ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απειλητικός ο "Νέαρχος" – Πόσο ο Μεσογειακός κυκλώνας θα επηρεάσει την Ελλάδα

Ο μεσογειακός κυκλώνας Νέαρχος βρίσκεται στη γειτονιά μας κινείται προς τη Μάλτα και τις αρχές Σικελίας και ΔΕΝ φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη χώρα μας. 

Για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα για τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη αναμένονται σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, τις πρωινές ώρες αναμένεται τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια.
Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο και από ανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές ομίχλες στα κεντρικά και βόρεια.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 19, στην Ήπειρο από 0 έως 22 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 22 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 20, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 7 έως 18 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 22 βαθμούς, ενώ στο Καστελόριζο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ και πιθανώς στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 9 έως 15-16 βαθμούς.

 

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας
Ο καιρός στην περιοχή της Μεσογείου έχει «αγριέψει» αφού σε εξέλιξη βρίσκεται ο Μεσογειακός Κυκλώνας, όπως έχουν άλλωστε προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο έκανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.

«Και επίσημα Μεσογειακός Κυκλώνας τις τελευταίες ώρες το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ΓΚΛΟΡΙΑ στην Καρδιά της Μεσογείου με εμφανές το μάτι του, οπως σας το έδειξα χθες ότι θα μετατρέπονταν και στο υψηλής ανάλυσης προγνωστικό μοντέλο της ΕΡΤ3 κινούμενο νοτιοανατολικότερα και για την Παρασκευή!

Για τη Σικελία και την Καλαβρία, δεν μπορούν να αποκλειστούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το επόμενο 24ωρο σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους. Οι κάτοικοι της Μάλτας,θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια, η ΓΚΛΟΡΙΑ αναμένεται να αναχωρήσει προς το Λιβυκό Πέλαγος μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Ειδικά για τη ναυτιλία, ένας Medicane (μεσογειακός κυκλώνας) παραμένει επικίνδυνος με ριπές άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα στην ανοιχτή θάλασσα».

 

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Νέαρχος» απειλεί τη Νότια Ιταλία και τη Μάλτα

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) Ιανός από τη χώρα μας, ο Νέαρχος σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021. Αυτή τη φορά τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από αυτό το medicane, με την Κρήτη πιθανόν να δέχεται βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία θα επηρεαστούν από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με το Meteo.

 

Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane;

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσογείο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία ματιού, την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος. Μπορείτε να διαβάσετε μια πιο αναλυτική ανάλυση για τα medicanes σε προηγούμενο άρθρο μας πατώντας εδώ.

 

Ποιος ήταν ο Νέαρχος;

Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης

Νέα γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα - Έσφαξε την πρώην γυναίκα του (βίντεο)Ελλάδα

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ένας άνδρας δολοφόνησε τη πρώην σύζυγό του γυναίκα με πολλαπλές μαχαιριές στην περιοχή του Περιστερά στην Ιεράπετρα.   Πρόκειται για ένα ζευγάρι ντόπιω...

Θαλάσσιες έρευνες στον Αργολικό κόλπο και στο Μυρτώο Πέλαγος για το αρχαιο-περιβάλλονΕλλάδα

Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές των τελευταίων 20.000 χρόνων και οι επιδράσεις τους στη ζωή των αρχαίων και προϊστορικών κοινωνιών του Νότιου Αιγαίου, βρέθηκαν στο επίκεν...

Ακόμη μία δίκη για ακραία κακοποίηση ζώων των ιδιοκτητών μονάδας ιπποειδών στον Ασπρόπυργο - Σοκαριστικά τα στοιχείαΕλλάδα

Για ακόμη μία φορά έρχονται αύριο στο ακροατήριο του Δ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οι εικόνες φρίκης που αποκαλύφθηκαν στην αυτοψία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, πριν πέντε χρόνια, ...

Ρομά έκλεισαν την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών στο Ζευγολατιό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νεκρό στο ΠέραμαΕλλάδα

Την νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών στο Ζευγολατιό έχουν αποκλείσει και πετούν πέτρες σε ΙΧ για άλλη μια φορά Ρομά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίωξη στο Πέραμα που είχε α...