ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης για ΒΟΑΚ: Είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη

 

Την έναρξη του έργου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός - «Aν δεν προχωρήσουμε σε αυτό το έργο, η Κρήτη θα μείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη», τόνισε μεταξύ άλλων - Ο νέος ΒΟΑΚ θα ξεκινά από την Κίσσαμο Χανίων και θα φτάνει ως τη Σητεία, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Η εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά και μεταξύ άλλων το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα γίνουν στο ΒΟΑΚ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νέος ΒΟΑΚ θα ξεκινά από την Κίσσαμο Χανίων και θα φτάνει ως τη Σητεία, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ θα περιλαμβάνονται 40 γέφυρες, συνολικού μήκους 8,67 χιλιομέτρων, 15 βασικές σήραγγες συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων και 46 ανισόπεδοι κόμβοι,
 ενώ το κόστος του θα είναι 2 εκατ. ευρώ.

 
Τα περισσότερα τούνελ προβλέπεται να κατασκευαστούν στα λεγόμενα «δύσκολα τμήματα», δηλαδή στην περιοχή από τη Σούδα ανατολικά προς τις Βρύσες, στην περιοχή Βρύσες-Πετρές-Ατσιπόπουλο, στην περιοχή από Μπαλί μέχρι Ληνοπεράματα και στην περιοχή κοντά στο Σεληνάρι.

Οι γέφυρες πάντως θα κατασκευαστούν σε όλο σχεδόν το μήκος του προωθούμενου νέου ΒΟΑΚ.


Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ο ΒΟΑΚ είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη.  Ένα τέτοιο μεγάλο έργο, ένας τέτοιος αυτοκινητόδρομος δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει χωρίς την ύπαρξη διοδίων. Aν δεν προχωρήσουμε σε αυτό το έργο, η Κρήτη θα μείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη. Αυτό αποτελεί για μένα αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα».

 
 


Η προσωπική του εμπειρία με τον ΒΟΑΚ

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του θυμήθηκε την προσωπική του εμπειρία ως νέος οδηγός που κλήθηκε να οδηγήσει στον ΒΟΑΚ.  «Πήρα το δίπλωμά μου το 1986. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, ένα μεγάλο κομμάτι του ΒΟΑΚ παραμένει ακριβώς το ίδιο. Σαν αυτό που συνάντησα σα νέος οδηγός στα αμέσα της δεκαετίας του ‘80. Η υπόλοιπη χώρα απέκτησε, κυρίως λόγω αυτής της παράταξης, ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Η Κρήτη όμως έμεινε πίσω. Προεκλογικά σάς είπα ότι αναλαμβάνω προσωπικά τη δέσμευση να ολοκληρώσω τον ΒΟΑΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τον ΒΟΑΚ τον προχωράμε και για τους συντοπίτες μας που θρήνισαν θύματα. Όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση μαζί με τον κ. Αυγενάκη είχαμε παρουσιάσει ένα σχέδιο για μείωση ατυχημάτων σε όλη τη χώρα αλλά και την Κρήτη. Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας δεν είναι ζήτημα μόνο οδικών υποδομών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε ότι ο ΒΟΑΚ δεν έγινε μέχρι σήμερα γιατί υπήρχαν τοπικές αντιδράσεις. Η χάραξη του έργου πρέπει να είναι ενιαία», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Το έργο αυτό θα γίνει πραγματικότητα, όπως επίσης θα γίνουν πραγματικότητα και τα άλλα μεγάλα έργα στην Κρήτη, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Δεν μπορούμε να περάσουμε άλλα 18 χρόνια χωρίς να αξιοποιήσουμε μία μεγάλη έκταση στο Ηράκλειο. Θα δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε πραγματικότητα το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Κρήτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τελειώνοντας με τον κορωνοϊό, ανοίγει ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος για τη χώρα και την Κρήτη. Εμβολιαστείτε, προετοιμαστείτε, υποδεχτείτε. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό. Παρακαλώ τους τοπικούς άρχοντες να προσπαθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 
Η αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

«Κλείνοντας, δεν μπορώ να μη θυμηθώ και προσωπικά και βιωματικά, τις συζητήσεις τις πολλές που είχα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τη μεγάλη σημασία αυτού του έργου. Ο ίδιος έβαλε τη δική του σφραγίδα, όσο του επέτρεπαν οι συνθήκες. Ήξερε όμως και αυτός πολύ καλά ότι χωρίς αυτόν τον δρόμο η Κρήτη δεν θα μπορέσει να έχει αναπτυξιακή δυναμική. Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσοι οραματίστηκαν, αγωνίστηκαν έβαλαν ένα λιθαράκι για την Κρήτη», είπε ο πρωθυπουργός

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον πρωθυπουργό, στα Χανιά βρέθηκε από χθες και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ενώ στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

 
Καραμανλής: Ηταν προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νωρίτερα, για το έργο του ΒΟΑΚ μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο νέος ΒΟΑΚ «θα ενώνει το νησί από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Με συνολικό μήκος σχεδόν 300 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί η ΕΕ αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός τόνισε ότι ήταν «προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί η Κρήτη είναι ο τόπος καταγωγής του, καταγωγής του πατέρα του, του αείμνηστου Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι γνωρίζουμε την ευαισθησία του του σε ζητήματα οδική ασφάλειας, και τη βούλησή του να μπει ξανά η πατρίδα μας στον δρόμο της ανάπτυξης . Ο ΒΟΑΚ εξυπηρετεί τους δυο αυτούς σκοπούς».

