ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υποδοχή Πρωθυπουργού Σλοβακίας από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδο

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης υποδέχτηκαν σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας κ. Eduarad Heger , ο οποίος συνοδευόταν από την Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Ελλάδα κα. Iveta Hricova, την Υφυπουργό Εξωτερικών κα Ingrid Brockova και την Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα. L`ubica Karvasova.

 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, αφού τον καλωσόρισε τον ευχαρίστησε για την τιμή της επίσκεψής του τόνισε μεταξύ άλλων: « Όπως γνωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα, έχει πάρει ξεκάθαρη απόφαση να διαφυλάξει τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, καθώς γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Σταθερή μας θέση είναι ότι  θα πρέπει να προστατευθούν τα σύνορα με τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τις αξίες της Ευρώπης.

 

Παράλληλα και θέλω να είμαι ξεκάθαρος είμαστε απέναντι σε όσους επιχειρούν την εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Την εμποδίσαμε στον Έβρο, την περιορίσαμε στα νησιά και μπορώ να σας πω ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 85%. Και αυτό έγινε χάρι στη συνεργασία που είχαν τα στελέχη του Λιμενικού – Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Αναφερόμενος ο κ. Κατσαφάδος στο θέμα του Αφγανιστάν επισήμανε ότι:

«Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια.».

Παράλληλα έγινε επίδειξη συντονισμένης επιχείρησης από την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό- Ακτοφυλακή και την Υπηρεσία Υποδοχής και ταυτοποίησης, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τον τρόπο λειτουργίας τους στο μεταναστευτικό.

Τέλος ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία της Σλοβακίας για τη βοήθεια που πρόσφερε η χώρα τους στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την  Ελλάδα το καλοκαίρι.

 

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Eduarad Heger, ευχαρίστησε τον κ. Κατσαφάδο, για τη θερμή υποδοχή, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής  κ. Κλιάρη και τα στελέχη των υπηρεσιών που τον ενημέρωσαν με πληρότητα για την προσφορά της Ελλάδας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό δεσμεύτηκε για την συνέχιση της καλής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. 

 

Διαβάστε επίσης

Ενημερωτική καμπάνια για την πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊούΕλλάδα

Καμπάνια για την πρόσβαση όλων των προσφύγων και μεταναστών, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έχουν ξεκινήσει η ΜΚΟ Intersos Hellas, το Ελ...

Τσίπρας: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάςΕλλάδα

Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκ...

Τρεις δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσφεύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις ανεμογεννήτριεςΕλλάδα

Oι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, όπως και 9 κάτοικοι της Εύβοιας, προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής ...

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Βαρυμπόμπης ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας με τον περιφερειάρχη ΑττικήςΕλλάδα

  Στις πυρόπληκτες περιοχές της Βαρυμπόμπης ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ε. Heger με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη   Γ. Πατούλης: «Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης...

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ η είσοδος στις δημόσιες υπηρεσίεςΕλλάδα

  Στη σημερινή σύσκεψη η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτές, αλλά και οι πολίτες θα εισέρχονται μόνο με ...