Ελληνική Ακτοφυλακή ρυμουλκούσε το πλοίο πέρα δώθε ανατολικά του νησιού για 24 ώρες,  φαινομενικά χωρίς κανένα σχέδιο για το πού θα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους”.

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί

Σε δηλώσεις του για το θέμα των 400 περίπου αλλοδαπών που επιβαίνουν σε πλοίο με τουρκική σημαία προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«H Τουρκία για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ.Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν”

Με κοινή δήλωσή τους οι Τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ καλούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας σχετικά με το μεταναστευτικό.

“Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει.

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό.

Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας”.

Διαβάστε επίσης

Ρομά κυνηγούσαν σε χωράφια το αυτοκίνητο του Αστυνομικού Διευθυντή ΑχαϊαςΕλλάδα

Επίθεση στο περιθώριο διαμαρτυρίας, για τον θάνατο του 18χρονου στο Πέραμα δέχτηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαϊας Ιωάννης Κυριακόπουλος. Σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνε...

Κορωνοϊός: Η Βόρεια Ελλάδα υπό ασφυκτική πίεση με ανοχύρωτο ΕΣΥ - Γεωργιάδης: Καμία περίπτωση lockdownΕλλάδα

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού μετρώνται οι τιμές του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρε...

ΠΟΥ: Δεν αποκλείεται «κάποια στιγμή» να εμφανιστεί ένας ιός που δεν θα μπορεί να «περιοριστεί»Ελλάδα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται «κάποια στιγμή» να κάνει την εμφάνισή του ένας νέος ι...

Συνελήφθησαν τρία άτομα που εκβίαζαν με βίντεο τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή ΤσακίρηΕλλάδα

 Στη σύλληψη τριών ατόμων που εκβίαζαν με τη δημοσιοποίηση βίντεο τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφ...

Τροπολογία υπ. Παιδείας: Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη αναγκών στα σχολεία λόγω κορονοϊούΕλλάδα

Τη δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών στα σχολεία για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν λόγω κορονοϊού προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκε στ...

Διέρρευσε το πόρισμα για το θάνατο του 18χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά – "Κακός συντονισμός, έλλειψη εκπαίδευσης, ασαφείς εντολές"Ελλάδα

Σωρεία λαθών διαπιστώνει το εσωτερικό πόρισμα της ΕΛΑΣ για το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα όπου έχασε τη ζωή του ο 18χρονος Ρομά Νίκος Σαμπάνης από πυροβολισμούς αστυνομικών. Σύ...

Γιώργος Καραϊβάζ – Εντατικοποίηση των ερευνών για τη δολοφονία του ζητά η ΕΣΗΕΑΕλλάδα

Την εντατικοποίηση των ερευνών για τη σύλληψη των δραστών της άνανδρης δολοφονίας του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των...

Κεραμέως στην UNESCO: Η ρητορική μίσους δεν έχει θέση στην κοινωνία και στα σχολεία μαςΕλλάδα

Η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους μέσω της εκπαίδευσης ήταν το θέμα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Παιδείας των κρατών μελών της UNESCO, στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Παιδείας...