ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπογράφτηκε η συμφωνία με τις ΗΠΑ – Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου είπε ο Δένδιας – Το μήνυμα Μπλίνκεν

Για εμβάθυνση της συμμαχίας «δύο υπερήφανων συμμάχων στο ΝΑΤΟ» έκανε λόγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διαδικασία της υπογραφής της τροποποίησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει από την πλευρά του ότι η Ελλάδα στην Μεσόγειο αντιμετωπίζει «απειλή πολέμου» αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι με την τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας «οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες» στην Ελλάδα ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουάσιγνκτον προς την Αθήνα λέγοντας ότι «είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και χαρά για τον ίδιο το άνοιγμα του τρίτου κύκλου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ και μίλησε για αφοσίωση των ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προκλήσεις στον κόσμο» είπε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι ΗΠΑ και Ελλάδα είναι αποφασισμένα κράτη να διαφυλάξουν την κυριαρχία τους και την εδαφική ακεαριότητα, επισημαίνοντας ότι η δράση τους στηρίζεται στην ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζει απειλή πολέμου αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε με νοήμα ο κ. Δένδιας φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία.

«Εκτιμούμε την άποψη των ΗΠΑ ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας λέγοντας ακόμη ότι η Ελλάδα παγιώνει τις σχέσεις της με στρατηγικούς συμμάχους των δύο χωρών όπως πχ το Ισραήλ κλπ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει αυξανόμενη ευθύνη για την ενσωμάτωση των δυτικών βαλκανίων».

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ο κ. Δένδιας τόνισε προς τον κ. Μπλίνκεν ότι «θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας και την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ», λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι του ευρωατλαντικού δεσμού.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία "Μπάλλος" - Στυλιανίδης: Κλειστά σχολεία αύριο σε Αττική, Εύβοια, ΧαλκιδικήΕλλάδα

  Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έδωσε την εικόνα από τα μέτωπα της κακοκαιρίας και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού - 385 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε ...

Κορονοϊός – Ήπια αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της ΘεσσαλονίκηςΕλλάδα

Ήπια αλλά σταθερά εκθετική η αύξηση καταγράφεται η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού και στις νεότερες, από την αρχή της εβδομάδας, μετρήσεις των λυμάτων της Θεσσαλονίκης...

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Κλειστά τα σχολεία της Αττικής που λειτουργούν απόγευμα και βράδυΕλλάδα

Mε εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σε όλη την Αττική τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οπ...

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε και τη Βουλή – Ζημιές στο κτίριο – Έπεσε μάρμαρο 150 ετώνΕλλάδα

Θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει από νωρίς το κέντρο της Αθήνας έπεσε και η Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο 150 ετών σ...