ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κερατέα – Βρέθηκαν υπολείμματα φωτοβολίδας στο Δασκαλειό – Αποκαλυπτικό βίντεο

Η Πυροσβεστική εκτός από τη φωτιά στα Βίλια που μαίνεται για πέμπτη μέρα, τα ξημερώματα της Παρασκευής είχε να αντιμετωπίσει και πυρκαγιά στην Κερατέα που προκλήθηκε από εμπρησμό.

Αναλυτικότερα, πολύ καλύτερη είναι σήμερα η κατάσταση στην πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής, η οποία είναι πλέον οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της και οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται πλέον στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας και δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για οικισμούς, αλλά από τη νύχτα τις ανακριτικές Αρχές απασχολεί μια άλλη πυρκαγιά στην Κερατέα, που ήταν διαπιστωμένος εμπρησμός.

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική – Οι καταγγελίες των κατοίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν ήδη βρεθεί υπολείμματα φωτοβολίδας στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών.

Ειδικότερα, γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, έγινε άμεσα κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση δίπλα στα σπίτια στο Δασκαλειό Κερατέας και συγκεκριμένα στο δεύτερο λιμανάκι, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Επιτόπου έσπευσαν 27 πυροσβέστες με 12 πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν γρήγορα την φωτιά, η οποία όμως έκαψε περίπου 60-70 στρέμματα με πουρνάρια και άλλη χαμηλή βλάστηση. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν είχε δυνατούς ανέμους και το αεράκι που φυσούσε κατηύθυνε την φωτιά μακριά από τα σπίτια.

Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι είδαν δύο φωτοβολίδες που έπεσαν από τον ουρανό και μετά ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για ένα αυτοκίνητο που απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Οι υπάλληλοι της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος που πήγαν στο σημείο για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς, βρήκαν πράγματι υπολείμματα φωτοβολίδας που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των κατοίκων, ενώ στις έρευνες μπήκε και η ΕΛ.ΑΣ που εξετάζει τα στοιχεία και αναζητά τους δράστες.

Τι γίνεται στα Βίλια

Όσον αφορά την πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής, όπως είπε και χτες το βράδυ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι πλέον οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της και δεν υπάρχει ανησυχία για οικισμούς.

Ωστόσο, παραμένει ενεργό το μέτωπο στο όρος Πατέρας, και συγκεκριμένα σε μια χαράδρα προς το Καντήλι Μεγάρων, όπου όμως ανακόπηκε η πορεία της κατά την διάρκεια της νύχτας από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Του επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος απασχολεί πλέον ο κύριος όγκος του όρους Πατέρα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ενεργές εστίες, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, λόγω του πολύ δύσβατου της περιοχής και η αντιμετώπιση τους γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα. Αυτή την ώρα επιχειρούν 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Φόβος για αναζωπυρώσεις

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φοβούνται αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και θεωρούν καθοριστικό την αποτελεσματική φύλαξη των οριοθετημένων, που όμως είναι σε πολύ μεγάλη έκταση γι’ αυτό παραμένουν αμείωτες όλες επίγειες δυνάμεις για να επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε εστία που ξεπετάγεται.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο.

Συνολικά, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. 

Διαβάστε επίσης

Μαγιορκίνης: Αξονικές που δείχνουν βλάβες στους πνεύμονες από απλά περιστατικά Covid!Ελλάδα

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη στους ανεμβολίαστους... Με αξονικές τομογραφίες στον λογαριασμό του στο Facebook, o επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνω...

Ενίσχυση των συνόρων Ελλάδας: Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης στον ΈβροΕλλάδα

Σε συναγερμό είναι οι αρχές στα σύνορα για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού κύματος μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί και ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία...

Πάτρα – 54χρονος απειλούσε να σκοτώσει τη μητέρα και τις αδελφές του – Πώς απελευθερώθηκανΕλλάδα

Ένας 54χρονος άνδρας απειλούσε να σκοτώσει την Πέμπτη τη μητέρα του και τις δύο αδελφές του στην Πάτρα. Οι τρεις γυναίκες έζησαν στιγμές πανικού αφού ο άνδρας δεν άφηνε κανένα να π...

Λιγνάδης – «Πολιορκεί» τον Φιλιππίδη να μπει στη θεατρική ομάδα των φυλακών – Ποιος άλλος συμμετέχειΕλλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης και Πέτρος Φιλιππίδης βρίσκονται στις φυλακές Τρίπολης μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες εις βάρος τους για βιασμό ή απόπειρες βιασμού. Ως γνωστόν, και οι δύο προ...

Θύμα κακοποίησης 25χρονη στη Σκόπελο – Δεν του είπε… καλημέρα και την «μαύρισε» στο ξύλοΕλλάδα

Ένα σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης και βίας έλαβε χώρα στην Σκόπελο με μία 25χρονη να ζει τραγικές στιγμές στα χέρια του συντρόφου της, ο οποίος την χτύπησε επειδή δεν του είπ...

Γιατί καθυστερούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία – Σενάριο αναστολής και για εκπαιδευτικούςΕλλάδα

Νέα σενάρια για την περίπτωση κρουσμάτων στα σχολεία ώστε να μην κλείνουν τάξεις ή ολόκληρο σχολείο όταν υπάρχουν κρούσματα όπως γινόταν την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αυτό το θέμ...

Περιπολίες στρατού και αστυνομίας σε δάση και επίφοβες περιοχές για πρόληψη πυρκαγιώνΕλλάδα

Στις επικίνδυνες περιοχές, στις κορυφές βουνών και σε δάση περιπολούν από χθες το βράδυ και για τουλάχιστον 7 ημέρες στρατιώτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής ...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι το Σάββατο στη δυτική και κεντρική ΜακεδονίαΕλλάδα

  Έκτακτο δελτίο  καιρού  εξέδωσε πριν από λίγο η  Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία .   Αύριο Σάββατο (21-08-2021) τοπικά ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ι...