ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Αντ. Σαμαρά, με πολλαπλά μηνύματα

«Η κυρία Μέρκελ οραματίστρια δεν ήταν. Διαχειρίστρια ήταν», δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο" σε ερώτηση αν η Γερμανίδα Καγκελάριος θα λείψει από την Ευρώπη. Μιλώντας για τη στάση της Α. Μέρκελ την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας» και υπενθυμίζει: «Ποιός δεν θυμάται ότι η κυρία Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα-Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί. Ποιός ξεχνάει το Υπερταμείο, δηλαδή την εκχώρηση ολόκληρης της Εθνικής Περιουσίας για 99 χρόνια! Ή την εκχώρηση της Μακεδονικής ταυτότητας στα Σκόπια...».

Ο κ. Σαμαράς με αφορμή ερώτηση για τη νέα συμμαχία AUKUS δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ευρωστρατού «όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει μιας και έχουμε, μετά τη Γαλλία, τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ».

Λέει επίσης ότι «η Ευρώπη δεν θα πάψει να είναι απαραίτητη και στις ΗΠΑ και στις διεθνείς ισορροπίες», ότι «κι εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αυτό το κομβικό σημείο των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών» και ότι «η Ευρώπη έχει τη μεγάλη ευκαιρία να "χειραφετηθεί" και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει».

Για την πανδημία υπογραμμίζει πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας και σε αυτό δεν υπάρχουν "ναι μεν, αλλά".

Τονίζει δε πως «η κυβέρνησή μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικές παρεμβάσεις κράτησαν την οικονομία όρθια». Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα "υπερπλεονασμάτων" για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς λέει επίσης ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ότι δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του «εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και ακόμα δεν έχει αποσβεστεί». Και συνεχίζει: «Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως "καύσιμο μετάβασης" για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς».

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ, «διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις».

«Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα "μήνυμα", υπάρχει "συμβολισμός". Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα», λέει για τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενώ σε άλλη ερώτηση για τον χώρο που εκφράζει η ΝΔ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «με το να μετακινηθούμε σε θέσεις "Ποταμιού" δεν κατακτάμε το "πολιτικό Κέντρο"...». Ο κ. Σαμαράς συμπληρώνει πως «είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις» και επισημαίνει πως το σημαντικότερο είναι το εξής ερώτημα: «με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά τι θα γίνει;». «Ακούστε: Κατανοώ την άποψη περί "διεύρυνσης". Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ' όσους προσελκύεις», αναφέρει.

Για την κοινή του είσοδο με τον Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, δηλώνει πως «μόνο μήνυμα ενότητας είναι» και πως «πρόβλημα θα είχε μια παράταξη εάν οι πρώην πρωθυπουργοί της είχαν διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν, όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τα ελληνοτουρκικά επιτίθεται στη γειτονική χώρα και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν με σκληρή γλώσσα. «Το θράσος του Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει προχθές από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα...! Δείτε και τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη με το γαλλικό πλοίο! Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει το "δόγμα της γαλάζιας πατρίδας", καθιστώντας παράλληλα ανενεργή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ», δηλώνει. Και μεταξύ άλλων τονίζει: «Ακούστε, σας το λέω ξεκάθαρα: Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα! Πρώτον, θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οικονομικές και άλλες. Η πίεση αυτή θα έπρεπε μάλιστα να εντείνεται, όπως εντείνονται οι προκλήσεις. Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε».

«Μη με ξαναρωτάτε. Έχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα», απαντά σε ερώτηση τι θα κάνει εάν έρθουν προς ψήφιση τα μνημόνια για τα Σκόπια ενώ για την υπόθεση της Novartis τονίζει: «Το δικό μου "μέχρι τέλους" δεν θα αλλάξει ποτέ. Είπα ότι η σκευωρία θα αποκαλυφθεί πλήρως- και θα αποκαλυφθεί! Καθαρές κουβέντες!».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ηλιούπολη: Νέες καταγγελίες από άλλες 4 γυναίκες για τον 39χρονο αστυνομικόΕλλάδα

Δύο μήνες μετά τη σύλληψη του αστυνομικού που κατηγορείται ότι κρατούσε αιχμάλωτη και εξέδιδε 19χρονη στην Ηλιούπολη, τον κατηγορούν άλλες τέσσερις γυναίκες. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκ...

Θεοδωρικάκος για fake news αντιεμβολιαστών: Οι σχετικές υποθέσεις θα πάνε αμέσως στη δικαιοσύνηΕλλάδα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή το Σάββατο στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει την προέλευση και την ταυτότητα των δ...

Σε κρίσιμη κατάσταση με κοροναϊό ο Βασίλης Λεβέντης – Διασωληνωμένος στον ΕυαγγελισμόΕλλάδα

Ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, και πρώην βουλευτής νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κοροναϊό στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάστασή του εί...

Νέα προκλητική Navtex από την Τουρκία- Δεσμεύει για έρευνες περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και ΚαστελόριζοΕλλάδα

Συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύσει περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για να διεξάγει έρευνες.  Συγκεκρι...

Έρευνες για… τη «Χαμένη Ατλαντίδα» – Τα κρυμμένα σκαλοπάτια της Καλντέρας (βίντεο)Ελλάδα

  Έλληνες επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις σχετικά με την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που κατέστρεψε τον Μινωϊκό Πολιτισμό, και κατά πόσο η έκρηξη αυτή σχετίζεται με ...

ΕΚΠΑ: Αντισώματα για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο της PfizerΕλλάδα

Τουλάχιστον έξι μήνες διατηρείται η ανοσία έναντι του κορωνοϊού μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με νεότερα αποτελέσματα της προοπτικής μελέτης ...