ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοροναϊός: Αναρρώσατε από Covid-19 και κάνατε μια δόση εμβολίου – Πόσο προστατευμένοι είστε;

Αν κολλήσατε κοροναϊό και στη συνέχεια κάνατε την πρώτη δόση του εμβολίου είναι πολύ πιθανό να πιστεύετε ότι πλέον είστε προστατευμένοι από μελλοντικές λοιμώξεις από τον ιό. Η αλήθεια, όμως, είναι κάπως διαφορετική. Νέα έρευνα δείχνει ότι μια προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19 δεν εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο αντισωμάτων έναντι του κοροναϊού ή μια ισχυρή απόκριση έπειτα από την πρώτη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων.

 

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, περιλάμβανε 27 εμβολιασμένους ενηλίκους από το Σικάγο, κάποιοι εκ των οποίων είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό το προηγούμενο διάστημα. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη και τη δεύτερη εμβολίου της Pfizer ή της Moderna και ξανά δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern ανέλυσαν τα δείγματα αίματος για αντισώματα κατά του κορωνοϊού.

 

«Όταν εξετάσαμε τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, το μέσο επίπεδο αναστολής ήταν 98%, υποδεικνύοντας πολύ υψηλό επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων», αναφέρει ο Thomas McDade, καθηγητής Ανθρωπολογίας.

 

Ωστόσο, τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι των νέων μεταλλάξεων ήταν σημαντικά χαμηλότερα, καθώς κυμαίνονταν από 67-92%. Επίσης, τα δείγματα αίματος από συμμετέχοντες που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν, τα οποία συλλέχθηκαν δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου έδειξαν ότι η απόκριση των αντισωμάτων είχε μειωθεί κατά περίπου 20%.

 

Ένα ακόμη εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πολλαπλά συμπτώματα της COVID-19 είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια, συγκριτικά με εκείνους που είχαν ήπια συμπτώματα ή τους ασυμπτωματικούς.

 

«Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και γιατροί, θεωρούν ότι οποιαδήποτε προηγούμενη έκθεση στον SARS-CoV-2 θα επιφέρει ανοσία σε πιθανή επαναλοίμωξη. Βάσει αυτής της λογικής, κάποιοι οι οποίοι έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό δεν πιστεύουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν ή, αν τελικά το αποφασίσουν, ότι χρειάζονται μόνο την πρώτη δόση από τα εμβόλια των Pfizer/Moderna», σημειώνει ο καθηγητής McDade.

 

«Η μελέτη μας δείχνει ότι προηγούμενη έκθεση στον SARS-CoV-2 δεν εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο αντισωμάτων αλλά ούτε και ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στην πρώτη δόση εμβολίου. Για τους ανθρώπους με ήπιες ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις, η απόκριση των αντισωμάτων στον εμβολιασμό είναι ουσιαστικά η ίδια με αυτή των ανθρώπων που δεν έχουν κολλήσει κορωνοϊό», προσθέτει ο ειδικός.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο τα ευρήματα ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

«Όσον αφορά στην προστασία μετά τον εμβολιασμό, ισχύουν τα ίδια δεδομένα για όλες τις μεταλλάξεις, όπως και για τη Δέλτα –το εμβόλιο παρέχει ικανή προστασία, αλλά όχι τόσο καλή όσο για την αρχική μορφή του ιού για την οποία σχεδιάστηκε. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι η ανοσία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, γίνεται αντιληπτό ότι η αυξάνεται η ευαλωτότητα σε νέα λοίμωξη. Υπάρχει, επομένως, ένα διττό σοβαρό ζήτημα αυτή τη στιγμή – η εξασθένηση της ανοσίας εξαιτίας του στελέχους Δέλτα plus στο πρώτο κύμα των εμβολιασμένων πολιτών», καταλήγει ο καθηγητής McDade.

 

Διαβάστε επίσης

Βασιλακόπουλος: Το εμβόλιο είναι σαν το κράνος. Κανείς δεν μας υπογράφει αν το φοράμε δεν θα πάθουμε τίποταΕλλάδα

Αν κάποιος δουλεύει σε covid κλινική και δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του. Εκτός από το ατομικό δικαίωμα, υπάρχει και η προστασία της κοινωνίας. Δεν ...

Θρίλερ στον Ευαγγελισμό: Αντιεμβολιάστρια πέθανε από κορωνοϊό – Αρνούνταν να διασωληνωθείΕλλάδα

Επεισοδιακή ήταν η νοσηλεία γυναίκας στον Ευαγγελισμό η οποία πέθανε χάνοντας τελικά την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και παραμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήτρια τόσο του εμ...

Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας, λίγες ώρες πριν πεθάνειΕλλάδα

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη . Ο σπουδαίος Μίκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών σήμερα το πρωί, στο σπίτι του στην περιοχή του Μακρυγιάννη. Μόνο λίγες...

Τζανάκης – Ελπίζω οι αντιεμβολιαστές να σκεφτούν πόσους παίρνουν στο λαιμό τουςΕλλάδα

Στην σκληρή πραγματικότητα του κοροναϊού προσγειώνεται η κοινωνία, καθώς οι συνέπειες τόσο των ανεμβολίαστων , αλλά και όσων αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα τα μέτρα προστασίας, αρχίζ...