ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερχονται ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους – Τι θα γίνει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί του εμβολιασμού και αυτό έχει επιπτώσεις ως προς τη διασπορά, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στο τι μέλλει γενέσθαι στους κλειστούς χώρους από το φθινόπωρο.

Όπως τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος και θα πρέπει, όταν γυρίσουν οι πολίτες από τις διακοπές, να κάνουμε προσπάθεια να τους πείσουμε να εμβολιαστούν.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει. Η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα αρρωστήσει ή θα εμβολιαστεί. Μπορεί κάποιος να πάθει και τα δυο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι μικρότερος» πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως πριν τα τέλη Αυγούστου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους εστίασης, το φθινόπωρο και το χειμώνα.

«Εχουμε δώσει δείγματα γραφής. Μην περιμένετε σημαντική διαφοροποίηση για το ποιος θα μπορεί και δεν θα μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους όταν κρυώσει ο καιρός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράλληλα, τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ. Αυτό σημαίνει γι’ αυτούς κόστος και χρήμα».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν είναι lockdown η απαγόρευση μετακίνησης το βράδυ και η απαγόρευση μουσικής».

Όπως είπε, δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. «Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική. Οι νέοι που θα γυρίσουν απλά θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ και μην έρθουν σε επαφή μια εβδομάδα με ηλικιωμένους συγγενείς, ειδικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Τελεσίγραφο προς τους υγειονομικούς

Σημειώνεται πως νωρίτερα, επείγουσα επιστολή προς τους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και Μονάδων Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων εργάζονται στο σύστημα υγείας έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, όσοι εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η αναπλήρωσή τους.

Δύσκολα να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας άμεσα

Στους ανεμβολίαστους, την κατάσταση των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων επικεντρώθηκε και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει τις 4.500 έως 5.000 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας» δήλωσε, ενώ έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.

Όπως υπογράμμισε, μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε μία κακή κατάσταση και το 51% των πλήρως εμβολιασμένων δεν φτάνει. «Πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον το 65% για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας» πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε: «Ο φόβος είναι ότι υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό πολιτών άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι».

Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί πως δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε ένα γενικό lockdown, αλλά μάλλον θα ισχύσουν τοπικά μέτρα και περιορισμοί. Ιδιαίτερα, είναι αδύνατο να ισχύσουν τοπικά μέτρα στην Αττική, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά μέτρα στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι έχουν ρίσκο επιμόλυνσης ή διασποράς. Κάποια μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν την πρόσβασή τους σε μέρη και υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης

Πολιτική Προστασία – Ποιες περιοχές είναι «στο κόκκινο» για εκδήλωση πυρκαγιάς την ΠαρασκευήΕλλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για την Παρασκευή 13 Αυγούστου σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδ...

Φωτιές – Γάλλοι πυροσβέστες περνούν από τη Γορτυνία και οι κάτοικοι τους χειροκροτούνΕλλάδα

Μία ακόμη συγκλονιστική στιγμή -από τις πολλές των τελευταίων ημερών- στη μάχη των πυρκαγιών βλέπει το φως της δημοσιότητας. Το πέρασμα των γάλλων πυροσβεστών από το Σταυροδρόμι Γο...

 Κοροναϊός – Με τον Χαράλαμπο Γώγο η σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίαςΕλλάδα

Επανέρχεται, η ενημέρωση για τον κοροναϊό και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μετά την ολιγοήμερη διακοπή, λόγω της μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε πολλά σημεία της χώρας....

 Κόπτσης – Αναστολή εργασίας χωρίς πληρωμή για όσους δεν τηρήσουν τα μέτραΕλλάδα

«Η είσοδος στο σχολείο, δεν θα επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα, θα υπάρξει αυτομάτως το οριζόντιο μέτρο από το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορά τους δημοσ...

 Φωτιά – Περικυκλωμένο από τις φλόγες το Νεοχώρι – -Έφτασε στα πρώτα σπίτιαΕλλάδα

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Νεοχώρι Αρκαδίας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η φωτιά φαίνεται να έφτασε στα πρώτα σπίτια. Στο σημείο επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι α...

Σοκ στο Γαλάτσι – Αστυνομικός σκότωσε σκύλο αφού τον δάγκωσε στο πόδιΕλλάδα

Καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης έγινε σήμερα νωρίς το πρωί σχετικά με τη διατήρηση και παραμονή δύο σκύλων σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι. Κατά την προσέλευση των αστ...

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγές–Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσειςΕλλάδα

  Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της Οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέ...