ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρέμβαση του γιου του Μίκη Θεοδωράκη για το θρίλερ της ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, παρεμβαίνει στην υπόθεση της ταφής του πατέρα του, η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.

 
 

Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στην αδελφή του Μαργαρίτα, ο Γιώργος Θεοδωράκης γράφει:

“Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε”.

Θεοδωράκης- Παρέμβαση γιου

Θρίλερ με την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη – Οι επιστολές του και η δικαστική απόφαση

Θεοδωράκης- Γιος

Ένα και πλέον 24ωρο έχει περάσει από τη στιγμή που ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα και ακόμη παραμένει άγνωστο το πού τελικά θα ταφεί.

Και αυτό, διότι η τελευταία επιθυμία του ιδίου ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπως αποδεικνύεται από επιστολές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ το συγγενικό του περιβάλλον φέρεται να έχει αποφασίσει να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η δικαστική απόφαση

Η τελευταία εξέλιξη, που έγινε γνωστή το μεσημέρι της Παρασκευής, αφορά στην δικαστική απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Με σχετική διάταξη, απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του, επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Το δικαστήριο εξέδωσε την απαγόρευση, η οποία έχει ισχύ έως την Δευτέρα, όποτε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη.

Αφορμή για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αποτέλεσε η απόφαση του συγγενικού περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας αντί στον Γαλατά Χανίων, δηλαδή τον τόπο, που σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο είχε επιλέξει ο Μίκης Θεοδωράκης για την τελευταία κατοικία του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται πως προσκομίζουν σειρά εγγράφων, επίσημων και μη, από τα οποία καθίσταται σαφής η επιθυμία του μουσικοσυνθέτη να ταφεί στα Χανιά.

Θεοδωράκης

Η επιστολή “βόμβα” του Μίκη Θεοδωράκη στον δήμαρχο Χανίων, το 2013

Μία επιστολή “βόμβα” είχε στείλει ο Μίκης Θεοδωράκης το 2013 στον τότε δήμαρχο Χανίων, εκφράζοντας την επιθυμία του να ταφεί στα Χανιά και ζητώντας τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής, ώστε αυτή να υλοποιηθεί.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Στην επιστολή του προς τον τότε δήμαρχο της πόλης, Μανώλη Σκουλάκη, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έγραφε ότι η τελευταία του επιθυμία είναι να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρα του πατέρα του).

Ανέφερε, επίσης, ότι η οικογένειά του δεν συμφωνεί με αυτή την επιθυμία του, επισημαίνοντας όμως ότι είναι δικαίωμά του να αποφασίσει εκείνος για την τύχη του σώματός του.

Μέσω της επιστολής, ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε από τον Μανώλη Σκουλάκη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν “ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί”.

Διατύπωνε την επιθυμία του, δε, εάν ο Μανώλης Σκουλάκης δεν είναι πια δήμαρχος όταν συμβεί το μοιραίο, να ενημερωθεί ο τότε δήμαρχος της πόλης για τη συγκεκριμένη επιστολή, όπως και συνέβη.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να δημοσιοποιήσει την επιστολή, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και την οικογένειά του.

Όπως μεταδίδει το zarpanews.gr, ο κ. Σημανδηράκης ανέγνωσε την επιστολή, η οποία, όπως ανέφερε, είχε παραληφθεί με εμπιστευτικό πρωτόκολλο από τον δήμο Χανίων.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον τότε δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη

Θεοδωράκης επιστολή κηδεία

 

H συγκλονιστική επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δημήτρη Κουτσούμπα και η τελευταία του επιθυμία

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΚΚΕ, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Θεοδωράκης

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.”

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: “να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη”.

Μίκης Θεοδωράκης Επιστολή

Η ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη αναφέρει ότι η «Η πατρώα γη είναι έτοιμη να τον δεχτεί στην αιώνια κατοικία του, στο κοιμητήριο του Γαλατά, κοντά στους δικούς του, τους γονείς, τον αδερφό και τους προγόνους του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Ο ΟυρανοΜίκης, ο Μέγιστος των Νεοελλήνων, έφυγε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.

Η πατρώα γη είναι έτοιμη να τον δεχτεί στην αιώνια κατοικία του, στο κοιμητήριο του Γαλατά, κοντά στους δικούς του, τους γονείς, τον αδερφό και τους προγόνους του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένα «Θεού δώρο» για την Ελλάδα.

Ήταν ο Μουσηγέτης της Νεότερης Ελλάδας, ο Πλαστουργός του Νεοελληνικού Πολιτισμού, ο πνευματικός ιερουργός, που με το έργο του και τη στάση ζωής του σηματοδότησε, διαμόρφωσε και καθόρισε την πνευματική – καλλιτεχνική και πολιτιστική ταυτότητα της Νεότερης Ελλάδας και του κάθε ενός Έλληνα ξεχωριστά.

Ο Μίκης, ο Εθνικός Μαχητής και ο Εθνικός Ονειρευτής. Η λύρα της σύγχρονης Ελλάδας, η πνευματική συνείδηση της Ιστορίας της και η λυρική της έκφραση. Η λύρα της Ελληνικότητας και του Ελληνικού Πνεύματος.

Ένας καλλιτέχνης Πνευματικός Ηγέτης, ένας οργανωτής και καθοδηγητής του κοινωνικού συναισθήματος που ένωνε τους Έλληνες κι έγινε ο ιστορικός βηματοδότης κι η φωνή της εποχής του.
Ο κορυφαίος Έλληνας Μουσουργός που το έργο του έγινε Οικουμενικό. Ένας Καλλιτέχνης που ανήκει στη χορεία των Μεγάλων Δημιουργών του κόσμου.

Μαχητής, θαρραλέος και πρωτοπόρος. Μια απροσκύνητη ψυχή, συνεπαρμένη από οράματα. Ασυμβίβαστος κι αξιοπρεπής, δεν πρόδωσε ποτέ τα πιστεύω του. Δεν υπέκυψε ποτέ. Δεν προσκύνησε. Δεν δείλιασε. Δεν κρύφτηκε. Πάντα στην πρώτη γραμμή.

Ο Μίκης είδε τον κόσμο πάντα από την πλευρά των καταπιεσμένων, των αποκλεισμένων, των βασανισμένων, των φτωχών κι αδικημένων. Στάθηκε πλάι σ’ αυτούς που αντιστέκονται, που αγωνίζονται, που επαναστατούν, που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν.

Ο Μίκης, με το παράδειγμά του, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο Αντίστασης κι Ελευθερίας. Το σύμβολο του Ριζοσπαστικού, του Μαχητικού Διανοούμενου, του Επαναστάτη και του Απόστολου της ισότητας και του κοινωνικού μετασχηματισμού. Παραδειγμάτισε και εξέφρασε δυνατά το αντιστασιακό φρόνημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Σ’ ευχαριστούμε Μίκη. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας. Το ξέρεις καλά. «Δεν θα βγεις ποτέ από εκεί!».
Αγαπημένε μας Φίλε, σ’ αποχαιρετούμε μ’ ένα δάκρυ στα μάτια.
Καλό σου Ταξίδι!”

 

 

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Η πρώτη ανάρτησή της μετά τον θάνατο του Μίκη - «Μου ρουφούν το αίμα αδυσώπητα τσιμπούρια»Ελλάδα

ην πρώτη ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook έκανε κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, μετά τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.  Την ώρα που ακόμη παραμένει άγνωστος ο τ...

Ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των ευάλωτων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘΕλλάδα

Την κυβερνητική οικονομική πολιτική για την επόμενη διετία, αναμένεται να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το προσεχές σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφο...

Την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνουν οι Έλληνες - Οι εκτιμήσεις για τον Σεπτέμβριο Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης για τον μήνα Αύγουστο αναδείχτηκε η Ελλάδα στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα  ...

Τροχαίο - Βουλή: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον αστυνομικό της ΜπακογιάννηΕλλάδα

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια ασκήθηκε σε βάρος του αστυνομικού-οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη ο οποίος ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα έξω από...

Σημίτης για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη: Να διαμορφώσουμε μια παράταξη δημιουργική με νέους στόχουςΕλλάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δήλωσή του αναφέρεται στη 47η επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη επισημαίνοντας ότι «η σημερινή μέρα μπορεί από πολλούς να γίνεται αντιληπτή ως μια συ...

ΕΟΔΥ: 2.729 κρούσματα, 35 θάνατοι και 364 διασωληνωμένοι εκ των οποίων το 90,11% ανεμβολίαστοι Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, 2.729 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.  Οι νέοι...