ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά στην Κερατέα – Οι φλόγες απειλούν πάλι σπίτια – Ανησυχία για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων εκτείνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σε Κερατέα – Λαυρεωτική, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς, καθώς δίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, οπότε πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της.

H φωτιά που ξέσπασε στο Μαρκάτι Λαυρεωτικής έχει κάψει τουλάχιστον 10 σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου, και έχει προκαλέσει ζημιές σε οικισμούς της περιοχής.

Η πυρκαγιά –παράλληλα με αυτή στα Βίλια– μαίνεται σε δύο μέτωπα: ένα προς Καμάριζα και Λαύριο και ένα προς Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες στο δεύτερο μέτωπο, καθώς υπάρχει έντονη βλάστηση στην περιοχή.

Σημειώνεται πως έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημουλάκι).

 

Ισχυροί άνεμοι

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. «Στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στον οικιστικό ιστό και τον Εθνικό Δρυμό» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι αγνοούνταν μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που είχε μείνει μόνη στο σπίτι της, αφού ο γιος της πήγε για δουλειές στο Λαύριο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία της.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα, η πυρκαγιά στην πολύπαθη Λαυρεωτική ξεκίνησε από εμπρησμό. «Η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό ήταν ένα πεζό άσπρο, που έβαλε σε έναν κάδο απορριμμάτων και ξέφυγε η φωτιά μετά. Το είδε οδηγός του δήμου» είπε ο ίδιος.

Διακοπή κυκλοφορίας

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα:

  • Στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου- Κερατέας
  • Στην Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγιο Κωνσταντίνο
  • Στη Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς ‘Αγιο Κωνσταντίνο και
  • Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνά τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

 

«Αν περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου, θα φτάσει στο Σούνιο»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, το μεγάλο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην κάτω πλευρά του δρόμου.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο δρόμο ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και οι δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου γιατί θα καεί όλος ο δρυμός του Σουνίου» σημείωσε ο κ. Φιλίππου μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν περάσει η φωτιά από τον δρόμο, θα φτάσει μέχρι το Σούνιο κατακαίοντας δασικές εκτάσεις.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα – Νέα εντολή εκκένωσης από το 112Ελλάδα

Ύστερα από μια  νύχτα αγωνίας και μάχης  για να μην περάσουν οι φλόγες στο Πόρτο Γερμενό, η  φωτιά  στα  Βίλια  συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθη...

Τσίπρας για Αφγανιστάν: Η ΕΕ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΕλλάδα

«Η τραγική κατάσταση στο Αφγανιστάν με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, αναδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επ...

ΜέΡΑ25: Να μην αντιμετωπιστούν ως «λαθροεισβολείς» οι γυναίκες από το ΑφγανιστάνΕλλάδα

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν επανέρχεται με νέα δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του, αν οι γυναίκες χ...

Η ανακοίνωση του "Αγία Όλγα" για την πορεία της υγείας του Ν. Χαρδαλιά - Επικοινώνησε μαζί του ο Μητσοτάκης Ελλάδα

«Περί την 14:30 σήμερα 16/08/2021 προσήλθε στο Νοσοκομείο μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς .Υπεβλήθη σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχ...

ΕΟΔΥ: 2.218 κρούσματα, 250 διασωληνωμένοι,13 θάνατοι - Δείτε τα κρούσματα στην Π.Ε. ΝήσωνΕλλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.218, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις...

Ανεξέλεγκτο διπλό μέτωπο σε Κερατέα και Βίλια - Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσηςΕλλάδα

Φωτογραφία Κατερίνα Νομικού    Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κερατέας, όπου γίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, ο...

Φωτιά στην Κερατέα – Πατούλης: Είναι η ώρα της μάχης, πρέπει να δοθεί μέχρι το απόγευμα οπωσδήποτεΕλλάδα

Για τις φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα στην Κερατέα και στα Βίλια μίλησε ο Γιώργος Πατούλης τονίζοντας πως η περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε συναγερμό. «Στο σημείο έχουν σπεύσει πολλ...