ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Σε ετοιμότητα ενόψει Δεκαπενταύγουστου -Τοπικές παρεμβάσεις και νέα μέτρα για τον εμβολιασμό

 

Στα μέσα Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να στρέφουν την προσοχή τους στα νησιά δεδομένου ότι διανύουμε τουριστική περίοδο, και να απευθύνουν έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς.

 

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη για εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα στις 10 με 12 Αυγούστου. Όπως εξήγησε σήμερα στο Mega τo σενάριο για 3.400 κρούσματα την ημέρα είναι το χειρότερο, ενώ «το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα».

 

Ανησυχία για τα νησιά -«Τοπικές παρεμβάσεις» εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε ειδική αναφορά μάλιστα για την πορεία της πανδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, εστίασε ωστόσο σε νησιά και συγκεκριμένα στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη (κυρίως για τα Χανιά και το Ηράκλειο). Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου.


«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

Η διασπορά του ιού στα νησιά είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα και την κυβέρνηση που το προηγούμενο διάστημα άλλωστε είχε επιβάλλει μίνι lockdown στη Μύκονο με απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και μουσικής.

Όπως ξεκαθάρισε πάντως χθες στην τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η αντιμετώπιση εξάρσεων της πανδημίας θα αντιμετωπίζεται με τοπικές παρεμβάσεις. «Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας συλλογικό καθήκον τον εμβολιασμό.

 

Μόνη λύση ο εμβολιασμός -Τα νέα μέτρα

Παρέμβαση υπήρξε και από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που μιλώντας στον ΣΚΑΪ απηύθυνε για μία ακόμα φορά έκκληση για εμβολιασμό καλώντας ειδικά τους νέους να εμβολιαστούν «έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές». Την ανησυχία του εξέφρασε ωστόσο και για τους πολίτες άνω των 55 ετών προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.


Στο πλαίσιο αυτό, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των πολιτών με στόχο να χτιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η επιχείρηση για να πεισθούν και οι δύσπιστοι πολίτες ή όσοι διατηρούν ακόμα φόβους για το εμβόλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο βήμα που εξετάζεται είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν κλείσει ραντεβού.

Αυτό που εξετάζεται λοιπόν είναι να παρακαμφθεί η διαδικασία των ραντεβού και να μπορούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μεταβαίνουν στο εμβολιαστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί και με την επίδειξη της ταυτότητάς τους να εμβολιάζονται. Δεδομένου ότι τον Αύγουστο οι περισσότεροι βρίσκονται σε άδεια, η πρόσβαση και η διαδικασία του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι ακόμα πιο εύκολη και ακόμα πιο γρήγορη.

Παράλληλα χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ανακοινώθηκε ένα ακόμα βήμα στην επιχείρηση «Ελευθερία» που είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ήδη στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά περισσότεροι από 10.200.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.600.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ποσοστό που αντιστοιχεί σε 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 4.915.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 46,8% στο γενικό πληθυσμό και 55% στον ενήλικο πληθυσμό.


Όπως ξεκαθάρισε πάντως σήμερα ο κ. Σαρηγιάννης για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.

«Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.

«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, « θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15 Αυγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πέντε περιφέρειες – Έκτακτες ανακοινώσειςΕλλάδα

  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Τρίτη για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γε...

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίαςΕλλάδα

  Οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας από σήμερα Τρίτη, λόγω των θερμών αέριων μαζών που κινούν...

Εργαζόμενοι σε εστίαση - τουρισμό: Διευκρινίσεις για τα δύο εβδομαδιαία τεστ κορονοϊούΕλλάδα

Σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 το υπουργείο Υγείας επισημαίνει τα ακόλουθα:    1) Οι ...

ΕΟΔΥ: 2.070 νέα κρούσματα, 147 διασωληνωμένοι, 5 θάνατοι - Που εντοπίζονται τα κρούσματα Ελλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.070, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στι...

Σκάνδαλο με εταιρείες που προσλαμβάνονται από κυβερνήσεις για να προωθούν fake news για τα εμβόλιαΕλλάδα

Το Μάιο, μια σειρά Γάλλων και Γερμανών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς ακολούθους, γνωστοί ως influencers, έλαβαν μια παράξενη επαγγελματική πρόταση. Μια εταιρεία...

Ποινικός Κώδικας: Αναλυτικά οι προτεινόμενες αλλαγές – Για ποια εγκλήματα έρχονται πιο αυστηρές ποινέςΕλλάδα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ...

Κοροναϊός: Στις 12 Αυγούστου η κορύφωση του νέου κύματος – Απομακρύνεται ο στόχος για ανοσία της αγέλης έως τέλη ΑυγούστουΕλλάδα

Σε κατάσταση πολιορκίας φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα  η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό δίνοντας μια πρόγευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας ...