ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαρδαλιάς: Από Πέμπτη 8 Ιουλίου τέλος οι όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης -«Λουκέτο» από την πρώτη παράβαση

 

Μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση.

 

Οπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας, τόνισε.

 

Βαριά πρόστιμα για παραβάσεις στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από την Πέμπτη 8 Ιουλίου τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα.

 

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς:


«Απο την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας για να περιορίσουμε τον συνωστισμό και την υπερμετάδοση.

Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, 10.000 ευρώ πρόστιμο και «λουκέτο» 15 ημέρες.
Σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».
Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες).
Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 27 έτη και το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.797 κρούσματα, ενώ 168 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου να καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική.

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα κλαμπ και τα μπαρ είναι οι πιο συνήθεις χώροι μετάδοσης του κορωνοϊού, υπενθυμίζοντας πως σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες συρροές σε beach bar. Οπως τόνισε, η ιχνηλάτηση για εκατοντάδες κρούσματα οδήγησε σε χώρους διασκέδασης, ενώ ο δείκτης θετικότητας στον Αλιμο έκανε άλμα στο 6,1%.

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά:
«Καλησπέρα. Όπως έχουμε πει, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρακολουθούμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης και των επιδημιολογικών διερευνήσεων του ΕΟΔΥ προκαλούν ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση από όλους μας.

Όπως γνωρίζετε, η μετάλλαξη Δ έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ όπως και σε άλλες χώρες η επικρατούσα μετάλλαξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Θυμίζουμε ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου βλέπουμε μια αλματώδη και ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί.


Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δείχνει ότι αυτά εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης. Οι μεγάλοι χώροι των κέντρων διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ εμφανίζονται ως οι βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού. Προς το παρόν η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση νοσηλειών, ενώ οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι παραμένουν σε πτωτική πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Ταυτόχρονη αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται δυστυχώς σε χώρους διασκέδασης. Ενδεικτικά σας ενημερώνω ότι από τις σημερινές ανοικτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στο Νότιο Τομέα Αθηνών -που σημειωτέον το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών- και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Να τονιστεί ότι όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο, η μετάλλαξη Δ απειλεί άμεσα και ευθέως την υγεία τους. Να δώσω και ακόμη ένα κρίσιμο στοιχείο: το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους λόγω COVID στις ηλικίες 60-80. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% των βαριών περιστατικών που δυστυχώς καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.


Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι τριπλό: εμβολιαστείτε άμεσα, ειδικά οι νεότεροι προστατέψτε τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί αποφεύγοντας αυτή την περίοδο την στενή επαφή μαζί τους, και κάνετε τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν άμεσα δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού για όποιον αποφασίσει τώρα να κάνει εμβόλιο. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι δικαιούχοι 4 self test για τον μήνα Ιούλιο που μπορούν να προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου. Τονίζουμε εδώ ότι το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test. Άρα η τακτική διάγνωση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πρωτίστως εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό τους.

Ειδικότερα για τις δραστηριότητες διασκέδασης προκειμένου να ελέγξουμε αυτή την αλματώδη αύξηση, η Κυβέρνηση αποφάσισε και σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό και την υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.


Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας -όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα- θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, για ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Μην ξεχάσετε όσοι δεν το έχετε κάνει έως τώρα να μπείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να κλείσετε το ραντεβού σας για το εμβόλιο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέοι μας θέλουν να ξεσκάσουν, να διασκεδάσουν. Απευθύνουμε, λοιπόν, για ακόμα μία φορά έκκληση, παράκληση, θερμή προτροπή να εμβολιαστούν άμεσα. Όσο σεβαστή και αν είναι η επιθυμία και η ανάγκη για ψυχαγωγία, εξίσου σημαντικός και αναγκαίος είναι και ο άμεσος εμβολιασμός τους και η συχνή διενέργεια test μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού.


Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τακτικά test και προστατεύουμε τους μεγαλύτερούς μας κρατώντας αποστάσεις και τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα».

 

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Νέα μέτρα στο τραπέζι - Τα σενάρια για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και μπαρΕλλάδα

Συναγερμό έχει σημάνει η "έκρηξη" των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία την Τρίτη ανήλθαν σε 1.797 ενώ ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη "Δέλτα" με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ε...

Επίθεση με μαχαίρι στου Ζωγράφου: Απίστευτες εικόνες από το αιματηρό επεισόδιοΕλλάδα

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι του Ζωγράφου, όταν ένας 54χρονος σε κατάσταση αμόκ άρχισε να μαχαιρώνει περαστικούς στην οδό Κουσίδου. Ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που τρ...

Εμβολιασμοί: Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ραντεβού τις δύο τελευταίες μέρεςΕλλάδα

  Ολοένα και περισσότεροι πολίτες από κάθε ηλικιακή ομάδα κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό - Ραγδαία η αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού τις δύο τελευταίες ημέρες - Δείτε...

Η υλοποίηση και επιτάχυνση αναπτυξιακών έργων στην Αττική στη συνάντηση Περιφερειάρχη Αττικής και Δήμαρχου ΑθηναίωνΕλλάδα

    Η υλοποίηση και επιτάχυνση σημαντικών αναπτυξιακών έργων για την Αττική στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη...

Συναγερμός στου Ζωγράφου: 54χρονος σε αμόκ άρχισε να μαχαιρώνει κόσμο στον δρόμο - Τρεις τραυματίεςΕλλάδα

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα   Ο άντρας μετά την επίθεση ταμπουρώθηκε σε σπίτι και έκοψε τις φλέβες του - Τον έσωσε η ομάδα ΔΙΑΣ   Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη το πρωί στου Ζωγρά...

Μάσκα παντού μετά το "άλμα" των κρουσμάτων - Ποια άλλα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζιΕλλάδα

  Η εκτόξευση των  κρουσμάτων κορονοϊού  τα οποία την Τρίτη έφτασαν τα 1.797 έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένο...

Κορωνοϊός: Εμβόλια και στις διακοπές - Δυνατότητα για ραντεβού 2ης δόσης σε άλλη περιοχή από την 1ηΕλλάδα

  Τη δυνατότητα να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και να την κάνουν εκεί που θα βρίσκονται για διακοπές έχουν οι πολίτες μέσω του emvolio.gov.gr - Οι διακοπές θεωρού...

Υπoυργείο Παιδείας: 11.700 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευσηΕλλάδα

  «11.700 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση για φέτος», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.   Όλοι οι διορισμοί, «...