ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαΐα - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα του πλήττει την περιοχή Ζήρια και ανάγκασε σε εκκένωση αρκετούς οικισμούς.

Προ ολίγου, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, τα οποία περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών, ενώ για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

 

Απίστευτες σκηνές εκτυλίσσονται στην παραλιακή περιοχή Λαμπιρίου, Καμάρες, Μπούκα και Λόγγου με το λιμενικό να έχει επιστρατεύσει εκτός από δικά του σκάφη και το ferry boat Δημήτριος Σ. το οποίο μαζεύει κόσμο από τις παραλίες της περιοχής. Πρόκειται για κατοίκους και παραθεριστές των περιοχών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας που νωρίς το μεσημέρι τους καλούσαν να κατευθυνθούν προς το Αίγιο.

 

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Στο σημείο επιχειρούν πλέον 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το patrastimes, η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος οι άνεμοι να την κατευθύνουν προς το χωριό. Εχει δοθεί εντολή εκκένωσης των χωριών της Ζήριας και της Άνω Ζήριας ενώ κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο σπεύδουν σταθμοί του ΕΚΑΒ. Εκτός από Ζήρια, εκκενώθηκε επίσης το Λαμπίρι, η θέση Μπούκα και Καμάρες.

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση του οικισμού Λόγγου Αχαΐας. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

 


Οπως αναφέρει το ίδιο μέσο, οι φλόγες στη Ζήρια στο ύψος της εκκλησίας έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα, τονίζεται πως έχουν καεί σπίτια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει το ρωσικό Beriev-200. Παράλληλα συνεχή είναι τα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ζήριας


Η γ.γ Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των οικισμών Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι, να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

 

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Ζήριας και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τόσο στην νέα, όσο και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας.


Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στην Αιγιάλεια
Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Ζήριας.

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για τη μεγάλη φωτιά: Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια στη Ζήρια
Τουλάχιστον 20 σπίτια τύλιξαν οι φλόγες στη περιοχή Ζήρια Αχαΐας, σύμφωνα με τον πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργο Ντίνο που μίλησε για τη μεγάλη φωτιά στη περιοχή.


Σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 έκανε λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα. «Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου».

Είναι, δήλωσε ο κ. Ντίνος, τεράστιες οι ζημιές, «βλέπω ένα τεράστιο σπίτι να καίγεται απόλυτη καταστροφή πάνω από 20 σπίτια καήκαν. Πολλά σπίτια. Πέρασε μέσα από τον οικισμό η φωτιά, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται». Στην περιοχή ανέφερε ότι πνέουν ισχυροί άνεμοι, τη στιγμή που όταν νυχτώσει τα εναέρια θα πάψουν να επιχειρούν.

Στο σημείο της πυρκαγιάς έφθασε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει φτάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή.

 


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/fotia-ahaia-110-paidia-kataskinosi-exodo-odigon

 

Διαβάστε επίσης

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων - Δείτε πόσα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Νήσων Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.760 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Τα 18 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Υψη...

Έγκλημα στη Δάφνη: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον 39χρονοΕλλάδα

  Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και για οπλοφορία- οπλοχρησία άσκησε ο εισαγγελέας στον 39χρονο από τη  Δάφνη  που ομολόγησε ότι σκότωσε ...

Καύσωνας: Στους 42-44 βαθμούς οι μέγιστες το Σαββατοκύριακο – Αφόρητες συνθήκες στα αστικά κέντραΕλλάδα

  Εντονότατη δυσφορία σε συνθήκες επικίνδυνου καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου και έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα, προβλέπεται και για σήμερ...

Καύσωνας: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να μην πάνε στις δουλειές τουςΕλλάδα

  Αναλυτικά οι κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους η απουσία είναι δικαιολογημένη λόγω καύσωνα.   Δικαιολογημένη θεωρείται για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας η μη προσέλευση στ...

Σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί που αδιαφόρησαν για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη ΔάφνηΕλλάδα

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την ά...

Έκθετη η ΕΛ.ΑΣ. για το έγκλημα στην Δάφνη: Γειτόνισσα είχε προφητεύσει την τραγωδία αλλά η αστυνομία δεν είχε κάνει τίποτα  Ελλάδα

Ηταν στις 11 Ιουλίου, όταν μία γειτόνισσα του συζυγοκτόνου και της 31χρονης κάλεσε την αστυνομία, καταγγέλλοντας ενδοοικογενειακή βία. Τότε, μέσα από ανάρτησή της, ανέφερε ότι κάλε...