ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Ηπιότερες οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης από την πρώτη και τη δεύτερη - Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση

 

Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.

Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

  • Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
  • Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

 

Το σκεπτικό για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.

Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

 

Την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών που επιθυμούν να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση

 

H ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναφέρθηκε στην χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 που έχει ξεκινήσει ήδη και όπως είπε τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στους υγειονομικούς και στις δομές ηλικιωμένων.

 
Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου, διευκρίνισε η ίδια, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.
 

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και σε κλινική έρευνα που έγινε στο Ισραήλ  για τις επιπτώσεις από την τρίτη δόση και επεσήμανε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις και ήταν ηπιότερες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

 
Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς όπως σημείωσε η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

 
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας ξεπέρασε τους 12.080 000 εμβολιασμούς.   Ανακοίνωσε επίσης ότι την  Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση υπό την προυπόθεση ότι έχει παρέλθει ένα διάστημα έξι μηνών από τη δεύτερη δόση.
 
 
Θεοδωρίδου: Ανάγκη εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης

Στον ιό της γρίπης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, που μίλησε για την αναγκαιότητα εμβολιασμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη, και συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας.
 
 
 
 
Πηγές: in.gr / protothema.gr
 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης-Μακρόν προς ανακοίνωση  αύριο αμυντικής συμφωνίας για προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατώνΕλλάδα

  Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός ...

Στυλιανίδης: Σκηνές για 2.500 ανθρώπους-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχήΕλλάδα

  Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρ...

Κοροναϊός – Δραματική η μείωση του προσδόκιμου ζωής – Πόσο υποχώρησε στην ΕλλάδαΕλλάδα

Η υποχώρηση του προσδόκιμου ζωής λόγω της πανδημίας Covid-19 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για 29...

Συνελήφθη ο ληστής της τράπεζας στη Μητροπόλεως – Είχε πάνω του το καλάσνικοφΕλλάδα

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο ένας από τους δυο δράστες της ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως, πριν από μερικές εβδομάδες. Η σύλληψή του έγινε γνωστή το...

Απίστευτο περιστατικό στον Πύργο – Αρνητής γονιός απείλησε ότι θα πάει σχολείο με… καραμπίναΕλλάδα

Απίστευτο περιστατικό με γονέα – αρνητή του κοροναϊού σημειώθηκε στον Πύργο Ηλείας. Ο εν λόγω πατέρας απείλησε ότι θα πάει στο σχολείο του παιδιού του με όπλο διότι παρόλο που εκεί...

Σεισμός - Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αρκαλοχώρι - Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπουςΕλλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου της Κρήτης, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ, που χτύπησε το πρωί της Δευτέρας την περιοχή. Ένας άνθρωπος έχα...