ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ανακοίνωσε άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου -Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίν Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα της Αμμόχωστου.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε Τουρκοκυπριακό (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής». Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. Οπως γράφει και το sigmalive «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.


Το άνοιγμα της Αμμόχωστου και η Τουρκοκυπριακή διοίκηση
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πως θα ανοίξει το 3,5% της Αμμόχωστου. Η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση, δήλωσαν χαρακτηριστικά.


Παράλληλα ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».

«Πρώτα απ' όλα, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Θα γιορτάσουμε την 47η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΤΔΒΚ. Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία σήμερα για διπλή γιορτή. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μαζικά εγκαίνια σήμερα», είπε.

«Άνοιγμα» σε Ταλιμπάν – Όρους στις ΗΠΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του αεροδρομίου του Αφγανιστάν, τη διαχείριση του οποίου θέλει να αναλάβει η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε ένα «άνοιγμα» προς τους Ταλιμπάν, ενώ έθεσε για άλλη μια φορά τους όρους του προς τις ΗΠΑ για την ανάληψη της αποστολής.


«Εάν προσέξουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόβλημα στο Αφγανιστάν. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο Αφγανιστάν και πριν από αυτό. Ο αφγανικός λαός πολέμησε ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τη θέλησή του και αναδείχθηκε νικητής.

Αργότερα, αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πήγαν ξανά στο Αφγανιστάν. Παρέμειναν εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Στεκόμαστε δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας ενάντια σε όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», δήλωσε κάνοντας λόγο για 3 κυρίαρχες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

«Πιστεύω θα τα βρούμε με τους Ταλιμπάν»

«Τώρα ξεκινά μια νέα εποχή. Υπάρχουν τρεις κυρίαρχες δυνάμεις εδώ. ΝΑΤΟ, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία. Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αποσυρθούν. Αλλά το αεροδρόμιο της Καμπούλ λειτουργεί ήδη από εμάς και ζήτησαν να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι και στο εξής. Τώρα εμείς το βλέπουμε θετικά. Έχουμε κάποιους όρους ως Τουρκία. Ποιοι είναι αυτοί;

Πρώτον, οι ΗΠΑ να είναι στο πλευρό μας σε επίπεδο διπλωματίας.

Δεύτερον, όσον αφορά τον εφοδιασμό να είναι δίπλα μας.

Ένα άλλο είναι ότι θα υπάρξουν σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Να παράσχει επίσης την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία σε αυτά τα θέματα.


Εάν αυτοί οι όροι μπορούν να ικανοποιηθούν, τότε εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαχείρισης της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό με τους Ταλιμπάν. Δεν έχουμε διαφορετική πεποίθηση από εκείνη των Ταλιμπάν. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για αυτά τα θέματα μαζί τους», σημείωσε.

Αντιδράσεις τουρκικής αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Ερντογάν

Στο μεταξύ, στο επίπεδο του χλευασμού φτάνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για κατασκευή νέου προεδρικού μεγάρου, κοινοβουλίου και εθνικού κήπου στα Κατεχόμενα.

Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) τόνισε ότι «ο Τ/Κ λαός δεν έχει ανάγκη από παλάτια, αλλά από ευημερούσα οικονομία», ενώ αντίστοιχα εκπρόσωπος του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (IYI) αναρωτήθηκε αν «το καλό νέο ήταν να πνιγεί στο μπετόν η Λευκωσία;».

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα
Εντωμεταξύ, σκληρή και άμεση ήταν η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μετά και τις νέες προκλήσεις Ερντογάν:
Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο.

Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.


Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.

Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Η Εκκλησία βάζει πλάτη στον εμβολιασμό: Δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την χριστιανική διδασκαλία - Ακούστε την ΕπιστήμηΕλλάδα

Εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την οποία καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην εγκύκλιο, με τίτλο «Εκκλησία και...

Κορωνοϊός: 1.607 νέα κρούσματα στην Αττική – Πόσα είναι τα νέα κρούσματα στην Π.Ε Νήσων, τον Πειραιά και την ΑργολίδαΕλλάδα

Η Αττική με τα συνηθισμένα «πρωτεία», η Θεσσαλονίκη που «τσιμπάει» εδώ και μέρες, η Κρήτη που «κοκκινίζει» και προκαλεί ανησυχία. Ο  ΕΟΔΥ  ανακοινώνει και σήμερα, Τρίτη 20.07.2021,...

Μητσοτάκης: Να εγκαταλείψει η Τουρκία τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της ΚύπρουΕλλάδα

«Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ' την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μια...

Τσίπρας: "Εκ προ μελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 30.000 υποψηφίων στις εξετάσεις – Είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερς"Ελλάδα

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον αποκλεισμό «των χιλιάδων υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές», εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρ...

Έγκλημα στην Φολέγανδρο- 30χρονος: «Συλλυπητήρια και καλή δύναμη στην οικογένεια Γαρυφαλλιάς»Ελλάδα

Με σκυφτό το κεφάλι όπως και την πρώτη φορά της προσαγωγής του στον Εισαγγελέα ήταν και σήμερα ο 30χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγαν...

Άνοιξε η πλατφόρμα για κατ΄οίκον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο- Ποιούς αφοράΕλλάδα

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς.Στην πλατφόρμα θα μπορούν να εισέρχονται οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τους πολίτες που έχουν δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά ...

Τέλος το lockdown της Μυκόνου: Δεν θα παραταθούν τα έκτακτα μέτρα μετά τις 26 ΙουλίουΕλλάδα

Δεν θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση του μίνι lockdown, που επιβλήθηκε στη Μύκονο το περασμένο Σάββατο, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, να μην υπάρξει επιδείνωση στα επιδημ...