ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Τα βασικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω, παρά την πανδημία

"Τα βασικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω, παρά την πανδημία, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που είχε με τον καθηγητή Δημόσιας Συζήτησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ντάνιελ Ζίμπλατ και Ελληνες ακαδημαϊκούς, την οποία οργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

"Τηρήσαμε τη συνταγματική μας παράδοση με κάθε τρόπο, προστατεύσαμε και διασφαλίσαμε ακριβώς αυτή την κληρονομιά, παρά τα εξαιρετικά μέτρα που κληθήκαμε να λάβουμε σε μια εξαιρετική συνθήκη, μέτρα που ήταν απολύτως απαραίτητα και, βεβαίως, θα αρθούν όταν πάψουμε να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του υλοποιεί, εν καιρώ κρίσης, πολιτικές που δημιουργούν δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, ως προς τη δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και παρατήρησε πως "για πρώτη φορά οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος είναι στο ύψος των περιστάσεων, με τρόπο τόσο εξατομικευμένο, όσο και ψηφιακό".

Για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "βιώσαμε την άνοδο και την κατάρρευση ενός λαϊκιστικού κόμματος και έχουμε επανέλθει στο δόμο της ευμάρειας".

Αναφέρθηκε στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" και σημείωσε πως η Ν.Δ ήταν "στόχος μίσους" όχι για τις ιδέες τους, αλλά για το ποιοι είναι.

Είπε ότι θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τις "κακές συνήθειες" του και σήμερα τον αντιμετωπίζει έτσι όπως πρέπει ως αξιωματική αντιπολίτευση και κάνει μαζί του κοινοβουλευτικό διάλογο.

Για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κινήθηκαν προς το κέντρο.

Στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής του ΑΠΘ, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, η Elaine Papoulias, εκτελεστική διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον συντονισμό είχε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της Ν.Δ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην έναρξη της συζήτησης τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης.

Ο Ντάνιελ Ζίμπλατ

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ζίμπλατ, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του "τραμπισμού|" στις ΗΠΑ, μίλησε για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο πολιτικό κατεστημένο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα, αναφέρθηκε στους κινδύνους για τις δημοκρατίες από τους δημαγωγούς.

"Είναι το καθήκον των δημοκρατικών μας πολιτικών να μας οδηγήσουν σε καλή διακυβέρνηση και οικονομική ανάπτυξη, να έχουμε ευέλικτους πολιτικούς, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό οι πολιτικοί και οι πολίτες να έχουν ευήκοα ώτα προς τους πολιτικούς θεσμούς, έτσι ώστε να είναι ευέλικτοι, σωστοί, για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Διότι στο τέλος της ημέρας η δημοκρατία δεν είναι ένα αυτοδιοικούμενο καθεστώς, σημαίνει τη συμπερίληψη πολιτών και πολιτικών", υπογράμμισε ο κ. Ζίμπλατ .

Σε ερώτηση για την Τουρκία απάντησε ότι είναι μια μεγάλη χώρα, έχει ένα γεωπολιτικό στάτους και φυσικά εγείρει τη σπουδαιότητα των εξελίξεων εκεί και πρόσθεσε: "Τώρα αν η αντιπολίτευση μπορεί να έχει έναν πραγματικό λόγο έναντι του κυβερνώντος κόμματος, δεν το ξέρω αυτό. Οι εναλλαγές στην κυβέρνηση είναι ο ορισμός της δημοκρατίας, έτσι δεν είναι; Αν δεν υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία, σχεδόν ποτέ, τότε κάτι συμβαίνει εκεί. Όσο λιγότερες είναι οι αλλαγές στην εξουσία, τόσο πιο ύποπτα πρέπει να κοιτάμε μια χώρα και τόσο λιγότερο δημοκρατική θα θεωρείται αυτή η χώρα. Βλέπουμε μια παρόμοια εικόνα και στην Ουγγαρία".

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

"Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι το θεσμικό κεκτημένο της Δύσης και η ουσιώδης προϋπόθεση της οικονομικής της ανάπτυξης και της κοινωνικής της συνοχής, αλλά και αντίστροφα και η Ελλάδα είχε την τύχη να κάνει από πολύ νωρίς και σε όλες τις κρίσιμες στιγμές τη δυτική επιλογή, με ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να διατηρεί, όμως, ανατολικές ψευδαισθήσεις και ενοχές.", τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρά την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι "ο τραμπισμός είναι ζωντανός και εκφράζει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας, παρά την επεκτατική οικονομική πολιτική και τα μέτρα του προέδρου Μπάιντεν".

"Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι πάντα μια δημοκρατία σε κίνδυνο. Για ιδεολογικούς και συνταγματικούς λόγους πρέπει να δώσει χώρο στους εχθρούς της, τους οποίους ανέχεται. Τώρα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, μια πιο έξυπνη δημοκρατία", επισήμανε και συνέχισε: "Κατανοώ την παρατήρηση που έγινε από τον πρωθυπουργό σχετικά με τη δημοκρατική ανθεκτικότητα, αλλά ίσως αυτή η προσέγγιση να είναι λίγο πιο καθησυχαστική. Χρειαζόμαστε ένα είδος μιας δημοκρατικής συμπερίληψης που θα λειτουργεί όχι μόνο επ ωφελεία του θεσμικού πλαισίου, αλλά επίσης σε ένα οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση η φιλελεύθερη δημοκρατία θα γίνει ιστορικά αφελής και αυτοκαταστροφική".

Η πρύτανης του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε για όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ή θεωρούμε αυτονόητα και τότε η Ιστορία γίνεται πραγματικά αποκαλυπτική. Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε το ιδρυτικό γεγονός του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και έκφραση της επιθυμίας των ευρωπαϊκών λαών για ρήξη με το καθεστώς της απόλυτης μοναρχίας και εθνική χειραφέτηση", είπε η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη.

H Elaine Papoulia

Η εκτελεστική διευθύντρια ου Minda de Gunzburg, Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Elaine Papoulias, μίλησε για τους κινδύνους για τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Αναφέρθηκε στο βιβλίο με τίτλο "πως πεθαίνουν οι δημοκρατίες" που έγραψαν ο Ντάνιελ Ζίμπλατ και Στέφαν Λεβίτσκι και είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε παντού μαζί του ένα αντίτυπο και πολύ συχνά το επικαλούνταν στους συνομιλητές του και τους έδειχνε αποσπάσματα, ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επαινέσει το εν λόγω βιβλίο.

Θυμήθηκε, επίσης, την τελετή αποφοίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1990 και είπε ότι σε εκείνη την τελετή μίλησε ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης έδειξε κι αυτός ένα αντίτυπο του βιβλίου, λέγοντας ότι έχει σημειώσει σε αυτό τις παρατηρήσεις του.

Αναφέρθηκε και στην τελετή αποφοίτησης του από το Χάρβαρντ και χαρακτήρισε "συναρπαστική" εκείνη την ομιλία του Χέλμουτ Κολ.

O Σταύρος Ανδρεάδης

"Είναι καλό η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 να είναι μια αφορμή για αυτογνωσία, δηλαδή μια αφορμή να εμβαθύνουμε σε πράγματα που αφορούν αυτά που συνέβησαν εκείνη την εποχή και να τα δούμε σε μια όσο γίνεται πιο πλατιά βάση και σε δεύτερο επίπεδο να εμβαθύνουμε σε αυτά που συνέβησαν τα 200 αυτά συναρπαστικά χρόνια", τόνισε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης, σημειώνοντας ότι η αυτογνωσία είναι τελικά πηγή δύναμης.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Άδειες οδήγησης: Πώς θα εκδώσετε αντίγραφο με λίγα "κλικ" - Άνοιξε η πλατφόρμαΕλλάδα

  Από σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου θα είναι διαθέσιμες μέσω του gov.gr οι υπηρεσίες για τις  άδειες οδήγησης  και για τις δεκατρείς Περιφέρειες. Τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέ...

Νέο Ηράκλειο: 16χρονος δέχθηκε επίθεση με ξυλοδαρμό από ανηλίκους, στον ΗΣΑΠΕλλάδα

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα   Ανάμεσα στους δράστες και ένα παιδί 10 ετών! - Ήθελαν να του κλέψουν το τσαντάκι - Τον έσωσαν οι περαστικοί   Ένα ακόμη συμβάν με δράστες και θύματα...

Μόσιαλος: Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους, παίρνουν πολύ μεγάλο ρίσκoΕλλάδα

 Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια, παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τα οφέλη των εμβολίων είναι σημαντικά, ενώ οι παρενέργειες πολύ...

Σταϊκούρας: Εντός των επόμενων ωρών πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσειςΕλλάδα

«Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόσθεσε δε, ότι «σε...

Γεράνεια όρη: Να κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑττικήςΕλλάδα

  Το Συμβούλιο ζητά να μην επιτραπεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα Να κηρυχτεί άμεσα  αναδασωτέα  η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχή των  Γερανείων  και να υπάρξ...

Αντιδράσεις για γερμανικό ριάλιτι που γυρίζεται στην Πάρο - "Ερωτοτροπούν όπου βρεθούν"Ελλάδα

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Πάρο τα γυρίσματα του γερμανικού ριάλιτι "Are you the one;". Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι οι παίκτες του ριάλιτι ερωτοτροπούν σε παραλία του νησιού, ...

Εκδήλωση για την επέτειο του Κινήματος του Ναυτικού παρουσία της ΠτΔΕλλάδα

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκπροσώπων των κομμάτων, μελών του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε, απόψε, η εκδήλωση για την επέ...