ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θύελλα αντιδράσεων για το συνέδριο περί γονιμότητας- Απέσυρε την αιγίδα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Aπέσυρε, τελικά, μετά την κατακραυγή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου την αιγίδα της από το συνέδριο για την γονιμότητα. Ωστόσο, η πληροφορία έγινε γνωστή από δημοσιογραφικές πηγές και μέχρις ώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας.

 


Η κατακραυγή προκλήθηκε επειδή τόσο το ίδιο το συνέδριο, όσο και το προωθητικό βίντεο βρίθουν στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών, υποβιβάζοντας το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ ενισχύουν το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί και ότι η μητρότητα (θα πρέπει να) αποτελεί τον απώτερο στόχο της. Όλα αυτά εν έτει 2021, σε μία εποχή που οι γυναίκες παλεύουν ακόμη για ίσα δικαιώματα και για την αυτοδιάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, στο προωθητικό σποτ η γυναίκα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα της χώρας μας και καλείται να τεκνοποιήσει όσο προλαβαίνει, καθώς – σύμφωνα με όσα ακούγονται στο βίντεο – μετά τα 40 δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά και δεν θα έχει νόημα η ζωή της, ούτε τα πτυχία της, ούτε η εργασία της. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια του βίντεο αναρωτιέται “τι έκανε λάθος”, με τη γυναίκα να φορτώνεται μία ακόμη ενοχή. Άλλωστε, όπως μαθαίνουμε από το σποτ, το να μην κάνεις παιδιά δεν θεωρείται επιλογή, αλλά μια θλιβερή κατάληξη ως αποτέλεσμα άγνοιας.

 

Aπό χορηγοί του συνεδρίου αποσύρονται, τελικά, και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος:

Γνωστά πρόσωπα, όπως η Καίτη Γαρμπή και η Ράνια Θρασκιά που είχαν κληθεί να συνεισφέρουν στο βίντεο προβολής του συνεδρίου διαχώρισαν τελικά την θέση τους και αποσύρθηκαν, ενώ χθες υπήρξε θύελλα αντιδράσεων στα social media και πολλές παρεμβάσεις, όπως αυτή του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου στο facebook :

Στην Ελλάδα η συζήτηση περι υπογεννητικότητας είναι από τις δημοφιλέστερες κουβέντες καφενείου – όπως η πολιτική, το ποδόσφαιρο και τα προσωπικά μας – ωστόσο όταν γίνεται σε “επιστημονικό” συνέδριο και μάλιστα με την αιγίδα της αρχηγού του κράτους, το πράγμα σοβαρεύει.
Το κεντρικό κείμενο του συνεδρίου αυτού είναι ένα από τα σκοτεινότερα δείγματα σκέψης που πιθανώς να διδάσκεται σε αρκετά χρόνια από τώρα ως η επιτομή της πιο βαθειάς αντιδραστικής ιδεολογίας.

Θαυμάστε: “η υπογεννητικότητα μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, και ο βασικός λόγος που την χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα της γονιμότητας. Έχει χαθεί, ήδη, η δυναμική της πρόληψης και εστιάζουμε στη «θεραπεία»…”

Σε ανάρτησή του στα Κοινωνικά Δίκτυα, σχετικά με το συνέδριο για τη “γονιμότητα” που έχει προκαλέσει σάλο, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει:
“Σωστά τα λέει η Καίτη Γαρμπή. Ας αποσύρει την αιγίδα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το θλιβερό συνέδριο ‘γονιμότητας’”.

To βίντεο του συνεδρίου που προκάλεσε αντιδράσεις

 

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (την πρώτη γυναίκα ΠτΔ της Ελλάδας), ενώ η πλειονότητα των ομιλητών είναι άντρες και, μάλιστα, ειδικοτήτων που ουδεμία σχέση έχουν με την γονιμότητα, ενώ έχουν κληθεί να μιλήσουν και αρκετοί celebrities. Το συνέδριο πλαισιώνεται, επίσης, από ιερείς, μητροπολίτες και αρχιεπισκόπους, ανθρώπους που προέρχονται από ένα κύκλο όπου η γυναίκα θεωρείται δεύτερης κατηγορίας, ενώ παράλληλα το συνέδριο έχει την υποστήριξη της ΓΓ Ισότητας Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, Υπουργείων, Περιφερειών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από άντρες και γυναίκες, από απλούς πολίτες αλλά και μέλη συλλόγων, που καταδικάζουν το σεξιστικό περιεχόμενο του συνεδρίου και του βίντεο που το συνοδεύει, ζητώντας από τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες να αποσυρθούν.

Στα social media αναρτήθηκαν και πολλά πολιτικά σχόλια σχετικά με την ανεξήγητη αιγία της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο συνέδριο, κάτι που ανάγκασε την κ. Σακελαροπούλου να δώσει εντολή για απόσυρση της στήριξης αργά το βράδυ του Σαββάτου. Στο συνέδριο έχουν δηλώσει πως θα παραστούν υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ, αν και μετά τον θόρυβο αρκετοί θα επανεξετάσουν.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στα social media που ζητούν την ακύρωση του συνεδρίου:

 

Διαβάστε επίσης

Περιπολικό της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού στη ΛέσβοΕλλάδα

Περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε σήμερα το πρωί περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, με αποτέλεσμα να ...

Συνάντηση συνεργασίας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ.ΠατούληΕλλάδα

  Με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης, στο πλαίσιο συνεργασίας για την ενίσχυση της πρωτογενούς καλλιτεχνικής παραγωγής της ...

Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοιΕλλάδα

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, τόνισε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνη...

Επιστρέφει από σήμερα η μουσική στην εστίαση – Έως τη 01:30 η κυκλοφορία - Τι αλλάζει σε όλη τη χώρα Ελλάδα

  Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων: Συγ...