ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές υγείας

 

Σε αναστολή εργασίας επ’ αόριστον θα τίθενται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και σε δομές πρόνοιας καθώς, από το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου, ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων για όσους εργαζομένους δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Όσοι δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου θα τεθούν εκτός της εργασίας τους «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

 

Υπενθυμίζεται ότι στην τροπολογία που κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο αναστολής για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ούτε και προβλέπεται (σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο) παραπομπή στο πειθαρχικό. Ο εργαζόμενος θα είναι, επίσης, υποχρεωμένος να ενημερώνει αν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)

Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι λόγοι υγείας που μπορεί να κάνουν κάποιον να μην εμβολιαστεί προσδιορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς. 

 

Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις. Αλλά οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Κατά την πρόσληψή τους, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. 

 

Μονάδες δύο εμβολιαστικών ταχυτήτων

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) έχουν διαμορφωθεί μονάδες δύο εμβολιαστικών ταχυτήτων. Στις ιδιωτικές η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων φτάνει στο 93%, ενώ σε αυτές που υπάγονται στις μητροπόλεις ή σε ενορίες οι εργαζόμενοι (όπως και οι φιλοξενούμενοι) είναι κυρίως ανεμβολίαστοι.

Στις δημόσιες προνοιακές δομές, που φιλοξενούν ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, είναι εμβολιασμένοι 1.200 από τους 1.500 εργαζομένους, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 του προσωπικού είναι υποψήφιο για αναστολή καθηκόντων. Κατά τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο, προϋπόθεση για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

 

Ποιες οι κυρώσεις 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ανακοινώσει ότι ξεκινά οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης καθώς θεωρούνται επιτακτικοί οι λόγοι προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων. Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, και συγκεκριμένα:

  • Για τον εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα προβλέπεται αναστολή καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κατά του κορονοϊού.
  • Όσον αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
  • Ο εργοδότης που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

 

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο - σοκ στο Ναύπλιο: Πώς ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο "μπήκε" σε κατάστημα (βίντεο)Ελλάδα

  Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η οδός Κύπρου στο Ναύπλιο έπειτα από τρελή πορεία  αυτοκινήτου  τα ξημερώματα.   Σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr, ένας νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγ...

Τέσσερις καθηγητές ιατρικής συνοψίζουν τα βασικά στοιχεία του στελέχους «δέλτα»Ελλάδα

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «δέλτα» του SARS-CoV-2, επίσης γνωστή ως B1617.2, αναγνωρίστηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020. Είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και σε...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, σε Αττική, Βιοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και ΧίοΕλλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γρ...

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσαςΕλλάδα

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών και λόγω της απουσίας ισχυρών ανέμων στα πελάγη, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα αυτ...