ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description
image description
image description

Ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 

Έναρξη σήμερα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας «FIRST® LEGO® League Virtual Open International» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 24 έως 27 Ιουνίου 2021.

 

Ο διαγωνισμός  διεξάγεται από την Eduact σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την FIRST και την LEGO Education υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021 και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ακαδημίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικός οργανισμός αναλαμβάνει τη διοργάνωση του.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί φέτος σε υβριδικές συνθήκες και η μετάδοση θα γίνει από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

 

200 ομάδες από 110 διαφορετικές χώρες θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται 27 ομάδες από την Ελλάδα. Συνολικά 2.000 παιδιά θα διαγωνιστούν ψηφιακά συνδυάζοντας σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τα έργα τους στις κατηγορίες Robot Game και Game Changer - Powered by STAR.

 

Στην τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 20:00, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις ομάδες και να διασκεδάσει σε ένα φαντασμαγορικό σόου που θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και εικαστικά δρώμενα. Την εναρκτήρια εκδήλωση όπως και τις υπόλοιπες διαδικασίες μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω live streaming από την ιστοσελίδα https://event.fllopengreece.com/.

 

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021 στο κτήριο του Κ.Ε.Δ.Ε.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, πρόεδρος της Eduact, σημείωσε πως στόχος του φετινού διαγωνισμού, είναι να κοινοποιήσει το μήνυμα των χιλιάδων παιδιών που συνέχισαν να καινοτομούν στο STEM & Robotics κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα της κοινότητας FIRST® LEGO® League. 

 

Η κ. Kim Wierman, Διευθύντρια της FIRST® LEGO® League σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες των περιστάσεων στο διαγωνισμό συμμετέχουν και φέτος ομάδες από πολλές χώρες, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον σημαντικά αυξημένο αριθμό των κοριτσιών. Από την πλευρά της, η κ. Camilla Bottke, Επικεφαλής Διαγωνισμών της Lego Education, επεσήμανε πως παρά τη ψηφιακή μορφή του φετινού διαγωνισμού το ενδιαφέρον των μαθητών που θα λάβουν μέρος σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της επιστήμης παραμένει αμείωτο.

 

Τη στήριξη στη διοργάνωση έδειξαν εκπρόσωποι από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που συμμετείχαν στη Συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Άγγελος Χαριστέας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κεντρικός πρεσβευτής του πρωταθλήματος, εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιηθεί το 2022 ο διαγωνισμός δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη και πιστεύει ότι οι ιδέες αυτών των παιδιών μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, ανέφερε ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα δώσει κίνητρα και ευκαιρίες στα νέα παιδιά, ενώ μέσω τέτοιων δράσεων θα υπάρξουν παράλληλα, μεγάλα οφέλη για τη χώρα μας.

 

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντιδήμαρχος  Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης στο να έρθουν κοντά άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, ο κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, τόνισε ότι ο διαγωνισμός δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας που εκπέμπει και οφείλει να συνεχίσει να εκπέμπει η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

 

Ο κ. Νικόλαος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, το οποίο έχει αναλάβει την οργάνωση της επικοινωνίας της διοργάνωσης, τόνισε πως το ΑΠΘ δε θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια διοργάνωση, μιας και τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια οι καλύτεροι πρεσβευτές καινοτομίας και επιστήμης για τη χώρα μας.

 

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Κουντουράς, ο οποίος έχει αναλάβει μαζί με την ομάδα του την σκηνοθετική επιμέλεια του διαγωνισμού, υπογράμμισε πως στόχος των συντελεστών είναι να γίνει η εκδήλωση ένα βίωμα για τα παιδιά, τα οποία παράλληλα θα γίνουν ξεναγοί – κοινωνοί της όλης προσπάθειας καινοτομίας στην οποία έχει επιδοθεί με επιτυχία η Eduact όλα αυτά τα χρόνια.

 

Μεγάλος υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης και χρυσός χορηγός είναι η εταιρεία KLEEMANN. Χορηγοί είναι οι εταιρείες ΙΝΤRASOFT International, ΤΙΤΑΝ, ΔΙΟΣ, EΛΠΕ, Avance. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Nickelodeon. Επιστημονικός Συνεργάτης του διαγωνισμού είναι η O3 - Out of the Ordinary. Αρωγοί - Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ και η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Η παραγωγή της χολιγουντιανής κινηματογραφικής ταινίας «The Enforcer» με τον Μπαντέρας εφιστά την προσοχή των πολιτών για πιθανή προσέγγιση από επιτήδειους. Συγκεκριμένα, ύστερα απ...

image descriptionΕλλάδα

  Την προσοχή του κοινού για πιθανή προσέγγιση από επιτήδειους ζητά η παραγωγή της χολιγουντιανής κινηματογραφικής ταινίας «The Enforcer».   Ύστερα από επικοινωνία που είχαν στελέχ...

image descriptionΕλλάδα

Μαριάννα Σπανού   Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο - Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ - Αισιοδοξία από...

image descriptionΕλλάδα

Χειροπέδες σε έναν ιερέα στο Αγρίνιο ύστερα από καταγγελία γυναίκας πως είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από αυτόν όταν ήταν ακόμη ανήλικη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 49χρονος ιε...

image descriptionΕλλάδα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου, για τρίτη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι ...

image descriptionΕλλάδα

Ο εγκλεισμός του ιερέα διατάχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης έπειτα από την εξέτασή του από γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να γίνει και περαιτέρω ιατρικός έλεγχος και ε...

image descriptionΕλλάδα

Βασιλική Κόκκαλη   Αίτημα για επιμέλεια από κοινού κατέθεσε από πλευράς της η οικογένεια του Αναγνωστόπουλου - «Στην Αθήνα η Λυδία θα είναι το παιδί του δολοφόνου» είπε ο δικηγόρος...

image descriptionΕλλάδα

Ένας πίνακας του Ουίνστον Τσώρτσιλ, που είχε άλλοτε προσφερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας στον φίλο του, έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, πουλήθηκε έναντι 1,84 εκατο...