ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H efood ηττήθηκε από τους διανομείς - Κανονικά η σημερινή απεργία - Τα αιτήματα των διανομέων

«Η απεργία μετά την πλήρη αναδίπλωση της εταιρείας (και την αποδοχή των αιτημάτων των σωματείων για συμβάσεις αορίστου χρόνου και λήξη των αυθαίρετων αξιολογήσεων) σηματοδοτεί την απαρχή της επόμενης περιόδου» τονίζεται σε ανακοίνωση των συνδικάτων όπου διευκρινίζεται πως ισχύει το απεργιακό ραντεβού στις 11:00 σήμερα Παρασκευή το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως.
«Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμου του αγώνα. Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα» τονίζουν, αφού τα αιτήματά τους δεν είχαν μοναδικό αποδέκτη την efood αλλά και το υπουργείο Εργασίας.

Η Online Delivery (η εταιρεία που βρίσκεται πίσω απ’ την ψηφιακή πλατφόρμα efood) έκανε πίσω σήμερα, υπό τις χθεσινές μαζικές κινητοποιήσεις και τον ορυμαγδό αντιδράσεων στην κοινωνία τις τελευταίες ημέρες βλέποντας χιλιάδες πελάτες να διαγράφουν μαζικά την εφαρμογή.


Έτσι, ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των διανομέων της σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε πως «διατηρούμε τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση», καθώς και ότι «αναδιαμορφώνουμε τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς μας».

Εκτός από τα αιτήματα που ικανοποίησε η εταιρεία, οι διανομείς διεκδικούν επίσης:

Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους.
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.
«Η προσπάθεια για μαζική μετατροπή εργαζομένων σε αυτοαπασχολούμενους στον χώρο των διανομέων ανατράπηκε. Ο αγώνας των εργαζομένων και η αλληλεγγύη της κοινωνίας κέρδισαν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να ακυρωθεί η δυνατότητα ασυδοσίας που έφερε ο νόμος Μητσοτάκη/Χατζηδάκη. Να κατοχυρωθεί και νομοθετικά η μισθωτή σχέση και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, για το σύνολο των εργαζόμενων διανομέων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζει ότι «η αντεργατική μεταρρύθμιση ξεκίνησε να ξηλώνεται μέσα από τους αγώνες της κοινωνίας. Σύντομα θα είναι συνολικά παρελθόν».

Αντίστοιχα, το ΜέΡΑ 25 κάνει λόγο για «μια πρώτη νίκη για τον συνεχιζόμενο αγώνα των διανομέων!» και τονίζει ότι «ένα πράγμα όμως αποδείχθηκε ήδη: Οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να φέρνουν νίκες!».

Προσθέτει ότι «μένουν ακόμα πάρα πολλά για να θεωρήσει κανείς ότι οι συνθήκες εργασίας είναι ικανοποιητικές, όπως το ύψος των συμβάσεων, η ρητή δέσμευση της εταιρείας για μη πρόσληψη freelancers, η κατάργηση της ‘αξιολόγησης’ που αποτελεί πρόσχημα περικοπών και φυσικά τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Γι’ αυτό και τα σωματεία πολύ σωστά επιμένουν στην αυριανή τους απεργιακή κινητοποίηση, την οποία και στηρίζουμε ολόψυχα. Όπως ολόψυχα πιστεύουμε ότι με την ίδια αγωνιστικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και κάθε άλλη όψη της τεχνοφεουδαρχίας, όπως για παράδειγμα τη Wolt, η οποία πρωταγωνιστεί στο όνειδος της freelance ανασφάλιστης εργασίας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στην e-food το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραπέμπει στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή την ανακοίνωση της δημιουργίας 500 θέσεων μισθωτής εργασίας από άλλη διεθνή πλατφόρμα.

«Οι εξελίξεις αυτές», όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «καταρρίπτουν τη μυθολογία των ημερών ότι σχεδόν ο πρόσφατος εργασιακός νόμος εμπόδιζε τις πλατφόρμες να προχωρήσουν στη δημιουργία θέσεων μισθωτής εργασίας.

Πού είναι λοιπόν τα εμπόδια; Πού είναι τα “τεκμήρια” και οι άλλες σαπουνόφουσκες εναντίον των εργαζομένων; Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα εκδικούνται σκληρά και νωρίτερα απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς τους πολιτικούς μυθοπλάστες.

Η Ελλάδα προχωρεί μπροστά με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές. Και οι εργαζόμενοι – ιδιαίτερα των ντελίβερι – έχουν έναν νόμο να τους προστατεύει περισσότερο από τους προηγούμενους, τους δίνει νέα δικαιώματα και τους στηρίζει πιο αποτελεσματικά απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι μυθοπλάστες φυσικά μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με τους μύθους τους!».

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

Ποινικός κώδικας – Τι προβλέπεται για τις επιθέσεις με βιτριόλι και βιασμούς ανηλίκωνΕλλάδα

Σε τέσσερις άξονες στηρίζονται οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που παρουσίασαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάραςκαι ο υφυπουργός Γιώργος Κώτση...

ΔΕΗ: Τι σημαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου - Οι πρώτες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΓΕΝΟΠΕλλάδα

Έντονος προβληματισμός και αντιδράσεις για την ραγδαία συρρίκνωση του κρατικού ρόλου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, σε μια περίοδο όπου οι ενεργειακές εξελίξεις είναι καθοριστικέ...

Τι αποτέλεσμα συμφέρει την Ελλάδα στις γερμανικές εκλογές; - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου Ηλίας Παπαθεοδώρου

Γράφει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στην Καθημερινή -      Αν θέλαμε να απαντήσουμε στην ερώτηση του τίτλου, τότε, βάσει των προγραμματικών δηλώσεων και των θέσεων που έχουν λάβει τα γερμα...

Θα συναντηθεί ο Μητσοτάκης με τον Ελπιδοφόρο μετά το mea culpa του ΑρχιεπισκόπουΕλλάδα

Θα πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο η οποία, όμως, θα είναι άτυπη και θα γίνει σε «ουδέτερο» έδαφος και όχι στα γραφε...