ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμβόλια και ανοσία: Τι ποσοστό εξασφαλίζουν ανά τύπο και σε πόσες μέρες

Ποιο είναι το ποσοστό ανοσίας που επιτυγχάνεται ανά τύπου εμβολίου; Τι ισχύει με το μονοδοσικό εμβόλιο; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανοσία των εμβολίων


Μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνεται η αξία των εμβολίων έναντι του κορονοϊού, καθώς τα εκατομμύρια των πολιτών διεθνώς που έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις, επαληθεύουν σε μεγάλο ποσό την εγκυρότητα των στοιχείων που είχαν παρουσιαστεί από τις κλινικές μελέτες. Με βάση αυτά λοιπόν, τα δύο mRNA εμβόλια (Pfizer-Moderna) προστατεύουν μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων πάνω από 90% από τα συμπτώματα της covid, ενώ κατά 70-80% προστατεύουν τα άλλα δύο εμβόλια αδενοϊού (Johnson και AstraZeneca). Επίσης θεωρείται πλέον βέβαιο ότι τα εμβόλια προστατεύουνε έως και 100% από θανατηφόρο νόσηση από κορονοϊό.


Τι σημαίνει "ανοσία";
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν αναφέρουμε την έννοια "ανοσία" δε σημαίνει ότι δεν κολλάμε κορονοϊό, αλλά δεν εμφανίζουμε συμπτώματα της νόσου. Τα εμβόλια σε υψηλό ποσοστό προστατεύουν από αυτό, δηλαδή το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό. Το δε σημαντικότερο είναι ότι με τα εμβόλια σχεδόν 9 στα 10 άτομα που θα κολλήσουν δεν θα περάσουν βαριά τη νόσο και δεν θα χρειαστούν νοσηλεία. Επίσης μέχρι σήμερα έχει φανεί πως σχεδόν κανένας εμβολιασμένος δεν έχει πεθάνει από κορονοϊό.

Ανοσία από Εμβόλια - Ποια είναι τα ποσοστά

Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, συγκέντρωσε τα δεδομένα από την πρόσφατη βιβλιογραφία τα οποία αφορούσαν στοιχεία από κλινικές μελέτες αλλά και ανάλυση στοιχείων από τους εμβολισμούς σε διάφορες χώρες, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Βέβαια η κατάσταση είναι δυναμική και τα δεδομένα αυτά αλλάζουν τακτικά, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μεταβληθούν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα αποδεικνύονται για κάθε εμβόλιο τα εξής:

Ανοσία Εμβολίου Pfizer/BioNTech
Ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση επιτυγχάνει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% έπειτα από άλλη μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, το εμβόλιο mRNA επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση -για την οποία μεσολαβούν τρεις εβδομάδες- η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου και 95,3% έναντι της σοβαρής.

Ανοσία Εμβολίου Moderna
Τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου στο 92% σε διάστημα 14 ημερών μετά την πρώτη δόση, ενώ 14 ημέρες από τη δεύτερη, έπειτα από το χρονικό παράθυρο 28 ημερών, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η προστασία 6 μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου Covid-19 και στο 95% για σοβαρή.

Ανοσία Εμβολίου AstraZeneca
Στο 70% ανέρχεται η ανοσία τρεις εβδομάδες από την πρώτη κιόλας δόση με το πολυσηζητημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού -περιλαμβάνει έναν τροποποιημένο αδενοϊό χιμπατζή με την κωδικοποιημένη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού. Τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας αναφέρουν ότι 15 ημέρες μετά τη 2η δόση, για την οποία μεσολαβούν 12 εβδομάδες, επιτυγχάνεται προστασίας από 76% – 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Ανοσία Εμβολίου Johnson & Johnson
Η προστασία από το μονοδοσικό εμβόλιο -περιέχει ανθρώπινο αδενοϊού- αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου μετά τις 28 ημέρες αγγίζει το 85%. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μετά από 49 ημέρες αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

 

 

news247.gr

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση συνεργασίας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ.ΠατούληΕλλάδα

  Με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης, στο πλαίσιο συνεργασίας για την ενίσχυση της πρωτογενούς καλλιτεχνικής παραγωγής της ...

Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοιΕλλάδα

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, τόνισε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνη...

Επιστρέφει από σήμερα η μουσική στην εστίαση – Έως τη 01:30 η κυκλοφορία - Τι αλλάζει σε όλη τη χώρα Ελλάδα

  Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων: Συγ...