ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραπλανητικά sms – Εξιχνιάστηκε η υπόθεση με τα μηνύματα για δήθεν επιστράτευση

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων κειμένου ( SMS ) και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δέκα Ελλήνων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αναφορικά με παραπλανητικά μηνύματα κειμένου (sms), τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020, εμφανίζοντας ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, τα SMS είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

Το παραπλανητικό sms

Μάλιστα, για την αποτροπή εξαπάτησης των πολιτών, είχαν εκδοθεί και σχετικά δελτία τύπου – ανακοινώσεις, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. (Σχετ. το από 23/07/2020 Δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και η από 23/07/2020 Ανακοίνωση Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ).

Προς διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων ( SMS ), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας).

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των φερόμενων δραστών

Ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ανωτέρω ατόμων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Διαβάστε επίσης

Καταγγελία: Αντιεμβολιαστές αρνούνται να λάβουν αίμα από εμβολιασμένουςΕλλάδα

Περιπτώσεις αρνητών εμβολιασμού που δεν δέχονται ούτε το αίμα εμβολιασμένων καταγγέλει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εκτός από τα περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης   «Μέχρ...

Συναγερμός στην κυβέρνηση: "Χιονοστιβάδα" το θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμούΕλλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση και οι υγειονομικές υπηρεσίες μετά τις αποκαλύψεις για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Την ώρα που σ...

Καιρός – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές απαιτείται ιδιαίτερη προσοχήΕλλάδα

Παροδικές βροχές ή καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, προβλέπονται για αύριο, με ενδεχομένως τοπικά έντονα φαινόμενα σε Μαγνησία, Εύβοια και Πελοπόννησο και ισχυρούς βορειάδες στο Αιγ...

Δολοφονία στη Δάφνη – Στους γονείς της 31χρονης η προσωρινή επιμέλεια του παιδιούΕλλάδα

Με διάταξη της Εισαγγελέως Ανηλίκων Αθηνών (481/2021) ανατέθηκε στους γονείς της 31χρόνης που δολοφονήθηκε στη Δάφνη στα τέλη Ιουλίου 2021 από το σύζυγο της, η προσωρινη? επιμέλεια...