ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεβαστή η επιθυμία του Μίκη με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου

 

Την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, έχοντας μάλιστα ορίσει ο ίδιος με συμβολαιογραφική πράξη το γραφείο τελετών, κάνει σεβαστή με προσωρινή του διαταγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου εκδικάστηκαν σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα μετά την ενδοοικογενειακή διαφωνία για τον τόπο ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

 

Η προσωρινή διαταγή δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας βούλησης του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν το γραφειο τελετών που θα χειριστεί το λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Τρίτης, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η οριστική απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων.

 

Η οριστική απόφαση αναμένεται αύριο το πρωί στις 8.

Η σημερινή διαδικασία είχε αποκτήσει ήδη τυπικό χαρακτήρα, αφού χθες ανακοινώθηκε πως η ταφή του θα γίνει στον ιδαίτερο τόπο καταγωγής του στην Κρήτη. Ωστόσο προέκυψε νέα διαφωνία για το γραφείο τελετών.

 

Κατά τη σημερινή συζήτηση οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να πραγματοποιηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον τόπο ενταφιασμού του. 

Ωστόσο, η πλευρά της κόρης του, Μαργαρίτας Θεοδωράκη, υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταια βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θεμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

«Το φέρετρο έχει ηδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλεπεται ο καθορισμός του γραφείου τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξης Κούγιας.

Πάντως ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετων με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δευσμευσή του εκλιπόντος» ανάφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Ο γιος του Μίκη, Γιώργος, με ανάρτησή του χθες στο Facebook διευκρίνιζε ότι η σημερινή διαδικασία δεν τον αφορά. «Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά. Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ».

Ο Γιώργος Θεοδωράκης σημειώνει επίσης πως επιθυμία του πατέρα του «ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα, επιθυμούσε να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου διατηρούν εξοχικό, παρ' ότι ο μεγάλος δημιουργός είχε δώσει σαφείς οδηγίες τόσο στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου όσο και στον προσωπικό του φίλο και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη.

Εκτός, των άλλων είχε απευθύνει και σχετική επιστολή στον πρώην δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη. Την Παρασκευή δήμαρχος Γαλατά Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέγνωσε δημόσια την επιστολή του Μίκη προς τον προκάτοχό του, για την επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο στο οποίο βρίσκονται ο πατέρας και ο αδερφός του. 

 

Λαϊκό προσκύνημα 

Από τις 3 το μεσημέρι σήμερα μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης η σορός του μεγάλου δημιουργού θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών. Όπως ανακοίνωσε χθες το ΚΚΕ, το απόγευμα της Τετάρτης η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη θα φτάσει στα Χανιά, με 20μελή αποστολή. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού.

Εκεί, στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και πιθανόν και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά στα Χανιά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και η ώρα που ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία. 

 

Προετοιμασίες στα Χανιά

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να “υποδεχθούν” τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
 

 
 
Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές – Έκτακτη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ για Περιφέρειες που επλήγησανΕλλάδα

Έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε για τις Περιφέρειες οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ...

Κρήτη – Μεγάλη συμμετοχή στον εμβολιασμό σε εκκλησία στις Αρχάνες – Γιατί προκλήθηκε αναστάτωσηΕλλάδα

Ξεκίνησαν το πρωί, οι εμβολιασμοί πολιτών στην εκκλησία της Παναγίας στις Άνω Αρχάνες, ο προαύλιος χώρος της οποίας έχει μετατραπεί από το πρωί σε εμβολιαστικό κέντρο, με δεκάδες π...

Μερομήνια – Οι προβλέψεις για βαρυχειμωνιά – Τι καιρό θα κάνει μέχρι τον ΑύγουστοΕλλάδα

Τα εμπιστεύονταν ιδιαίτερα οι παλιότερες γενιές, για να μάθουν τι καιρό θα κάνει. Ο λόγος για τα Μερομήνια μια παλαιά μέθοδο «πρόβλεψης» του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Όσοι...

Βραβείο για το ντοκιμαντέρ «Μαντώ Μαυρογένη - Οδοιπορικό Ελευθερίας» - Γυρισμένο, μεταξύ άλλων, στον Πόρο και την ΑίγιναΕλλάδα

Με το βραβείο Φεστιβάλ καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, βραβεύτηκε το πρώτο ιστορικό Ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Μπιτάκου, "Μαντώ Μαυρογένη Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμέν...

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου - Τα θέματα Η.Δ.Ελλάδα

  Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Χρ. Θεοδωρόπουλου, πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη , 8 - 9 -2021 και ώρα 15:30. Η συνεδρίαση θα πραγμ...

Εκδικάζονται στο Εφετείο οι αιτήσεις αποφυλάκισης τεσσάρων ΧρυσαυγιτώνΕλλάδα

Οι πρώην βουλευτές Ηλιόπουλος, Μίχος Μπαρμπαρούσης και Αρβανίτης, έχουν υποβάλει αιτήσεις αποφυλάκισης, οι οποίες θα εκδικαστούν αύριο Δευτέρα από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. ...

Χρήστος Στυλιανίδης: Αποδέχτηκα τη θέση με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και προσδοκιώνΕλλάδα

  Αποδέχτηκα τη θέση του υπουργού στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και προσδοκιών, τόνισε σε δήλωσή του ο Χρήστος Στυλιανίδης μετά την ανακοίνω...