 
Αναφορικά με τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Μητσοτάκη όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «πριν γίνουμε κυβέρνηση συζητούσαμε με τον πρόεδρο ποια είναι τα επόμενα μεγάλα πρότζεκτ επόμενης 15ετίας. Είχε ξεχωρίσει εμβληματικά έργα με πρώτο τον ΒΟΑΚ. Είχαμε εξηγήσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το έργο αυτό και γιατί καμία κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να το ολοκληρώσει. Μας κοίταξε και μας είπε “αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί”. Και αυτό κάνουμε σήμερα»

 
«Τέλη του ‘22 θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια για τον ΒΟΑΚ»

Ο Κώστας Καραμανλής στη συνέχεια ανέφερε ότι στο υπουργείο «το έργο που σας παρουσιάζουμε εδώ ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν. Η απόσταση που διανύσαμε σε 22 μήνες είναι τεράστια. Το πρώτο ζήτημα που λύσαμε είναι η χρηματοδότηση. Πολλοί ρωτούν γιατί δεν είχε προχωρήσει το έργο μέχρι σήμερα. Δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικά. Εξετάσαμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια και καταλήξαμε σε ένα ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για πρώτη φορά έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το έργο αυτό. Αξιοποιούμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξιοποιούμε όμως και πόρους από το ΕΣΠΑ».

 
Ο ΒΟΑΚ θα έχει διόδια

«Οποιος μέχρι σήμερα έλεγε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το έργο χωρίς να μπουν διόδια ή αγνοούσε την πραγματικότητα είτε έλεγε συνειδητά ψέμματα. Και όποιος ισχυριζόταν ότι θα έμπαιναν διόδια μόνο για επισκέπτες και τουρίστες κορόιδευε τον κόσμο. Αυτή όμως δεν είναι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πολιτική που αξίζουν οι πολίτες το 2021. Δεν λαϊκίζουμε, λέμε την αλήθεια. Δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Υποδομών.

«Στα τέλη του 2022 θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια και αρχές 2024 θα έχουμε ανοίξει όλα τα μέτωπα του έργου. Ένα έργο που ήταν σχεδόν στη σφαίρα του απραγματοποίητου σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Κάνοντας άλματα σε όλα τα επίπεδα και έχοντας εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

 
 
Σταύρος Αρναουτάκης: «Ιστορική μέρα η σημερινή για την Κρήτη»

«Ιστορική» χαρακτήρισε, όπως μεταδίδει το cretapost.gr,  τη σημερινή μέρα για την Κρήτη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσης του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Στ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως έχουμε για τον ΒΟΑΚ έχουμε μια νέα χάραξη. «Από την πλευρά τη δική μας θελουμε να συμβάλλουμε θετικά έτσι ώστε όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα προκύψουν να αντιμετωπιστούν και να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως αυτή η δεκαετία είναι η δεκαετία των μεγάλων έργων για το νησί και απεύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό για την στήριξη της στρατηγικής που θα δημιουργήσει στην Κρήτη ένα κόμβο καινοτομίας η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Εύχομαι να είμαστε καλά και να ξεκινήσει σύντομα αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο», ανέφερε στην κατακλείδα του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Τέλος από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιαννίδης, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο ανέφερε πως «η Κρήτη αποκτά έναν ξεχωριστό αυτοκινητόδρομο ενώ έγιναν συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης». Παράλληλά σημείωσε πως  είναι απαράδεκτο στην Κρήτη να καταγράφονται τετραπλάσια ποσοστά θανατηφόρων ατυχημάτων.  

 
 
 
Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

 Μητσοτάκης: «Στην Ακρόπολη θα κυματίζει μόνο η γαλανόλευκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας»Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  ανέβασε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του  Μανώλη Γλέζου  και του  Λάκης Σάντα  οι οποίοι πριν από 80 χρόνια  κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα...

Ένας 48χρονος κατηγορείται για παρενόχληση και απόπειρα αρπαγής 13χρονης στη ΡαφήναΕλλάδα

Ένας άνδρας, 48 ετών, κατηγορείται ότι παρενόχλησε και προσπάθησε να επιβιβάσει με τη βία στο αυτοκίνητό του, 13χρονη την ώρα που εκείνη έκανε ποδήλατο, αργά το βράδυ της περασμένη...

Ένας αλλοδαπός νεκρός έπειτα από πυροβολισμούς που δέχθηκε μέσα σε καφετέρια στα ΣεπόλιαΕλλάδα

'Αγνωστος εκτέλεσε το απόγευμα έναν 40χρονο Αλβανό, μέσα σε καφετέρια, στα Σεπόλια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, ο...

ΕΟΔΥ: 907 κρούσματα, 497 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι - Κανένα κρούσμα στα Νησιά του Σαρωνικού Ελλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από ον ΕΟΔΥ, είναι 907, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύ...

Στην Θράκη ο Τσαβούσογλου - Προκλητικό tweet "Ήρθα να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας"Ελλάδα

Δεν έχασε καθόλου χρόνος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να δώσει ένα δείγμα των προθλέσεών του από την “ιδιωτική”, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στο πρώτ...

ΥΠΑ: Παράταση notams - Προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και οδηγίες για ταξίδια σε νησιάΕλλάδα

Παρατείνονται έως τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας προς περιορισμό της διασποράς του Covid-19 και οι γενικές οδηγί...

Έκτακτο πρόγραμμα πυροπροστασίας στην Αττική με σύμπραξη 18 Δήμων, Περιφέρειας και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδα

  Ολοκληρώθηκε η ευρεία, έκτακτη σύσκεψη στο  Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας   που πραγματοποιήθηκε υπό τον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον ...