ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαίνεται η φωτιά στην Αττική: Σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες τα μέτωπα – Εκκενώνεται το Καλέντζι

 

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να κατακαίει την Αττική η μεγάλη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας.

 

Οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία,ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες

Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς το υδραγωγείο Κρυονερίου, με τις φλόγες να φτάνουν τα 15-20 μέτρα. Στο Καλέντζι του Δήμου Μαραθώνα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

 

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τα διόδια Αφιδνών, ενώ πλέον υπάρχει μεγάλο μέτωπο στα πλάγια της εθνικής οδού.

Στο ύψος των διοδίων μάλιστα έχει πάρει φωτιά ένα μεγάλο εργοστάσιο, ενώ ήδη έχουν καταστραφεί άλλες μονάδες.

Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά.

 

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Ενώ νέο μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωρωπό.

Στις Αφίδνες, εκτός από οικίες, οι φλόγες έχουν κάψει αρκετό μέρος του δάσους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καύσιμη ύλη για να γυρίσει η φωτιά μέσα σε αυτό.

 

Εντολή εκκένωσης για Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Πευκόφυτου και Ποντίων Αγ. Στεφάνου

 

Δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του 112.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανος εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου.       

      «Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης .      

      Ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, είχε δοθεί για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.      

      Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .      

      Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

 

Εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι

O Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε τη πληροφορία πως δόθηκε εντολή εκκένωσης στη περιοχή Καλέντζι στον Μαραθώνα. 

«Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους», είπε ο κ.Τσίρκας. 

«Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή προς τον Άγιο Στέφανο μετά τη λίμνη. Το Καλέντζι είναι μεταξύ λίμνης και Μαραθώνα», πρόσθεσε.  Εξέφρασε φόβους για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. «Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές». τόνισε. 

Διαβάστε επίσης

Φωτιά στην Αττική: Αγώνας δρόμου για να ελεγχθούν τα μέτωπα έως το μεσημέρι - Αναζωπυρώσεις στις ΑφίδνεςΕλλάδα

  Οι συνεχείς αλλαγές στη φορά των ανέμων δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών - Συχνές αναζωπυρώσεις στις διάσπαρτες εστίες στις Αφίδνες - «Κρατάει» το Καπανδρίτι   Δύσκολες ώρες ...

Φωτιά στην Εύβοια: Οι ήρωες της Αγίας Άννας - Δείτε βίντεο με τις δραματικές διασώσεις πολιτών από πλωτά μέσαΕλλάδα

  «Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού - Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς -  Εκκενώθηκαν Κοκκινομηλιάς, Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά -...

Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες - Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αγιος Στέφανος Ελλάδα

Δραματική είναι η νύχτα για την Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρ...

Επείγουσα ειδοποίηση 112: Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση - Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσειςΕλλάδα

 Επείγουσα ειδοποίηση προς όλους έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 προειδοποιώντας ότι τις επόμενες ημέρες προβλέπεται πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγι...

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τις φωτιές: Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή - Η νύχτα είναι απειλητική, τα δύσκολα είναι μπροστά μας  Ελλάδα

Στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ο κ. Μητ...