ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: "Ξεφεύγει" η κατάσταση - Στο "κόκκινο" τα νοσοκομεία

Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε πλέον σε ημερήσια κρούσματα την Αττική, 3 μόνο κρεβάτια ΜΕΘ μένουν κενά, ενώ οι γιατροί στα νοσοκομεία της πόλης δίνουν μάχες που αρχίζουν να μοιάζουν με τις περσινές. Μόνο σε Μακεδονία και Θράκη 137 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 130 είναι ανεμβολίαστοι. Οι Σέρρες μετρούν 65 νεκρούς από την 1η Σεπτεμβρίου και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.


Τα περιστατικά νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν 589, με τη συμπρωτεύουσα να παραμένει στο «κόκκινο», έναντι 554 κρουσμάτων της Αττικής (τα 169 στην Αθήνα), κατάσταση που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους ειδικούς, αφού η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να γίνεται ασφυκτική.

Άσχημη συνεχίζει να είναι η εικόνα και στη Λάρισα, στην οποία σημειώθηκαν 213 μολύνσεις, με τη Μαγνησία να καταγράφει 133, την Ημαθία 113 και την Αχαΐα 102.


Εντονη ανησυχία, ωστόσο, προξενεί και η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων, αφού ο αριθμός των βαριά ασθενών από κοροναϊό έφτασε στους 391 το προηγούμενο 24ωρο.

Και μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι η κοινωνία και η οικονομία δε θα ξανακλείσουν και ότι καμία από τις ελευθερίες που έχουν δοθεί στους εμβολιασμένους δεν θα την πάρει πίσω, αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι νέες έρευνες που βλέπουν το φως αλλά και η μετάλλαξη Delta plus που άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με πανδημική έξαρση και πως η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός.

Χθες, τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και άλλες μεγάλες πόλεις «βούλιαξαν» από κόσμο που συμπεριφερόταν όπως παλιά. Στις παρελάσεις όσο και μετά, όταν οι πολίτες εκμεταλλευόμενοι την αργία και τον καλό καιρό πλημμύρισαν τα εστιατόρια και τα καφέ με τις μάσκες να είναι ανύπαρκτες.


Από την άλλη πλευρά είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, με ρεκόρ πενταμήνου και στους θανάτους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 63 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες λόγω κοροναϊού ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών που η Ελλάδα είχε να «δει» εδώ και πέντε μήνες. Τόσο πολλοί θάνατοι -63 στον αριθμό- είχαν καταγραφεί ξανά στη χώρα στις 18 Μαΐου 2021.

Την ίδια ώρα, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από τις 29/9 μέχρι τις 18/19, εντοπίστηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο κρούσματα της «Δέλτα plus», της υποπαραλλαγής δηλαδή της μετάλλαξης «Δέλτα».
Από τον έλεγχο των 387 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 384 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και όλα αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Δύο εκ των στελεχών αυτών, αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών.

 

Χαλαρή αντιμετώπιση

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού «εφόσον οι αντοχές του ΕΣΥ αρχίσουν να εξαντλούνται»! Παραβλέπουν μάλιστα τις πιέσεις που υφίστανται οι νοσοκομειακές δομές -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- και σημειώνουν ότι σε αυτή τη φάση δεν προγραμματίζεται καμία τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων.

Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι «οι όποιες πιθανές αναπροσαρμογές» θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, σε αντιδιαστολή με τα επιστημονικά καμπανάκια για τους κινδύνους που απορρέουν από την πλήρη ελευθερία των εμβολιασμένων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη για υποχρεωτικό self test και από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Όπως σημειώνουν, «μια τέτοια παρέμβαση θα αποθάρρυνε τους πολίτες που προσανατολίζονται να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να ανακτήσουν την ελευθερία τους».

 

Καμία κενή ΜΕΘ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι στο κόκκινο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, μόλις 133 κλίνες είναι διαθέσιμες!

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει ότι «λειτουργούν σήμερα, αυτή τη στιγμή, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 510 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Καλυμμένες είναι οι 377 (υπάρχουν στις ΜΕΘ και μη διασωληνωμένοι ασθενείς). Κενές είναι οι 133».

Παράλληλα, προσθέτει πως «τον Απρίλιο του 2021, στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, λειτουργούσαν 973 κλίνες. Με τις 7.000 αναστολές εργασίας, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν περισσότερες των 510 κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού. Για να αυξήσουν τις κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού θα πρέπει να μετατρέψουν γενικές ΜΕΘ, που είναι επικίνδυνο».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ! Παράλληλα, στην Ήπειρο διαθέσιμες είναι δύο κλίνες, στη Δυτική Ελλάδα εννέα και στην Πελοπόννησο δύο.

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

Κοροναϊός – Αύξηση των κρουσμάτων – Κορύφωση του 5ου κύματος τον ΝοέμβριοΕλλάδα

Κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού εντός του Νοεμβρίου προβλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. «Θα είναι ένα κύμα το οποίο θα το δούμε να εξελίσσεται μέχρι το Δεκ...

«Μπηχτές» Μητσοτάκη για Τουρκία – Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους ΕλληνεςΕλλάδα

Για μια «πολύ διαφορετική Ελλάδα» από αυτή που γνώρισε την τελευταία δεκαετία η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στη γερμανίδα καγκελάρι...

Πλεύρης: Καμία περίπτωση τοπικού lockdown – Εξετάζονται μέτρα μόνο για τους μεικτούς χώρουςΕλλάδα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση οριζόντια περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση τοπικών lockdown και περιορισμοί σε...

ΥΠΑΙΘ: Mία συσκευασία με 5 δωρεάν self tests για όλους τους μαθητές από 1 έως 6 ΝοεμβρίουΕλλάδα

Mία συσκευασία με πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, θα προμηθεύονται από τη Δευτέρα, 1 ως και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, προ...

ΠτΔ προς Μέρκελ: Διαμορφώσατε σχεδόν για δύο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας και της ΕυρώπηςΕλλάδα

Στο Προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη λίγο μετά τις 10:00 η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.  «Υποδέχομαι μια ...

Νέα γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα - Έσφαξε την πρώην γυναίκα του (βίντεο)Ελλάδα

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ένας άνδρας δολοφόνησε τη πρώην σύζυγό του γυναίκα με πολλαπλές μαχαιριές στην περιοχή του Περιστερά στην Ιεράπετρα.   Πρόκειται για ένα ζευγάρι ντόπιω...

Απειλητικός ο "Νέαρχος" – Πόσο ο Μεσογειακός κυκλώνας θα επηρεάσει την ΕλλάδαΕλλάδα

Ο μεσογειακός κυκλώνας Νέαρχος βρίσκεται στη γειτονιά μας κινείται προς τη Μάλτα και τις αρχές Σικελίας και ΔΕΝ φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη χώρα μας.  Για σήμερα Παρασκευή προβλέπ...

Θαλάσσιες έρευνες στον Αργολικό κόλπο και στο Μυρτώο Πέλαγος για το αρχαιο-περιβάλλονΕλλάδα

Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές των τελευταίων 20.000 χρόνων και οι επιδράσεις τους στη ζωή των αρχαίων και προϊστορικών κοινωνιών του Νότιου Αιγαίου, βρέθηκαν στο επίκεν...